自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

伯爵府

YolandaTam 發表於 17-12-17 19:41
唔好意思,本人童年曾因接觸臭丸急性溶血換血兩次幾乎救唔返,因而對臭丸十分反感,到今日聞到味仍會作嘔 ...

嘩~
真係好危險喎。

好彩你冇試過係街度暈倒,至怕啲人好心做壞事,一見人暈倒就亂幫人搽白花油。咁就真係多得佢唔少

伯爵府

Elenalan 發表於 17-12-17 21:59
希望呢個post可以多d人睇到
無知唔係罪,但拒絕認知仲大條道理,後果好恐怖
政府要加 ...

仲要宣傳埋,叫啲人一見人暈到切勿亂幫人搽白花油

大宅

草莓熊本熊 發表於 17-12-17 16:42
我想講
其實香港唔少小朋友有G6PD,臭丸會令佢地溶血
熊仔以前因為係臭丸焗住大約30秒(應該無)已經要入院

我都係好怕轉季 我同2個細妹個仔 即3個小朋友都有G6PD
多左個大眼妹

子爵府

衛英姿 發表於 17-12-17 22:38
熊仔出世個陣黃唔黃洗唔洗照燈呀?
聽你咁講我都好驚,我仔都係蠶豆仔⋯⋯
...

無黃,佢出世入咗胎水,係NICU瞓箱7日先出院,所以一早知佢係蠶豆仔,日日我都問佢點,係醫生講佢無黃,只係吸咗胎水,同有G6PD,係出院前都做多次檢查先出院,去健康院都話好正常,食完餐飯就出事
嗰日去兒科,醫生問我地依幾日發生過乜事,我地講晒日日行程,但醫生一聽到俾人抱咗30秒就話好大機會出咗事 寫紙入急症,好快就有醫生帶上房

公爵府

littlefunpig 發表於 17-12-17 22:35
其實我都係第一次聽
食物敏感就聽得多,氣味真係少聽見

其實都有,香味都可能引發哮喘,哮喘一樣會致命,其實應該冇乜幾多人可以知到晒乜野病症有乜野致敏源

伯爵府

回覆樓主:

其實好多人唔知,我都係生左仔先知原來有呢個病存在,因為身邊親戚朋友都無聽過

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

newinewi 發表於 17-12-17 22:49
透明有色番規係點樣?

過左1年都仲好香

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

MiuMiuLi 發表於 17-12-17 23:01
其實都有,香味都可能引發哮喘,哮喘一樣會致命,其實應該冇乜幾多人可以知到晒乜野病症有乜野致敏源
...

我有個ex係哮喘同食物敏感,佢一食海鮮個咀就會腫曬
氣味又好少引發佢哮喘,反而係間唔中會噴藥

大宅

ian723 發表於 17-12-17 18:47
請問防咩蟲 ?
點解你覺得衣櫃會生蟲 ?

衣櫃真係會有蠱架,我見過。

珍珠宮

回覆樓主:

我都係做咗媽媽先知g6pd同臭丸關係,我身邊好多人都唔知,應該多點宣傳信息

別墅

政府要加 ...

講得好

別墅

Bloomberg 發表於 17-12-17 22:54
仲要宣傳埋,叫啲人一見人暈到切勿亂幫人搽白花油

我都係咁諗,驚驚!
但政府好明顯無視g6pd的人,一個宣傳都無

侯爵府

Bloomberg 發表於 17-12-17 22:51
嘩~
真係好危險喎。

我細個暈,真係有熱心阿嬸幫我搽白花油呀,我本來開始醒,聞到味又暈過。好彩份量少,終於醒得番,但都要坐咗半個鐘頭先至敢企起身。

公爵府

littlefunpig 發表於 17-12-17 23:37
氣味又好少引發佢哮喘,反而係間唔中會噴 ...

海鮮呢樣好似好普遍,我 FD 睇住佢真係塊面好快一粒粒,快過 P 圖

c6 細果食芒果係會敏感,人大左就冇事,不過佢人大左冇敏感果陣又唔鍾意食芒果,所以話佢賤

公爵府

親子王國15週年勳章

草莓熊本熊 發表於 17-12-17 16:42
我想講
其實香港唔少小朋友有G6PD,臭丸會令佢地溶血
熊仔以前因為係臭丸焗住大約30秒(應該無)已經要入院

依家好多for G6PD 仲有唔同味。

但其實好難要求其他人屋企冇G6PD 嘅唔用臭丸

子爵府

oiyau2005 發表於 17-12-17 23:56

依家好多for G6PD 仲有唔同味。

我無話要求唔用臭丸,我都有回話市面上有不含萘臭丸
以前未生熊仔都唔知有G6PD,自己都有用,不過唔會焗到成身味,d衫會吹幾日先著,我明白真係唔係個個都知G6PD係咩病,所以要求唔到世界為我而轉,每次我都戰戰兢兢咁避開,係心理壓力大,因為熊仔事實因為臭丸入院

大宅

政府要加 ...

不能同意更多

公爵府

littlefunpig 發表於 17-12-17 23:37
氣味又好少引發佢哮喘,反而係間唔中會噴 ...

重有 BK 熱門話題,濕疹,戎口要戎得重勁,有 D 嚴重既人瞓都瞓唔到,真係想死

公爵府

親子王國15週年勳章

草莓熊本熊 發表於 17-12-18 00:06
我無話要求唔用臭丸,我都有回話市面上有不含萘臭丸
以前未生熊仔都唔知有G6PD,自己都有用,不過唔會焗到成 ...

我小朋友冇G6PD,但我用有花味嘅 for G6PD, 我意思係話好多人應該冇乜理呢樣嘢,只可以聞到就避。

子爵府

oiyau2005 發表於 17-12-18 00:10
我小朋友冇G6PD,但我用有花味嘅 for G6PD, 我意思係話好多人應該冇乜理呢樣嘢,只可以聞到就避。
...

你好好人,會肯用無含萘產品
我識人明知熊仔有G6PD,都講咗唔好有臭丸,唔好有中藥,白花油嗰d,但佢話:我用關你個仔乜事
我話咁唔好上嚟,唔想招呼你一陣要入院住,佢仲要串我話有邊個嫌錢腥,買貴d臭丸用,咁都驚就唔出生
依個人出街見到佢,佢主動打招呼我都轉頭走

首頁
56789...10

尾頁

跳至