論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

以前菲傭佔外傭市場的大多數, 近年印傭人數追及菲傭, 兩者人工福利一樣, 有咩分別?

珍珠宮

好媽媽勳章

我見到好多TOPIC係講印印屈僱主虐打, 又言語不通, 又古惑, 我覺得請賓賓好似好D, 大家話呢?

PS. 當然係有例外

大宅

兩樣都有好有壞的講運啦

子爵府

其實菲同印個比例係需求影響啫,,,
廿幾年前唔係咁多人請maid,咁呢少數人可能真係屋企本身環境都好d,學問高d,甚至連屋企個老人家都講到英文,我覺得咪少d印都唔出奇!
但而家請maid真係好普遍o既事,大把employer本身英文表達一般,若係照顧老人家更加要以中文溝通,咁bun跟本大多數唔會講中文,而相對印妹肯去學講中文,自然多左人請印!!
我覺得無話邊個好d,視乎自己需要啦,我自己需要的話就覺得bun適合自己多d,但我都好同意印妹的耐性及中文能力係比bun好的啊!所以照顧老人的話,我諗我都會揀印的!!

伯爵府

原帖由 cameo 於 09-3-1 17:21 發表
其實菲同印個比例係需求影響啫,,,
廿幾年前唔係咁多人請maid,咁呢少數人可能真係屋企本身環境都好d,學問高d,甚至連屋企個老人家都講到英文,我覺得咪少d印都唔出奇!
但而家請maid真係好普遍o既事,大把employer本身英 ...

我兩者都請過,第一,無論菲定印,我一定請未來過香港的,so far,咁多個(有被抄的,有個試過偷濕碎野,不過這個的結果是被抄)印的服從性比賓高好多,亦耐勞,賓就太自我,但比較乾淨,亦較古惑,成日多多要求,又心頭高,永遠唔滿足現狀。如果來過香港的,一般都已好叻,成村朋友,一日到黑講電話,我唔明點解好多僱主連未完約都請(完約的我都唔會請,老實講,如果好又點會唔用佢,即使自己唔用都會介紹比親朋戚友啦,什麼老人家去世、僱主要求高自己辭職、僱主失業等都只是藉口)

別墅

Agree with u at some points....Yan used to be more "服從,亦耐勞". but now they become more 古惑. Every Sat/sun, u go to the Victoira Park, u will see how terrible their looking.....smoking, dying the hair to light brown, nose pierece, short skirt...etc.....i can't imagine if my maid looks like this in my home......

原帖由 歌莉亞 於 09-3-1 22:39 發表

我兩者都請過,第一,無論菲定印,我一定請未來過香港的,so far,咁多個(有被抄的,有個試過偷濕碎野,不過這個的結果是被抄)印的,賓就太自我,但比較乾淨,亦較,成日多多要求,又心頭高,永遠唔滿足現狀。如果 ...

大宅

原帖由 歌莉亞 於 09-3-1 22:39 發表

我唔明點解好多僱主連未完約都請(完約的我都唔會請 ...

當你仲有3個星期就 要番工(當然係手個件吾掂), 而間賤agent又話比你聽啱你要求既得番呢件既持候.....無可耐何之下咪請左D未完約囉....

複式洋房

bun bun - 賤
yan yan - 蠢

伯爵府

唔理黑貓定白貓, 會捉老鼠就係好貓.

男爵府

畀面勳章

睇你好唔好運!!
good luck!!

禁止訪問

別墅

畀面勳章

我都係一樣, 一定唔會請來過香港D bun!!! 我個bun舊年8月完第一個contact, 同佢傾續約時都要求多多, 不過唔過份, so far都好幫得手 (醒目, 好記性...從冇失手做錯嘢), 所以我都冇所謂啦! 點知佢上個月知道我有左BB, 1/3出糧果日就同我講話唔做!! 佢話唔想湊nb BB, 又唔驚冇得訓, 多workload...我都真係覺得佢身在福中不知福. 我有個大囡讀小二, 佢每朝6:30am起身整早餐, 送囡落樓下上校車.....7:30am後就已經free, 我倆公婆8:00am後就返工啦. 直到3:30pm先接囡放學. 只係煮一餐晚飯........9:30-10:00pm就可以比佢訓....幾嘆!!!我都唔知出面係咪敢好境?? 佢同我講 " I terminate the contract to have many other choice"....吹脹!!!
原帖由 傻BB 於 09-3-3 18:16 發表

我同你睇法一樣, 又係只會請未來過香港既, 香港完約果d, 我覺得10 個有10 個都係僱主好辛苦先捱到完約, 一係就吊高嚟賣, 要求多多, 總之賓同印都係麻鬼煩! ...

複式洋房

佢好舒服!舒服慣了,便唔想太辛苦!

原帖由 Christy0221 於 09-3-3 21:31 發表
我都係一樣, 一定唔會請來過香港D bun!!! 我個bun舊年8月完第一個contact, 同佢傾續約時都要求多多, 不過唔過份, so far都好幫得手 (醒目, 好記性...從冇失手做錯嘢), 所以我都冇所謂啦! 點知佢上個月知道我有左BB ...
My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

珍珠宮

畀面勳章

講得無錯,看你好唔好彩。

原帖由 happymanman 於 09-3-1 17:03 發表
兩樣都有好有壞的講運啦

伯爵府

原帖由 Christy0221 於 09-3-3 21:31 發表
我都係一樣, 一定唔會請來過香港D bun!!! 我個bun舊年8月完第一個contact, 同佢傾續約時都要求多多, 不過唔過份, so far都好幫得手 (醒目, 好記性...從冇失手做錯嘢), 所以我都冇所謂啦! 點知佢上個月知道我有左BB ...

