自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

Lavender22 發表於 17-12-19 08:44
女兒7歲, 去公園玩一陣就唔玩, 我唔知假期去邊好
試過同佢去公園, 佢見到人地有兄弟姊妹一齊玩, 佢好落莫 ...

全港.... 多少公園?。
體育倌?

參加康體的活動也可。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

6-8歲真係好尷尬年紀,
公園佢覺得低B,
但係佢又未有同學仔可以約玩...

我第日都會面對呢個問題,
我會俾佢學野, 問佢想學咩,

伯爵府

搵D親子堂一齊參加,一齊畫畫,整下蛋糕

男爵府

回覆樓主:

我女八歲,以前都係咁,去公園玩一會就話走,其實係無引,只要有人同佢玩,追來追去,就可以叫都唔走,所以你個女係要朋友仔

伯爵府

回覆 cammy_t 的帖子

你主動約佢d 同學仔媽媽?
我有佢班group whatapp, 不過見d 媽媽通常問功課.., 好少約人

男爵府

Lavender22 發表於 17-12-19 10:20

不,我不主動和其他媽媽說話的,當我面皮薄吧,是她自己慢慢突破了自己,自己去找別人玩的,由不好意思開口到可以自己找人玩也用了年幾的時間, 如果有堂兄弟姊妹也試試一齊玩,差不多年紀的話就當然更好啦

伯爵府

有啲同年同區媽媽group,會有啲聚會,小朋友可以一齊玩

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我覺得她唔係唔鐘意玩, 而係唔鐘意自己一個人玩。
其實有無想過比她參加吓課外活動?
周六可以參加吓女童軍,
咁周日你先同她去吓圖書館, 公園哪些,咁就大家都無咁悶。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

試過同佢去公園, 佢見到人地有兄弟姊妹一齊玩, 佢好落莫 ...

帶佢去遠D大D嘅公園,有新鮮感可能會好D!

子爵府

嘗試再約多d咁上下年齡既家庭一齊出去玩啦~

我女都係7歲, 都係冇兄弟姐妹, 好彩就係聖堂都多咁上下大既朋友仔, 星期六/日都常見常玩~

唔約朋友既時候, 佢寧願係屋企睇電視, 唔會想去公園了~

伯爵府

我個女5歲幾, 成日打我個肚話我唔可以有第二個BB, 完全唔想有兄弟姊妹分散我地對佢既愛, 不過唔緊要, 因為我都無打算生多個! 放假我同佢去遊山玩水, 主題樂園, 但佢好懶成日唔想出街, 如果唔出街我就同佢係屋企玩下飛行旗 (岩岩學識重有興趣) 一係一齊整野食

男爵府

回覆樓主

我女都係獨女,佢一落公園就會搵目標,叫人一齊玩。 你帶女女去d 多人嘅公園,叫你女女主動d 問人,咁會玩得開心d

男爵府

回覆樓主

鐘唔鐘意做手作嫁佢?報啲親子手作班,兩個係屋企切下野煮下野,叫佢幫手做家務,搵朋友食午飯,之類囉...長假期真係好難捱

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

問佢同邊個同學好傾,你幫佢主動約play date
唔好去來去去同一公園,去下唔同區explore 下

侯爵府

回覆樓主

我都係得一個,但佢去公園會撩埋其他小朋友玩,好快就會拉埋幾個去玩

珍珠宮

回覆樓主

7歲帶佢去high tea扮靚,自己又可以嘆下,去唔同商場睇下聖誕佈置

用戶要求終止服務

回覆樓主:

7歲都有啲大個
可以去香港公園,動植物公園有啲植物動物睇下
去郊野公園可以睇風景

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

有冇親人都有差唔多大小朋友? 可以約埋一齊玩。
我有兩個小朋友, 會同姑仔叔仔D小朋友一齊BBQ, 踩單車, 外遊, 小朋友鍾意人多熱鬧開心D.

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

你可以做主動约人的嘛!可能人地私下ws你唔知呢

伯爵府

回覆 panda77 的帖子

因為同佢d 同學家長唔熟, 約出來無野講, 就好尷尬

首頁

尾頁

跳至