義工

自由講場 今日: 2712|主題: 983580

跳至
如果我老左就咁樣過,生存仲有咩意義呢?  

大宅

國民生產總值:3763

畀面勳章 BK Milk勳章

好似我99咁,已經接近90 ,由朝坐到晚,因為唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係佢聽得唔好,屋企人怕佢病,食嘅嘢係冇調味,如果係我、我真係想早啲拜拜!

珍珠宮

國民生產總值:35693

回覆樓主:

哩個就係我一直贊成安樂死嘅原因

大宅

國民生產總值:2806

chkkkkk567 發表於 17-12-17 13:40
好似我99咁,已經接近90 ,由朝坐到晚,因為唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係佢聽得唔好,屋企人 ...怕佢病,食嘅嘢係冇調味,如果係我、我真係想早啲拜拜!

佢都無得揀!

寶石宮

國民生產總值:323305

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

所以我成日話我唔要咁長命,60歲就夠

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

國民生產總值:2806

alicialee1210 發表於 17-12-17 13:51

DO 姐過 60!
汪明荃 70!

寶石宮

國民生產總值:323305

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

杜小田 發表於 17-12-17 13:52
DO 姐過 60!
汪明荃 70!

佢地搵到錢,生活質數都唔同我,我窮鬼一名,早死早著

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

國民生產總值:15843

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

健康真係好重要!

ying_mail    發表於 17-12-17 14:45

大宅

國民生產總值:3763

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

Do姐,同汪明荃人生多姿多彩我又吾介意長命D既!

男爵府

國民生產總值:7667

alicialee1210 發表於 17-12-17 13:51

我68夠了,享3年長者優惠

寶石宮

國民生產總值:321362

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

真係講句衰啲, 係到等c既生活

翡翠宮

國民生產總值:98316

好似我99咁,已經接近90 ,由朝坐到晚,因為唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係佢聽得唔好,屋企人 ...

我阿婆99,瞓咗幾年護老院,以前仲認得我,依家已唔認得,聽又聽得唔清楚,次次同佢講嘢,已大聲到我都唔好意思,佢都仲話講大聲啲啦!咁細聲。佢落唔到床,要用尿片,每日望天花。

佢以前好怕死,提起個死字就啋啋啋,長命百歲,至緊要長命百歲。今時今日,佢話好想死。我唔使百歲,在我開始衰退時死去係我最大願望。

水晶宮

國民生產總值:65013

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我嫲都9X
佢都係行動不便又撞聾, 但佢生存意志好強, 各人有各人想法

男爵府

國民生產總值:6054

我50歲就夠。
包容等于接受不同的观点和意见。

但愿人世间有
多一点包容,少一份执著。
多一丝关怀,少一些嗔怒。

珍珠宮

國民生產總值:38075

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我阿嫲都九十。
佢都係唔係好出街,佢聽到野但佢唔中意睇電視,佢成日話睇唔明,例如劇集有兩個人鬧交,佢會唔明做咩要鬧交。但明明佢由頭睇到尾……我老豆話佢後生已經係咁 但佢唔會食冇調味既野,佢最中意吃唔健康既野,飲汽水食雪糕,肥豬肉煎炸野,唔三高都唔食
我地都唔會理佢,最緊要食得開心。

珍珠宮

國民生產總值:34378

好似我99咁,已經接近90 ,由朝坐到晚,因為唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係佢聽得唔好,屋企人 ...

佢嘅處境唔算係差喎,你有冇諗過,如果以九十歲仲周身病痛,唔係呢度痛就係嗰度痛,唔係三高就係心臟病,日日食10粒8粒藥,但對病情幫助不大, 對眼有老花有近視有散光戴眼鏡幫助不大,耳仔撞聾想聽最鍾意嘅粵曲開到好大聲但係未必聽得到,嗰陣時先至叫出最痛苦,又唔死得又唔知可以擺幾耐

珊瑚宮

國民生產總值:114455

2018勳章

平淡是福

伯爵府

國民生產總值:19080

好媽媽勳章

回覆樓主:

佢有意識嗎?
冇意識係唔會辛苦,渾渾噩噩,個腦放空,我自己第時係咁都ok,係辛苦啲親人啫

ying_mail    發表於 17-12-17 14:47

大宅

國民生產總值:3256

JoanC 發表於 17-12-17 13:50
哩個就係我一直贊成安樂死嘅原因

我都贊成安樂死.

總有一天..身体衰退.
四肢..不能活動自如.
如其久病在床..需要别人喂食, 換片.
何不讓我..安樂死呢?

珊瑚宮

國民生產總值:106019

好媽媽勳章 畀面勳章

唔認得路...咁佢行唔行到先?如果活動冇問題..其實屋企人明知佢悶...唔係假日同佢去下街?
飲個茶都好丫...

另外...有冇調味同病冇關喎...唔好太鹹或甜咪得囉..
分開煮比佢?如果要分開煮...點解唔一齊食同一樣野就算?

活到幾多歲..其實我覺得冇乜所謂.有得揀我都唔想太長命..
但冇得揀...活得好唔好...大半係睇自己子孫點對待自己啦

大宅

國民生產總值:4504

算死草 發表於 17-12-17 14:10
我68夠了,享3年長者優惠

免審查生果金都未攞喎,咪好蝕!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.