自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

今日我同阿女兩個齊齊去左xxxx Vision驗眼,驗光師話要同佢配眼鏡,佢話俾佢係上堂時戴睇白板,平時唔戴,對佢對眼有益。佢話有近視既人睇近野,例如睇書,會舒服過冇近視既人。阿女2月係政府驗光師驗一隻125度,一隻眼80度,今次竟然兩隻眼都125度啦!深得真快。

我決定會同佢配眼鏡,果度太貴,我會係出面配。反而我會係佢地度配隱形眼鏡。

個驗光師都贊成我俾阿女戴矯視鏡,但我又想佢大少少先同佢配。果度既價錢係$16000,不過我冇再問詳情。

琥珀宮

贊成。 要接受佢咁細個近視既事實啦!

原帖由 大頭蝦 於 09-4-2 22:56 發表

應該用囡囡對眼睛的需要作出發點, 而唔係年齡, 呢段時間你唔比佢帶, 眼球會繼續拉長, 度數會深得更怏, 雖然開始帶眼鏡都會加深, 但速度就會無咁怏, 而且若果佢看得唔清楚, 佢就會 "懵" 起對眼黎看, 久而久之, 就會 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆 # 的文章

侯爵府

畀面勳章

Hi Veronna,

pls pm info for me. Thanks.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我朋友個女7歲小二在她小一那年驗到一隻眼800幾度,另外一隻我唔記得幾多佢媽咪笫一次唔相信驗咗兩間都係咁講,即刻拿拿聲同佢配眼鏡,我問佢個女係咪弱視或者要帶(嬌)型眼鏡但佢又話唔需要喎!佢話係遺傳因她老公都係近視.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我囡又係6歲開始驗到有100度近視,跟住我同佢配咗眼鏡,視光師話睇遠嘢先戴,近嘢不用戴。點知半年後再驗已加到200度,咁我又幫佢配過付眼鏡啦~~再半年7歲再驗,哇!居然加到300度了,嚇死我!
嗰時經一位BK媽咪介紹,我就帶咗個囡去配矯視隱形眼鏡,到依家已戴了年半,so far冇再加深。如果我知佢深得咁快,我會6歲就開始俾佢戴

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔上年5歲半時..驗到75同50...不過我媽話幾十度好正常人人都有..所以冇配...如果今日summer再驗..佢過100..我就會同佢配
我本身都係150, 200左右近視..覺得帶左眼鏡真係會清楚好多
不過小朋友戴眼鏡..好怕佢地跌親撞到..眼鏡爛都唔緊要..最怕鏡爛果刻傷到眼同面...日日求神拜佛..希望仔仔近視唔好加深

複式洋房

回覆 # 的文章

veronna,

我都聽聞做眼部運動可以減小小近視, 請問你有無相關資料或眼部運動給我, 唔該!

複式洋房

回覆 # 的文章

wyl,

醫生都係咁講, 望近事物時, 如做功課, 不需帶眼鏡, 望遠事物時, 要帶, 結果半年後, 一樣加深近視, 唔知醫生講的方法, 是否work? 因聽帶眼鏡人士講時帶時唔帶會加深加視的.

複式洋房

回覆 # 的文章

yvonne.wong,

想問以下幾個問題:

1) 矯視鏡是否可減慢近視加深的度數? 你話帶左矯視, 到13-16歲唔要帶眼鏡, 意思是否連近視都無, 還是回復你當初配眼鏡時之度數?

2) 矯視鏡長期接觸到眼角膜會否容易滋生細菌? 又或怕唔怕小朋友晚上捽眼, 令眼睛受損?

3) 可否給你視光師的資料我.

咁多問題, 請見諒, 因我囡囡的醫生都建議佢帶矯視, 現在1516.

複式洋房

可否pm視光師的資料我 Thanks!!

複式洋房

回覆 # 的文章

想問以下幾個問題:

1) 矯視鏡是否可減慢近視加深的度數? 你話帶左矯視, 到13-16歲唔要帶眼鏡, 意思是否連近視都無, 還是回復你當初配眼鏡時之度數?

2) 矯視鏡長期接觸到眼角膜會否容易滋生細菌? 又或怕唔怕小朋友晚上捽眼, 令眼睛受損?

3) 可否給你視光師的資料我.

咁多問題, 請見諒, 因我囡囡的醫生都建議佢帶矯視, 現在1516.

複式洋房

回覆 # 的文章

veronna,

我都聽聞做眼部運動可以減小小近視, 請問你有無相關資料或眼部運動給我, 唔該!

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

Yvonne,

我小朋友有成3幾度, 心大心細想同佢配
可否pm 視光師資料給我tks!

peace

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

HI, I want the information too! thanks!

大宅

Hi Tvonne,
My daughter is 7 yesrs old but already short-sighted (about 75-100 each). I'm so worried. Could u pls pm me the information? Many thanks.

首頁

尾頁

跳至