自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

公爵府

回覆樓主

樓主最後嗰晚係用平價住貴房,仲可以鬧酒店?唔明。

琥珀宮

回覆樓主:

我唔係好明,有無人可以簡單講下咩事?

侯爵府

jutau 發表於 17-12-17 11:43
其實呢間只係旅館,並唔係酒店囉
去西門町住想好啲服務都係住全棟都係佢嘅,好似永安棧,意舍咁
...
永安棧同埋意舍我都住過。location永安棧勝,房環境意舍勝 價錢兩間差唔多,我嗰陣住大概800港紙一晚。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 17-12-17 13:08
樓主應該係多一晚但係平房。。。。。。所以最後嗰日要轉返平價房。。。好合理。。。
...

我都好亂

「我跟我的朋友分別在12月11-14日及12月11-15日入住璞x商x 西門分店酒店。」
「15日早上11am,前台一早就打電話上來要我們12時前退房。
12:15pm我們check out的時候」

咁即係幾多日啫究竟

如果日本朋友明含自己個friend住左自己間靚房。但唔同自己個friend解決而走去鬧酒店。真係好差!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實兩個check-out date 不同,點解你哋兩個又一齊15號check-out?又話尊重私隱唔一齊瞓一間?唔明

複式洋房

木土土 發表於 17-12-17 13:19

「我check out時....前台仲寸我」

呢句野係佢地講先的。

原來收到咁既對待,大家係覺得無問題?

瑪瑙宮

大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 17-12-17 13:26
我都好亂

「我跟我的朋友分別在12月11-14日及12月11-15日入住璞x商x 西門分店酒店。」

所以我覺得佢個日本朋友麻麻煩囉。。
佢哋喺發現有蛋糕嗰日已經知道原來大家掉轉左房。。其實講真酒店都送蛋糕其實唔係有心玩野嘅。。。

就算錯左兩個客人係相識咁呀。。即係真係有比到兩間房個客人。。一平一貴。。如果樓主所言係真。。樓主都話俾返錢朋友。。而係話朋友唔接受。。。一定要酒店負責任。。我覺得就算大家文化唔同。。執着咪玩得唔開心囉。。你對服務員咁執着發晒癲。。。人哋咪對你執着囉。。樣樣揸正來做。。。之後樓主就話覺得態度唔好。。仲話臨尾串番佢。。講真如果你唔諗咪checkout 時再討論呢個比錯房問題。。人哋都唔會主動提起黎串你啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

tansyneko 發表於 17-12-17 13:22
我唔係好明,有無人可以簡單講下咩事?

樓主住平房,朋友住貴房。同日check in, 貴房住少一日。酒店一次過俾兩間room key, 但無講清楚邊間係邊個嘅。樓主住咗貴房,朋友住咗平房,發現後朋友要求酒店退差價。過程自然發生不快。最後樓主應該喺貴房住到check out, 嘅無同朋友調返房,亦無在最後一晚換返平房。

瑪瑙宮

大廚勳章

msmercury 發表於 17-12-17 13:30
呢句野係佢地講先的。

本來都覺得酒店收錢好hash。又似乎對你嘅態度好mean。。但原來你朋友喺前台搞大龍鳳。。。人哋咪認住你囉。。。你嘅朋友已經走咗。。所以就搞到你
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 17-12-17 13:26
我都好亂

hk人x2。。住到15日
日本人x1。。住到14日

前面已經解釋左文化差異問題。唔好問我點解。我都唔知。我淨係知我會尊重對方文化同習慣。

我係覺得雙方都有錯。

我都唔明點解我個fd要搞到咁薑。
更唔明點解酒店可以咁既態度待客。

成件事根本我就被動既。
無啦啦燒埋我。。

子爵府

msmercury 發表於 17-12-17 13:36

燒埋你係因為你一開波賴晒落酒店度
根本雙方都有問題,點解茅頭要指向酒店呢?

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

住多一晚貴房,咁你有冇俾返差價俾酒店?冇的話你都著數咗

公爵府

你朋友咁講原則,點解唔叫埋你補返差價比酒店? 酒店見你地一齊check in, 緊當你地係一齊。將心比己,你係酒店會點諗? 如果係五星級大酒店,已經預有一定的 奧客,蝕少少免麻煩,但呢類旅館,當然唔會咁做。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

住多一晚貴房又唔俾差價,燒埋你都好正常

琥珀宮

你明知仍住多一晚貴房無補錢,最後一天又late check out,所以成件事演變成咁,你都唔算「被動、無啦啦被燒埋」

琥珀宮

msmercury 發表於 17-12-17 13:30
呢句野係佢地講先的。

個point係,之前發生乜野事,先受到咁既對待?你只執著人地既反應,但唔理前因後果。

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

樓主講嘢一pat嘢咁,好難明
睇完咁多回復,我只覺得係你朋友麻煩,搞到咁僵,而因為你地一齊check in 酒店點知你地係咪串通屈機
跟住自己late check out 又話酒店態度差咁。。。

瑪瑙宮

大廚勳章

木土土 發表於 17-12-17 13:51
個point係,之前發生乜野事,先受到咁既對待?你只執著人地既反應,但唔理先因後果。
...

就係佢朋友堅持發癲囉。。。你唔發晒癲係前台插人哋。。。人哋點會深深認住你地三個?

其實如果樓主個朋友咁有原則。。。點解發現嗰時吾的埋樓主落去前台。。。叫樓主補番個差價?再向前台追討自己損失?淨係要利益嗰邊。。唔難怪人哋覺得你嚟敲竹杠
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

heilok 發表於 17-12-17 13:35
樓主住平房,朋友住貴房。同日check in, 貴房住少一日。酒店一次過俾兩間room key, 但無講清楚邊間係邊個 ...

原來係咁,好彩你解釋,唔係我完全睇到一嚿雲

咁其實樓主同朋友換返啱房咪得囉?

瑪瑙宮

大廚勳章

tansyneko 發表於 17-12-17 13:56
原來係咁,好彩你解釋,唔係我完全睇到一嚿雲

咁其實樓主同朋友換返啱房咪得囉?

梗係唔得啦。。。日本朋友覺得係自己損失部份日數住大房。。原則問題。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
23456...11

尾頁

跳至