自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日日頭帶BB去搞回鄉證,下晝帶佢去食輪狀病毒,夜晚佢太公生日又帶佢去酒樓食飯。BB幾乎全日都係出面,夜晚食完飯返到屋企初頭都好地地,爆屎幫佢換片都好乖唔嘈。點知一到11點幾瞓覺,佢就好突然爆喊,喊到收唔到聲果隻款,又唔肯食奶咀又唔肯埋身,抱住佢都喊。中間停一停之後又突然喊到甩肺咁。跟住我99見到我搞唔掂亞B過來幫我抱,佢係佢房裏面安撫佐一陣亞B就瞓佐,我99話亞B認房喔。尋晚BB跟99瞓,由11點幾一直瞓到朝早六點半,中間未醒過。(佢可能攰到癲了,之前都未試過瞓咁耐)

聽人講BB仔出街返來爆喊係因為嚇驚??要幫佢收驚。但係我仔係街外面都瞓覺好安靜,唔似俾嘢嚇親佢喔! 我想問下其他BB仔出街係咪都會咁?有無有經驗嘅JM可以教教我應該點做!?因為唔止一次係咁啦,之前亞B出街一日返來都會咁。

公爵府

回覆樓主:

咁細個未習慣長時間喺外邊啫,喊咩驚吖?!咪神婆上身咁啦,湊B要冷D科學D,唔好郁D就賴神賴鬼!
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

LaiKayan0323 發表於 17-12-17 07:20
尋日日頭帶BB去搞回鄉證,下晝帶佢去食輪狀病毒,夜晚佢太公生日又帶佢去酒樓食飯。BB幾乎全日都係出面,夜 ...

逼你由朝到黑睇電視,你夜晚都發癲啦 下次盡量唔好埋堆一日出街,Bb 太細佢太攰喇

珍珠宮

LaiKayan0323 發表於 17-12-17 07:20
尋日日頭帶BB去搞回鄉證,下晝帶佢去食輪狀病毒,夜晚佢太公生日又帶佢去酒樓食飯。BB幾乎全日都係出面,夜 ...

累飽咪喊飽咯,揾返相熟氣味(老人房床物一定有自己陣昧)自然易入睡,日間耗盡精力晚上睡覺沉,正常喎。做咩樣々又疑神鬼惑自擾呢?

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆樓主

行緊番屋企要同佢耳邊講:「我地番屋企啦下」

唔知呀,我99教係咁,即使出街坐車都會同佢講,坐車呀...咁

公爵府

回覆樓主:

想番去自己熟悉地方唔定。一般bb 8-9個月所謂怕"生保"就係咁。但有d都會早d嘅,早到三個月大嘅我都識d

水晶宮

回覆樓主:

平時靜慣,突然有1天好嘈,接收好多平時未聽過的聲音,好la 到訓教時,安靜下來時睡著了,但又發夢重組當天的嘈雜,佢覺得不安咪喊

正常的媽媽,不要太緊張

大宅

回覆樓主

我b百日宴完都係咁
見得人多玩得太開心姐
第2日就無事

水晶宮

回覆樓主

出成日街甘耐,太多 stimulation 呀。
而家同佢平時既routine 唔同。

別墅

回覆樓主:

可以試吓食余人生保嬰丹定驚,我仔試過得,你看看!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老人家教返屋企要同bb講,我地返屋企啦

2個月出成日又真係太攰,攰到爆喊好正常
感激遇上你~

水晶宮

回覆樓主:

Over excitement 同 over tiring bb都會咁。

我bb之前都要1-2日先settle返。

所以之後我地多d帶佢去街,慢慢習慣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

出左街成日,可能又瞓唔好,外面始終環境好嘈,下次盡可能唔好安排full day日程,加上下午食完輪狀,bb可能都攰,無得好好休息,實喊

大宅

Mrs.Chan 發表於 17-12-17 07:32
咁細個未習慣長時間喺外邊啫,喊咩驚吖?!咪神婆上身咁啦,湊B要冷D科學D,唔好郁D就賴神賴鬼! ...

但係佢係外面嘅時候好乖,乖乖瞓覺,醒佐都好靜,仲識笑喔~ 點解夜晚瞓覺前就喊到鬼咁淒涼收唔到聲嘅

大宅

firebear 發表於 17-12-17 07:36
逼你由朝到黑睇電視,你夜晚都發癲啦 下次盡量唔好埋堆一日出街,Bb 太細佢太攰喇
...

每次一出街就一定係到夜晚臨瞓就發癲咁喊,喊到鬼死咁淒涼。尋晚仲瞓足7個鍾未醒

大宅

brindlewin 發表於 17-12-17 07:40
累飽咪喊飽咯,揾返相熟氣味(老人房床物一定有自己陣昧)自然易入睡,日間耗盡精力晚上睡覺沉,正常喎。做 ...

因為次次出街返來都係咁,搞到我唔敢再帶去出街了。其實佢尋晚瞓足7粒鍾唔錯嘅,介到夜奶。不過我想知有無其他BB都有類似情況,BB咁樣係咪正常ga?

珍珠宮

回覆樓主

因為初生bb突然見到甘多陌生人

會感到害怕

晚上會大喊是正常

大宅

3Qlove 發表於 17-12-17 07:41
行緊番屋企要同佢耳邊講:「我地番屋企啦下」

唔知呀,我99教係咁,即使出街坐車都會同佢講,坐車呀...咁

你有無咁做?work嗎?你仔出街返來之後會唔會都好似我仔咁樣呀?

珍珠宮

LaiKayan0323 發表於 17-12-17 10:17
因為次次出街返來都係咁,搞到我唔敢再帶去出街了。其實佢尋晚瞓足7粒鍾唔錯嘅,介到夜奶。不過我想知有無 ...

絕對正常,吾使擔心

我女初初出完街

晚上都喊

但吾好因為甘而少帶出街

要帶佢出下街

慢慢會習慣

大宅

sangria 發表於 17-12-17 08:28
想番去自己熟悉地方唔定。一般bb 8-9個月所謂怕"生保"就係咁。但有d都會早d嘅,早到三個月大嘅我都識d
...

我仔後日先兩個月喔,我想知有無其他BB會咁樣,出佐帶佢少D出街,仲可以點做解決呢個問題。因為有時好难免唔出街喔,我唔想每次一出去夜晚佢就咁樣。

首頁

尾頁

跳至