自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 17-12-16 18:55
亞囡琴晚踩ofo,半小時¥2.55 即3蚊港幣

抵喎

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-12-16 20:03
我囡用國內版,昨晚第一次見到咪試下掃,點知國內版都用到,唔知香港ofo用咩,香港支付寶?香港微信?
今 ...

太好了!不用另外註冊及再給一次押金。有機會試試。

我的ofo 帳戶裡面還有免費騎行月卡呢,一直在國內踩都是免費的。去深圳有機會都喜歡順道踩共享單車,南山、蛇口那邊很好踩,地方闊落,空氣好。

珍珠宮

cattz288 發表於 17-12-16 20:03
勁多! 多左3倍! 成街單車垃圾

我最近在深圳所見,街上擺放的共享單車應該經過一輪整理,精簡了數量,沒有過份多,我覺得現在比較合理。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 17-12-16 20:15
我最近在深圳所見,街上擺放的共享單車應該經過一輪整理,精簡了數量,沒有過份多,我覺得現在比較合理。
...

放晒喺橋底果d真係亂葬崗咁

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 17-12-16 20:12
太好了!不用另外註冊及再給一次押金。有機會試試。

我的ofo 帳戶裡面還有免費騎行月卡呢,一直在國內踩 ...

咁好既!咁佢賺咩?
放下自在

大宅

回覆樓主

啲單車公司淨係識搶佔市場
但唔做好管理,搞到個城市亂七八糟

子爵府

tsung 發表於 17-12-16 20:09
抵喎

我踩黃色,都係$3 半個鐘

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔係好明。

訂金$400 即過數?
即係放$400係佢到 直至退會?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

siu-mai 發表於 17-12-16 20:51
啲單車公司淨係識搶佔市場
但唔做好管理,搞到個城市亂七八糟

我覺得攪到"亂七八糟“唔係管理公司問題
而係使用者問題大D

我都有踩, 即使停放地方

附近冇單車停泊位

我都盡搵個唔阻人嘅位置。

但眼見好多自私鬼

亂泊車,甚至有人刻意

將單車打橫擺喺單車徑或行人路上

我經過見到都會幫手移好佢。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 17-12-16 20:47
放晒喺橋底果d真係亂葬崗咁
節目中的學者提及,喺一個新興巿場,吸引過多搶佔者同時加入,短時間提供過多數量,但亦因此,縮短哩個行業嘅調整期,加快佢健康正常發展,其實係好事。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

二世龜 發表於 17-12-16 21:02
我踩黃色,都係$3 半個鐘

抵啦

侯爵府

ian723 發表於 17-12-16 21:06
而係使用者問題大D
見單車公司收集單車在貨車上(再分配地點/維修?就不確定)只留意到佢地有整理
PS:亂泊車,係租車人無公德多D,泊位方面真係要比D規限,亂泊者即捕即罸

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 17-12-16 21:20
節目中的學者提及,喺一個新興巿場,吸引過多搶佔者同時加入,短時間提供過多數量,但亦因此,縮短哩個行業 ...

但成條街咁擺, 真係太多喇! 用者亦太隨意亂咁擺!勁浪費! 擺明成個行業鬥燒錢!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 17-12-16 21:29

但成條街咁擺, 真係太多喇! 用者亦太隨意亂咁擺!勁浪費! ...
係呀,加快縮短佢嘅調整期,汰弱留強,但過程中點樣去解決哩啲過多嘅單車,應該要好好諗辦法。

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-12-16 19:30
點不知所謂法呀?

1)後巷一個個單車墳場(每個起碼幾百架車)
2)阻街,投訴完,好耐先有公司來回收,但轉頭城管又放返出嚟(明顯政府係當中有利益)
3)冇一間有營利,三大公司之一傳財困
4)幾百架車放係一條冇乜人經過嘅點,全日得一個人借
5)亂放亂泊,冇人管(垃圾站又有、水潭又有、後巷又有……不論好壞新舊,放埋一堆)
6)apps內單車位置吾凖
7)惡性競爭
8)數量超過城市負荷(例如廣州只可負荷35萬架,但現存80萬架)

個人睇法:共享單車概念係好,方便、平又吾浪費,但無規劃無監管無管理,加上任人加入亂投資佔市場,供過於求,嚴重超過城市負荷,最後就只會成為一個災難

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-12-16 21:20
節目中的學者提及,喺一個新興巿場,吸引過多搶佔者同時加入,短時間提供過多數量,但亦因此,縮短哩個行業 ...

理論上係,汰弱留強,所以金融危機/風暴吾一定係壞事,逆景可以將有問題嘅毒瘤公司淘汰,留下健康嘅公司繼續發展,但如果當中有「政治」又吾同講法(成件事冇可能冇政府插手,而政府要交數,乜都可以做),加上好似話三大公司已上曬市,咁其實已經賺左股民啲錢,以大陸作風,吾信佢哋會認真做好這行業

珍珠宮

ian723 發表於 17-12-16 21:06
而係使用者問題大D

對呀,有了共享單車讓我多了機會踩單車,我也懂得做好自己本份,守規矩、愛護物件。

如果每位使用者都守規矩做好自己本份,共享單車公司又會有員工定期管理,是不應該有大問題的。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

本身 共享 已經 好滑頭, 根本就係出租單車,。單車舖要比租佢存放出租單車,。但一句共享, 就佔用共眾地方存放單車, 連租都唔洗比, 用者又好多都無公德心, 隨便亂放單車,造成好多安全問題, 其實政府係咪應該要監管下?

珍珠宮

kavenzou 發表於 17-12-16 22:18
理論上係,汰弱留強,所以金融危機/風暴吾一定係壞事,逆景可以將有問題嘅毒瘤公司淘汰,留下健康嘅公司繼 ...

邊三大已經上曬市?

象牙宮

kavenzou 發表於 17-12-16 22:18
理論上係,汰弱留強,所以金融危機/風暴吾一定係壞事,逆景可以將有問題嘅毒瘤公司淘汰,留下健康嘅公司繼續發展,但如果當中有「政治」又吾同講法(成件事冇可能冇政府插手,而政府要交數,乜都可以做),加上好似話三大公司已上曬市,咁其實已經賺左股民啲錢,以大陸作風,吾信佢哋會認真做好這行業..
純粹猜測定有實質證據?

首頁

尾頁

跳至