0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問有無jm用緊呢款嘅暖奶器? 如果想座熱返雪奶(人奶),應該扭去邊一點? 因為知道人奶唔能夠座太熱

別墅

kayiiiiu 發表於 17-12-18 16:45
想請問有無jm用緊呢款嘅暖奶器? 如果想座熱返雪奶(人奶),應該扭去邊一點? 因為知道人奶唔能夠座太熱 :thin ...

你加暖水,之後擰到中間偏右少少。
越右越熱。
等到奶溫度適合,轉中間保溫就得

大宅

beanbeta 發表於 17-12-18 20:03

你加暖水,之後擰到中間偏右少少。

扭右少少之後,係咪等佢熄咗燈就可以直接比bb飲?

別墅

kayiiiiu 發表於 17-12-18 22:36

扭右少少之後,係咪等佢熄咗燈就可以直接比bb飲?

你要時刻check住奶樽D奶是否夠熱。燈熄了代表個座暖器的水到達了一定溫度,但不代表奶樽夠熱。
我覺得這個座奶器唔好用,冇溫度顯示,不過你用耐佐都估到大概幾時得。

大宅

beanbeta 發表於 17-12-19 00:17
你要時刻check住奶樽D奶是否夠熱。燈熄了代表個座暖器的水到達了一定溫度,但不代表奶樽夠熱。
我覺得這個 ...

我都覺得無溫度顯示唔多好 所以仲摸索緊佢點用,我試過座熱後,摸個奶樽係熱,不過d奶就似乎唔係,搞到我都唔知比唔比得bb飲...

別墅

kayiiiiu 發表於 17-12-19 03:19
我都覺得無溫度顯示唔多好 所以仲摸索緊佢點用,我試過座熱後,摸個奶樽係熱,不過d奶就似乎 ...

係啊!尤其我用玻璃奶樽,玻璃好快熱,但奶就唔熱。不過我都試到d奶溫先比bb飲

大宅

beanbeta 發表於 17-12-19 15:08
係啊!尤其我用玻璃奶樽,玻璃好快熱,但奶就唔熱。不過我都試到d奶溫先比bb飲
...

我都試過用玻璃奶樽,同你情況一樣
其實試落去暖暖地,係咪就可以比bb飲得?

別墅

kayiiiiu 發表於 17-12-19 16:30
...

係呀,因為人奶都係人體體溫,你感覺到溫溫地就可以了,不要太熱會辣親bb。不過現在天凍,好易變凍奶,喂下都要擺番座奶器再加熱下。

別墅

kayiiiiu 發表於 17-12-19 16:30
...

我後尾用溫度計試過,中間是剛好40度左右,是建議熱人奶溫度,水太熱會破壞營養。不過從雪櫃摞出雪奶放入40度水熱,起碼要20分鐘先熱均勻。要及早準備

大宅

beanbeta 發表於 18-1-6 22:07
我後尾用溫度計試過,中間是剛好40度左右,是建議熱人奶溫度,水太熱會破壞營養。不過從雪櫃摞出雪奶放入4 ...

咁即係我要先熱咗水先 再放奶樽入去座暖?

別墅

kayiiiiu 發表於 18-1-7 14:24
咁即係我要先熱咗水先 再放奶樽入去座暖?

係啊,我現在的做法就係放溫水落去,見到係四十度左右先放奶落去熱(我自己買了個電子溫度計),個座奶器較到中間(奶樽標誌)會keep住加熱到40-50度,最後會穩定在40度左右,我等奶溫溫地就比bb飲啦。

之前做錯曬,落好熱的水落去座奶,又擰個座奶器去右邊,最右邊其實係俾你煮嘢。將人奶加到好熱,會破壞營養

其實埋身的新鮮人奶都是人體溫度,所以加熱雪奶都唔洗咁熱。

首頁

尾頁

跳至