自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

回覆樓主:

男家事少理,屋企男人俾幾多係佢嘅事,我嘅事係俾自己娘親家用。奶奶辛唔辛苦係佢同佢啲仔女之間嘅事。好老實,我理念係嫁俾個男人,唔係嫁俾佢屋企人,佢地至係一家人,我係分得清清楚楚嘅人。

男爵府

無話可說 發表於 17-12-17 15:55
唔敢講好定差,不過個個星期六日返去痴餐,我覺得辛苦左奶奶啫! 我同c6就做唔出咁喇!
我只想想表達出, ...

如果你唔煮反,仔長期唔返來,可能節日才見一見,你會寧願煮反比他們嗎?

大宅

回覆樓主

樓主俾得嗰1,500蚊家用都好意思批評人,想笑大人個口咩⋯⋯人地返去食幾多晚你理得人唧,淨係知你俾得嗰1,500仲大條道理笑人。

1,500一個月,中學生零用都唔止啦。

男爵府

girlbear 發表於 17-12-17 16:27
好似我老豆咁, 佢好鐘意煮飯, 鐘意人哋欣賞佢嘅廚藝

我個擦鞋仔就成日一路食一路讚好味, 老人家好得意架, ...

我老豆都係,煑餸好好食,到自己食唔到(吊奶),係都要煑俾我地食,我地坐係到食,佢就同我地"不"湯,我成日叫佢坐低,我地自己黎,佢係都唔肯,驚我地搞亂佢煲湯,而家佢走咗,想食都冇機會

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

你99 如果嫌日日煮辛苦,大可以預先講定邊日或星期幾唔煮,咁咪各顧各囉,點解一定要集齊全部人一齊出街食,然後又話有人唔願乜乜乜咁呢。。。我真係唔明

其實你既計算方法❨即食幾餐飯比幾錢❩只係你自己咁諗,還是99家係咁定?d 叔仔姑姑果d 食少餐會黑面會cut 家用?

以前d 人慣左日日煮,我阿媽/爸都係,自己一家幾口食,唔會認為辛苦,又唔係日日煮十幾人份。其實最辛苦係諗食乜,做女果陣我會盡量幫爸媽諗食乜餸。

伯爵府

無話可說 發表於 17-12-17 15:43
今日同奶奶飲茶,問開佢新年想要買咩比佢,奶奶話是但! 傾傾大家比既家用,我地比$1500,因為收入有限,唔 ...

點解樓主要講到比家用好似計包伙食咁?
一星期返嚟食幾多餐,比例上就要比幾多家用。

父母子女唔係咁計嘅。在太多數父母來講,你俾幾多家用都好,佢都唔介意你多啲返嚟陪佢食飯。

有時係可以你買餸上去,煮埋俾媽媽/奶奶食。唔一定係每餐都要老人家煮。耐唔耐又可以一齊出街食。

公爵府

回覆樓主:

其實做阿媽嘅,唔會覺得煮餐飯俾仔女食係等於做工人,可能調番轉,佢不知幾enjoy可以煮飯俾個仔食呢?試想下,仔女大左,各自有頭家,如果個個都唔返來食,晚晚得自己一個食,都幾可憐

子爵府

糸Bk開post真系要好小心,好容易被人圍插,多兒向來多累,其實好仔不如好新抱,好新抱有如呢個世代天上的繁星一樣買少見少,響Bk混一段時間就深明此道,亦糸現在一個縮影,當然睇字里行間樓主亦未必糸心痛兩老所以一沉百踩被人勁插。總之無論現在或未來做人奶奶都不是一個好角色

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

siuling0119 發表於 17-12-25 00:09
其實做阿媽嘅,唔會覺得煮餐飯俾仔女食係等於做工人,可能調番轉,佢不知幾enjoy可以煮飯俾個仔食呢?試想 ...

伯爵府

回覆樓主

老人家都想多D見到子孫,除了煮餐飯又可以做D乜?其實佢地係樂意多過介意,唔通做孤獨老人好D咩?

伯爵府

siuling0119 發表於 17-12-25 00:09
其實做阿媽嘅,唔會覺得煮餐飯俾仔女食係等於做工人,可能調番轉,佢不知幾enjoy可以煮飯俾個仔食呢?試想 ...

同意,我覺得佢享緊兒孫福

伯爵府

無話可說 發表於 17-12-17 15:55
唔敢講好定差,不過個個星期六日返去痴餐,我覺得辛苦左奶奶啫! 我同c6就做唔出咁喇!
我只想想表達出, ...
唔好諗到話痴餐, 其實個個星期返黎探望下阿媽幾好丫, 就算佢地唔食,我估奶奶都要煮, 煮多幾個菜吧, 如果奶奶冇嫌棄, 我又覺得冇問題

水晶宮

回覆樓主

有d 老人家係鍾意煮飯俾仔女食,唔會計較咁多,仔女食到自己煮既飯自己會好滿足

大宅

回覆樓主:

其實反而好多時係啲老人家想煮俾仔女食

瑪瑙宮

老人家唔係要錢, 係要有人氣. 唔買下餸煮下飯, 一日咁長時間, 佢地又瞓得少, 佢地有咩做, 煮飯湊孫變左係世藝黎架喇.

不過, 90 後的後生將來老左, 應該唔會享受煮飯湊孫, 仍然係督機網購過日辰吧.

伯爵府

無話可說 發表於 17-12-17 15:43
今日同奶奶飲茶,問開佢新年想要買咩比佢,奶奶話是但! 傾傾大家比既家用,我地比$1500,因為收入有限,唔 ...

有好多老人家好鍾意擺住個厨房煮飯,有D話出外食,又唔健康,又贵又唔好食。上一代同我地想法唔同,佢地未必覺得辛苦,同埋老人家唔會計幾錢食幾餐,將來仔女肯返,我肯煮,當然,家用係责任

首頁

尾頁

跳至