自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mother904 發表於 17-12-19 06:50
你從何判斷係媽媽向女兒洗腦,教佢憎爸爸?小朋友也有感受,爸爸對家庭不負責任,令她的家庭變得支離破碎, ...

你也說得無錯, 但有一段小女孩說望到媽媽在哭, 所以更加憎爸爸, 在女兒面前哭, 傷心, 只會令小朋友憎恨另一方, 就算好唔開心因男人走左, 都唔好在小朋友面前表現, 係就係難, 但咁樣小朋友就唔會幫忙去憎爸, 咁係唔健康既心理

男女婚姻失敗, 唔一定係出軌那方負全部責任, 問題出自那, 只有他們才知道

BK內既會員, 思維係, 無論自己對老公好唔好, 只要老公出軌就係老公係衰人賤人, 花心...., 而唔會反省, 點解會出呢個問題, 是否自己都有問題呢

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

回覆樓主

個媽媽真係慘,老公多次有第三者,連喊既權利都無大佬,人地係阿媽咋,又唔係聖人,你點知佢唔係匿埋喊,但咁岩小朋友見到?真恐怖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

小詠 發表於 17-12-19 12:07
你也說得無錯, 但有一段小女孩說望到媽媽在哭, 所以更加憎爸爸, 在女兒面前哭, 傷心, 只會令小朋友憎恨另 ...
我認同婚姻失敗雙方都有責任,但有第三者就係對婚姻不尊重。如果雙方已冇愛情,咁應該分左手先再搵另一半。
係未分開的情況下有第三者,係自私同不負責任,同時傷害多人。

珍珠宮

小詠 發表於 17-12-19 12:07
你也說得無錯, 但有一段小女孩說望到媽媽在哭, 所以更加憎爸爸, 在女兒面前哭, 傷心, 只會令小朋友憎恨另 ...
無人話唔返省, 我亦都認同, 婚姻有問題, 兩個人都會有責任. 但其實個亞媽喊, 未必係特登喊俾個女睇架喎!! 唔通亞媽自己匿埋喊, 個女見到都入亞媽數咩

珍珠宮

zayma 發表於 17-12-19 12:16
個媽媽真係慘,老公多次有第三者,連喊既權利都無大佬,人地係阿媽咋,又唔係聖人,你點知佢唔係 ...
唔好扭曲我意思, 我唔係話女方唔可以老公有第三者就都唔喊得, 唔好段章取義好喎....成人黎既, 唔開心係一定有, 但要控制一下情緒, 唔好影響小朋友

我夠離左婚, 我離婚時幾唔開心, 無在小朋友面前哭, 唔會同小朋友講爸爸壞話, 只會交待日後生活點安排就夠, 唔係要小朋友企我個邊支持我, 小朋友係有權利去享受父/ 母既愛

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

小詠 發表於 17-12-19 12:41
唔好扭曲我意思, 我唔係話女方唔可以老公有第三者就都唔喊得, 唔好段章取義好喎....成人黎既, 唔開心係一定 ...

岩岩係隔水po見到你話原來你前夫及家人會係你對小朋友面前講你壞話,咁唔怪得之你咁大反應,不過我覺得唔需要太過遮掩自己既情緒,成日屈住連想宣洩情緒都要諗過度過,太辛苦了吧

伯爵府

紫翹 發表於 17-12-18 17:15
人地講幾句, 你又知亞媽幫個女洗腦? 個女都唔細啦!! 識分是非對錯, 擺明係個爸爸錯, 個女仲要聽到個爸爸話 ...

係,比我做女都嬲個老豆邊有理性得咁多吖

子爵府

lovely-panda 發表於 17-12-20 10:47
係,比我做女都嬲個老豆邊有理性得咁多吖

認同。
30年前多,11歳的我都明白發生緊乜事,你估阿媽晤多講,細路晤知咩。何況呢代的11、12 歲。

男爵府

回覆樓主:

有個小朋友話“辦法總比困難多”。
我真係好欣賞佢有咁樂觀積極既性格!

珍珠宮

有無片睇?

& 我想起小時候,媽恐嚇我話如果我考吳到第一就同阿爸離婚......

珍珠宮

edutm 發表於 17-12-20 10:53
有個小朋友話“辦法總比困難多”。
我真係好欣賞佢有咁樂觀積極既性格!
係呀, 佢仲成日笑笑口咁. 我都好欣賞佢咁積極

大宅

小詠 發表於 17-12-19 12:41
唔好扭曲我意思, 我唔係話女方唔可以老公有第三者就都唔喊得, 唔好段章取義好喎....成人黎既, 唔開心係一定 ...

明白你既處理方法,不過唔代表小朋友唔會有自己既感受
我爸爸有外遇既
媽媽都好似你咁手,冇講爸爸不是,佢既睇法同你一樣,要中立
不過我都有我感受
始終天生係女,會代入被背叛既角色
‘媽媽咁好咁照顧我地,你咁對佢’ 會咁諗

珍珠宮

babyangie 發表於 17-12-20 11:35
明白你既處理方法,不過唔代表小朋友唔會有自己既感受
我爸爸有外遇既
媽媽都好似你咁手,冇講爸爸不是, ...
agree, 女仔天生性格比較敏感, 就算阿媽冇哭、冇講父親不是, 佢都係會感受到發生咩事。同一訪問另一父母離婚男仔(中學生) 就明顯唔同, 一方面佢父母之後仲維持得好好, 另一方面我諗男仔始終性格直來直去兼遲熟

首頁

尾頁

跳至