Christy0221,
咪由得她囉,真係好多工等住佢地做架,不過好唔好就無人知,看看是命中注定還是她幸運吧!我講剛幫我做滿兩年的菲的case你聽啦!我呢件馬可斯夫人認真好野,永遠都不滿現狀,對我來說,她是不過不失,佢只會聽我,其他的人佢當佢地無到。先來我家時對我個女很差的(我個女跟本樣樣都是自己做,很乖的,仲要是校車來到門口,佢每日得閒到日日瞓午睡,我個女回到家只係叫佢開麥片吃,因我唔比我個女自己倒熱水,畢竟只是七歲,佢竟然話我個女trouble,個女自己沖完涼,只係叫佢掛大毛巾出露台,佢問我個女有無腳,比我老公聽見,即刻blame佢,我老公為了個女都同佢嘈了幾次,佢的temper認真唔得,在我面前就不錯,後來才知她有血壓高,仲話在星加坡試過高至180,所以將近完約前3個月,心大心細仲有唔用佢,因為已教識她煮我地的餸,唔想煩,其實我老公就叫我換,(如果唔係我,佢一早已被抄)。點知當我同佢講續約時,佢竟然話佢唔續,話同我老公唔夾,未見過咁既僱主(我估佢從未受過氣),我仲要好人到persuade佢留底,佢話我對佢好好,但佢留底都唔會改變我老公的態度(真好笑,要改變阿sir),原來佢所有都是藉口,因為佢同我講佢一早搵到份好工(得一個返小學的小朋友,只煮一餐飯)咁好的工無辦法啦,但我已好奇怪點解個僱主唔打比我。我啦,我去搵工人囉,所以拖下拖下(先先以為可以說服佢留底)咁後才選(過了Christmas)點知我一簽左比埋錢佢打比我,話個僱主唔要佢,我即刻同佢講我簽左人地了,佢話叫我寫封信比佢搵工,後來佢搵到一份有兩個小朋友(一個幼稚園、一個小一)的工,仲要兩個都要鞋帶返學,又要買餸(我就自己買的)又多家務做,又要幫佢兩個換校服和沖涼,仲要同佢兩個一間房(在我家佢自己有私人area,唔駛同我個女一間)總之就比我家多幾倍的工作,我問佢點解仲要簽(因佢根本無耐性對小朋友,佢話無得選,之後在我家完全是兩個人(好勤力,對我個女好,但我老公話最後先識珍惜無用了,佢到走那天哭了很久,話唔捨得,因為我地最後仍對佢咁好,佢先後 悔。點知仲好笑,過了個多星期有一日,我有個同事同我講原來我個菲去了佢阿妹家,你話世界幾細,我個同事話佢真傻,我家咁好做都唔做,竟然去佢阿妹家,功夫都十倍,仲要其中一個小朋友成日發脾氣的(情緒有少許問題),所以呢,做人要腳踏實地,否則命中往往有意想不到的事發生。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 歌莉亞 於 09-3-3 22:24 發表

咪由得她囉,真係好多工等住佢地做架,不過好唔好就無人知,看看是命中注定還是她幸運吧!我講剛幫我做滿兩年的菲的case你聽啦!我呢件馬可斯夫人認真好野,永遠都不滿現狀,對我來說,她是不過不失,佢只會聽我,其他的 ...

Hi Miss Gloria,

記得叫您同事個妹要小心d,小心條友一有壓力就拿小朋友出氣!聼您的故事,我覺得條友不只是血壓有問題,連情緒都有問題(有可能有輕微的精神病)!願主祝福那兩位小朋友!

複式洋房

我準備請工人,真的很擔心!

伯爵府

D工人係咁架喇...身在福中不知福....
當買個教訓囉....如果唔係, 佢地點會自己既真正身份係工人亞姐而唔係亞姐呢....

原帖由 歌莉亞 於 09-3-3 22:24 發表

咪由得她囉,真係好多工等住佢地做架,不過好唔好就無人知,看看是命中注定還是她幸運吧!我講剛幫我做滿兩年的菲的case你聽啦!我呢件馬可斯夫人認真好野,永遠都不滿現狀,對我來說,她是不過不失,佢只會聽我,其他的 ...

大宅

請工人好似買六合彩...
中到安慰獎都ok,起碼叫做有個"本"
但係好多時都係...

男爵府

我自己請過一賓二印:

賓:

性格比較西化開朗.......見識比較好........識得同小朋友玩同教小朋友唱歌仔........但煮食唔得同無阿印咁刻苦耐勞.

印:
性格比較奸險陰毒.........唔識得教小朋友禮貌同唱歌仔........學語言快........煮食好.......肯刻苦耐勞........但一但反轉豬肚.........就好無人性既野都做得出囉.

首頁

尾頁

跳至