懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我前幾晚流紅入急症,政府醫生話我胎不穩作小產,裡面有瘀血,想食藥就自己去私家,第二日黃昏就出院。
昨日朝早排左一舊仔血塊,即日去左睇孫錫鴻,照過話BB不知幾健康,裡面無瘀血,就開左兩盒安胎藥俾我,話要每日兩次,每次兩粒,我食完後都子宮脹脹地,去廁所抹到不少啡色!
究竟是否正常呢?2x2會否食得太多?我見之前jm分享過係每日1x1。
求解答。

男爵府

回覆樓主

我流啡/血嚴重時都係早晚用2粒安胎藥,婦產科醫生睇完你個情況,開得比你叫你點用就點用,醫生先係專業,你寧願去信網上三唔識七嘅人講嘅野,都唔信自己個醫生?如果係對一個醫生無信心可以睇多一個,如果網上d人叫你直頭一粒都唔好食,你照做?

別墅

MannieCSM 發表於 17-12-17 13:01
我前幾晚流紅入急症,政府醫生話我胎不穩作小產,裡面有瘀血,想食藥就自己去私家,第二日黃昏就出院。
昨 ...

我之前13w左右流血,食安胎藥每日2次每次2粒,我而家30w,我唔知點解你覺得多,但如果你唔信你咪轉醫生。

別墅

KILW 發表於 17-12-17 14:06
我流啡/血嚴重時都係早晚用2粒安胎藥,婦產科醫生睇完你個情況,開得比你叫你點用就點用,醫生先係專業,你 ...

非常應同你講法

大宅

我流啡/血嚴重時都係早晚用2粒安胎藥,婦產科醫生睇完你個情況,開得比你叫你點用就點用,醫生先係專業,你 ...

咁又當然唔會啦

大宅

我有咁嘅疑問係因為今朝有上醫醫訊站check過呢隻藥嘅食法:
痛經:

月經週期第五天至25天中,每次10mg,每日2次。

子宮內膜異位症:

月經週期第5天至25天中,或者連續地,每次10mg,每日2或3次。

功能不良性出血:

連續5至7天,每日2次,每次10mg (抑制出血)。

功能不良性出血:

月經週期第11天至25天,每次10 mg,每日2次 (預防出血)。

閉經:

在月經週期第1天至25天,每日服用雌激素一次,第11天至25天中加服“亞培”得胎隆膜衣錠,每日2次,每次10 mg

經前症候群:

月經週期第11天至25天,每次10 mg,每日2次。

月經不規則:

月經週期第11天至25天,每次10 mg,每日2次。

先兆性流產:

開始時一次服用40mg,然後每8小時服用10mg,直到症狀解除。

習慣性流產:

每天2次,每次10mg,連續使用至懷孕第20週。

因黃體素不足所引起的不孕症:

月經週期第14天至25天,每日10 mg。此種療程,至少須持續6個月經週期。

對有習慣性流產的病人而言,懷孕期的頭幾個月最好能參照”習慣性流產”的

男爵府

回覆樓主

你流啡係因為你本身已經流血,可能係尋日d舊血,唔係「因為」食咗duphaston「所以」流啡。duphaston係安胎用黃體酮,補充你懷孕初期不足嘅黃體係令你少d流血而唔係流更多,如果你無食到可能今日唔止流啡而係流到baba聲都唔定。
都係果句,你睇得個醫生就應該信佢,睇完佢返黎又要質疑,又要自己上網查證又要問網友,咁有乜謂呢,個個自己google都可以做醫生喇咁。

男爵府

exactly

大宅

改造人 發表於 17-12-17 14:41
你流啡係因為你本身已經流血,可能係尋日d舊血,唔係「因為」食咗duphaston「所以」流啡。duphaston係安胎 ...

嗯嗯,明白

伯爵府

回覆樓主

本身流血而家係流啡咪有改善lo

大宅

cloudyjess 發表於 17-12-17 16:32
本身流血而家係流啡咪有改善lo

其實又未至於係流出嚟,只係抹嗰陣有pat啡色

伯爵府

MannieCSM 發表於 17-12-17 16:34
其實又未至於係流出嚟,只係抹嗰陣有pat啡色

似舊血lo,曾出血滯留左響陰道宮頸既血呀
我之前都試過出(上胎同今胎)不過我果陣入急症佢幫我清左d舊血醫生用鴨咀夾加紗布抹入去,就無再出了,不過無必要唔攪啦,用鴨咀夾感覺好可怕
同埋安胎藥係有腹部感覺唔出奇,有d直頭會加劇孕吐果d tim
以上猜測ja

大宅

回覆樓主:

我六周時有血塊,私家醫生都係開安胎藥我食,不過就每日兩粒,即早晚飽肚各一粒。咁食左又真係冇再流血,只係間唔中有啡,唔算嚴重。食到10周食晒囉,再覆診,醫生話唔需要再食安胎藥啦。但現在間唔時都有啡,量不多。

大宅

cloudyjess 發表於 17-12-17 23:16
似舊血lo,曾出血滯留左響陰道宮頸既血呀
我之前都試過出(上胎同今胎)不過我果陣入急症佢幫我清左d舊血:t ...

原來係咁,因為今次第一胎乜都唔識,之前又未試過流血流啡,又未食過安胎藥喎,食完子宮脹住脹住,真係好驚!多謝你嘅解答!

大宅

hayman272 發表於 17-12-17 23:47
我六周時有血塊,私家醫生都係開安胎藥我食,不過就每日兩粒,即早晚飽肚各一粒。咁食左又真係冇再流血,只 ...

咁有無問醫生,間中流啡需要根治嗎?

大宅

MannieCSM 發表於 17-12-18 09:19
咁有無問醫生,間中流啡需要根治嗎?

我問醫生如流啡需要多訓床休息嗎?醫生話訓床冇幫助,照平時咁就得。

複式洋房

MannieCSM 發表於 17-12-17 13:01
昨 ...

我4W5D開始出血流啡直到11W, 醫生開呢隻安胎藥俾我一日3次,每次1粒,當中都一直有見紅流啡,其中有一次我係流血流到成個馬桶都有,嚇到一連食4粒,個一刻係止到血既。即日我去見醫生,醫生叫我唔好太衝動食咁多藥,因為人人情況唔同。我問過醫生點解食完藥仲有,醫生解釋話呢隻藥其實係用來防止假宮縮,係止唔到流血既,如果只係流血而bb冇事係唔怕既,相反如果bb真係留唔住既話食左藥都冇用。當時醫生開到俾我食到12W, 好彩第11W開始就冇再見紅見啡,宜家我都18W啦。

醫生話每人情況唔同,所以唔好信人地講或者說明書,最好信醫生。

大宅

hayman272 發表於 17-12-18 09:26
我問醫生如流啡需要多訓床休息嗎?醫生話訓床冇幫助,照平時咁就得。

我中醫朋友反而話無嘢好做,一定要瞓床

大宅

魚毛仔 發表於 17-12-18 13:59

我4W5D開始出血流啡直到11W, 醫生開呢隻安胎藥俾我一日3次 ...

嗯嗯

洋房

我而家10W都有流啡的情況,只係晚上先流,白天又無。流左3日,每晚都好驚。看左2次醫生,醫生開左同一隻安胎藥比我,每日2次,每次1粒。
你係不停流定點?

首頁

尾頁

跳至