自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BIGPAT 發表於 17-12-16 11:49
根本係俾人貪污,做假,扼錢的工程

認同

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

高鐵超支延誤 港鐵最大責任
文匯報   [2015-09-23]

特首:港鐵有義務完成項目 田北辰憂承建商「集體離場」

香港文匯報訊(記者 文森)廣深港高鐵香港段超支已成事實,特區政府與港鐵仍未就如何承擔超支金額達成共識。有立法會議員近日透露,若特區政府及港鐵對此仍未有共識,承建商不排除「集體離場」,又相信工程已動用應急費用,隨時在明年要停工。香港特區行政長官梁振英昨日表示,非常關心高鐵工程延誤及超支的問題,並強調港鐵公司作為項目管理人,有最大的責任及義務完成項目。

立法會原本為整個廣深港高鐵香港段工程批出650億元,港鐵早前已稱明年7月前會用盡。而工程最新造價高達853億元,港鐵與政府仍在商討由誰負擔超支的203億元。根據工程最新的進度報告,截至6月底,累計開支已近468億元。

曾任九鐵主席的新民黨立法會議員田北辰近日向傳媒透露,特區政府及港鐵對額外撥款數目仍未有共識,承建商正計算未來工程不可預計的因素,或會否令額外申請的203億元仍不足以支付工程費用,承建商離場或可減低風險,更不排除承建商「集體離場」的可能性。

若不加錢 部分工程明年要停

高鐵工程項目中原預留了54億元作為應急費用,田北辰相信該批款項已經開始動用,又指若特區政府倘遲遲不追加撥款,部分工程或要於明年停工。但他相信當局很難獲立法會批出任何追加撥款,因為「一地兩檢」的問題仍未解決。

未解決申索額 年中升至174億

除可能耗盡撥款外,承建商索償也是要面對的問題。去年未解決的申索金額為100億元,今年年中已上升至174億元,當中約40%來自西九龍總站工程,然而至今只發放了約13億元。港鐵解釋指,由於未能預見的地質因素為新申索個案的主要原因。田北辰補充指,西九龍總站北建造工程為延誤得最嚴重的項目,其中有關站內弧形玻璃天幕,有承建商透露已多次修改設計,圖則紙量已達原稿的3倍。

伯爵府

回覆樓主:

面對高鐵超支問題,梁振英昨晨在出席行政會議前回應傳媒提問時指出,該項目對香港的社會發展及經濟發展有重大意義,特區政府非常關心高鐵工程延誤及超支的問題。「地鐵公司作為項目管理人,它有最大的責任和義務去盡快和控制成本來完成這個項目。」

珍珠宮

WWT1234 發表於 17-12-16 22:42
您真係………

打爛完野唔賠不特止重問點解?

你真係趣⋯⋯⋯⋯⋯⋯

珍珠宮

rachel0316 發表於 17-12-17 00:59
高鐵超支原因自己睇

第一次延誤由港鐵公司在2014年4月15日對外公佈,港鐵稱廣深港高鐵工程因地質複雜及20 ...

所有工程都有超支/誤期可能性吧!何況係咁大件咁困難既項目?
當初估計預算係以當時情況及工人工資作評估,幾年間通漲幾多?
細如家居裝修都會超支及延期啦!
又如每年財政預算案,一定百份百凖確?
什麼叫預算???
地質問題同樣無可能100%凖確,天氣問題亦無可能預知啦!

至於超支及延期其中一個已肯定既因數,就一定係你無提到既拉布問題囉!
你答下拉布令撥款通過唔到而不能繼續開工會令工程再度延期嗎?令超支金額更大嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

香港人多車多樓多意見多反對多,但真正做嘢的人唔多。起高鐵要避路避樓就意見就反對,延遲係一定,一遲又通脹,成本又增。

国內地大人多,亦無咁多無謂意見要遷就,當然快好多啦。

男爵府

WWT1234 發表於 17-12-16 19:47
不如,您又講吓前港英政府嘅核心工程點解可以提前完成同唔超過預算吓完成?

唔通依家嘅超資同延誤基建項 ...
當時的立法會議員要看英國面色,誰敢出來拉布。現在的有部份要看外國人面色,所以要常常出來拉布,來影響其他國家發展,因怕其他國家超越自己。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Gaeroo 發表於 17-12-16 23:30
對自己國家冇問題, 向當權者就有問題

狡兔死 走狗烹
起高鐵係對當權者獻媚?
你既無知又可悲 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

shun96 發表於 17-12-16 11:12
唔知2009定2010年開始動工,原本話2015完,之後拖到2017完,而家就話2018最尾個季,但相信到下年又會拖到20 ...

就係d垃圾會議員拉布,又搵人搞司法覆核,一味拖,工程一拖再拖點會平!!
不過港鐵公司我覺得好有問題,雖然話拖,但佢地係完全唔睇盤數,似個敗家精,一超支就打大手問阿爸攞,諗住實有!!!

大宅

唔知2009定2010年開始動工,原本話2015完,之後拖到2017完,而家就話2018最尾個季,但相信到下年又會拖到20 ...

整完點食錢呀~

公爵府

好媽媽勳章

其實睇返d資料,香港起青馬大穚用咗5年,新機場用咗6年,咁高鐵整咗8年都唔算好耐,加上起的時侯咁多阻撓,延期都唔算太長,而且鐵路系統起完唔係即刻可以用,要做一段時間的訊號系統測試,以桃園機場捷運為例,由工程完工到試運通車都用咗一年時間,所以比其他工程用的時間長都好合理

子爵府

回覆樓主

關5關拉布事?

男爵府

solstice 發表於 17-12-17 11:42
關5關拉布事?

當然有關,但某些會員死都吾提

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

高鐵最大超支問題一定係同拉布有關,咩都拉布唔批撥款,推遲個建做期物價同人工就不斷升,當然當中還有環境/技術等非人為因素,如果有人否定與拉布有關,只能說佢對高鐵建造的過程一點都不了解,根本不需討論。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Gaeroo 發表於 17-12-17 01:01
大白象冇所謂, 只是納稅人的錢.

當年西鐵毒果又話係大白象,今日西鐵 105% 載客量~

香港機場三跑又話係大白象,但星加坡人口少過香港,但已經做緊第四跑~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

evip 發表於 17-12-16 23:02
賣樓花之後一年半載都唔會有得住,我唔知你諗緊咩樓。

而家講起樓時間, 唔係買樓時間, 起好都有可能因種種原因延遲入伙, 但唔代表未起好喎。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

414928 發表於 17-12-17 16:58
高鐵最大超支問題一定係同拉布有關,咩都拉布唔批撥款,推遲個建做期物價同人工就不斷升,當然當中還有環境 ...
雖然我反對拉布,但是實際上港鐵的project management行內出名差勁,再加上一張香港人包底的合約....
我估計做得慢港鐵收入照出、無對政府有利的penalty clause咁上下...

水晶宮

回覆樓主

拉布邊有咁大power? 查實一D用都冇,全部題案都通過哂,撥款的撥款 收地的收地,拉布根本一D阻力都冇 超資幾百億佢地何得何能?
不過 立法會已經修改限人,以後連布都冇得拉,且看工程如何預期完成!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至