自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

阿女第二次呈分終於有結果,今次好彩追返呈一時失去嘅名次。
由P3 開始,佢一直keep到係級頭5名內,但到左舊年呈一時跌左落級10,當時真係有啲驚,因為之前sen 嘅老師同社工都有叫我唔好太在意佢地成績,因為佢地真係隨時會跌,但唔知幾時。所以我真係好驚佢到呈分先一直跌落去

今次佢追返啦,上返級二,希望佢呈三可以keep得返,努力準備升中面試。
曬完

學會放下    發表於 17-12-16 16:43

男爵府

patpat234 發表於 17-12-16 14:54
由P3 開始,佢一直keep到係級頭5名內,但到左 ...

努力啊!請問點教呢?

伯爵府

羡慕,我女應該都係SEN小朋友(以前要去E位跟幼兒導師上課,但因為小學係私校先無再跟進),雖然佢11月的考試,中英數都係95以上,但我都唔敢掉以輕心,一直凝住係因為老師見第一次考試,鬆手d, 先考得咁好,只望佢可以一直保持就滿意了!
同埋你有咩心得,可以教到小朋友咁叻?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

叻女

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你d小朋友個個都咁叻

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

叻女加油呀

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女都係ADHD包尾,搵補習老師,都係一樣。

大宅

回覆樓主:

請問點教??我女都係adhd,要挾得好緊叫佢温書先keep到全級25內
一唔挾佢就跌到默書都唔合格……但日日挾佢,覺得大家都辛苦

大宅

回覆樓主:

叻女

伯爵府

回覆樓主

ADHD 同資優真係孖生咁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

替你高興,級10級2,對我黎講都係極好的成績,我女唔係ADHD都從未有咁好成績。JM不用擔心女女升中的了

水晶宮

好媽媽勳章

monkeydiary 發表於 17-12-16 15:05

羡慕,我女應該都係SEN小朋友(以前要去E位跟幼兒導師 ...

係佢仲讀緊幼稚園時,已經覺得佢係,所以係上小學前已經做左評估。
自細屋企set左好多規矩,同時間表,所以佢習慣有規律嘅生活。
老師話佢本身都係聰明的,不過正因為佢adhd. 需要郁動,所以幾歲大已經有固定運動。
依家佢一星期七日都有運動,上堂先可以更加專注。
佢小一開始已習慣轉堂小息時做功課,咁對老師教嘅內容會更加深刻。平時極小溫習,我唔會特別睇佢功課對功課,只係間中睇返老師批改後嘅功課,見到有錯嘅會問返佢識未。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

寶石宮

2023年兔年勳章

男爵府

回覆樓主

好羨慕你教得對仔女好好!

男爵府

水晶宮

好媽媽勳章

namibb 發表於 17-12-16 18:22
好羨慕你教得對仔女好好!

老師功勞大過我
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

回覆樓主

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

patpat234 發表於 17-12-16 18:08
係佢仲讀緊幼稚園時,已經覺得佢係,所以係上小學前已經做左評估。
自細屋企set左好多規矩,同時間表,所 ...

你的付出無白費

首頁

尾頁

跳至