自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

如果父母響你一兩歲就唔要你,只要你d哥哥姐姐,而將你比咗祖父母,唔會探你,只去打麻將賭錢食煙,你哋會原諒佢哋嗎?

子爵府

20162016 發表於 17-12-19 10:12
如果父母響你一兩歲就唔要你,只要你d哥哥姐姐,而將你比咗祖父母,唔會探你,只去打麻將賭錢食煙,你哋會 ...

原諒最大得益係自己

珍珠宮

回覆樓主

會原諒
但唔會再見面
恨一個人唔多唔少都會有少少在乎
我會當陌生人去處理
除左血緣,根本就同陌生人一樣

APIGMA    發表於 17-12-27 09:19

伯爵府

可能會,但關係淡如水,細個開始已經唔理自己,都無咩感覺可言

子爵府

如果父母響你一兩歲就唔要你,只要你d哥哥姐姐,而將你比咗祖父母,唔會探你,只去打麻將賭錢食煙,你哋會 ...

不用特別原吾原諒,當世界上沒有這個人就可以。不用想太多

tansyneko    發表於 17-12-19 13:39

寶石宮

2023年兔年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

我建議你先了解原因,例如是否跟你祖父母或爸爸關係唔好,染上賭癮,或有心理病, 她是你媽媽,佢搵命博生你出來,佢都可以選擇落左你,但佢都無咁做,而家你唔理佢就係你唔啱啦。。。

公爵府

畀面勳章

袓父母對當時人好唔好先?因字面睇跟住父母生活唔見得幾好。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我情況衰過你,但我已經冇嬲了,十幾歲個陣有嬲,但依家已經冇,因為我覺得係浪費自己時間,真係嬲都費事,真的,冇騙你,我個心已經完全冇佢地位置,在我來講已經冇乜所謂

其實為左《過去》而浪費時間去介懷,係對自己做最蠢的事

yumui61    發表於 17-12-19 21:13

公爵府

回覆樓主:

無話原唔原諒,過返自己的生活
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

kid 發表於 17-12-19 10:37
不用特別原吾原諒,當世界上沒有這個人就可以。不用想太多

大宅

唔會原諒, 只會叫自己放低, 佢地咁對我即係唔在乎我, 咁我又點解要俾佢地影響我

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會原諒
但唔會再見面...的確, 似陌路人

侯爵府

回覆樓主:

了解下當時佢地狀況、環境等因素先。有時未必要原諒,而係理解(未必係要認同)佢地点解咁做,對自己嘅過去會多一種甘心。
也許,跟祖父母住是佢地能做到下,已經是較好的安排。
既然已長大了,年幼時的遭遇,嘗試放下。不甘心,只有自己將來都辛苦。

男爵府

仲好, 佢地老左你唔駛照顧佢地,唔駛傷心. 有因有果

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Mrs.Chan 發表於 17-12-19 11:39
無話原唔原諒,過返自己的生活

子爵府

回覆樓主:

原唔原諒冇所謂, 最緊要佢老來唔好諗要我養返佢照顧返佢。家用1蚊亦唔會比。完

子爵府

回覆樓主

原諒
因為嬲人好辛苦自己
但應不會再見再接觸

珍珠宮

回覆樓主

換一個角度來看,父母打麻將賭錢食煙,子女跟著他們容易學壞。如果祖父母沒有這些不良習慣,學壞的可能性會低一些。

如果現在他們真心悔過,痛改前非,是可以原諒的。

男爵府

回覆樓主

無感情旣人跟本就唔會嬲佢,何來原諒呢?我對佢只係一個一年見一兩次旣普通朋友。

首頁

尾頁

跳至