義工

自由講場 今日: 5750|主題: 988909

跳至
胎教係咪有必要?  

別墅

國民生產總值:795

2018勳章

近排感覺到BB開始係肚仔入面郁啦, 老公叫我開始幫bb進行胎教, 仲安排好每日計劃比我, 叫我跟住做, 話咁樣bb先可以羸在起跑線上, 所以我每日都係不停聽音樂、讀故仔書、做運動… 仲睇好多胎教片, 我覺得好辛苦, 冇時間做下自己想做嘅野, 佢又成日check住我有冇做到, 咁我又唔識講大話, 呃唔到佢, 有時想偷懶下都唔得, 其實胎教係咪真係有必要?

琥珀宮

國民生產總值:194996

2018勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ColacolaMa 發表於 17-12-19 12:23
近排感覺到BB開始係肚仔入面郁啦, 老公叫我開始幫bb進行胎教, 仲安排好每日計劃比我, 叫我跟住做, 話咁樣bb ...
我覺得媽媽開心最重要, 開心生個健康BB既機會大好多。
嬴在起跑線不及嬴在受精時

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

國民生產總值:7462

2018復活節勳章 2018勳章

我仔仔2歲~ 我只可以講好多野不似預期~
好多時候 我係會諗左好多計劃 準備好多野

但仔仔有自己一套~

珍珠宮

國民生產總值:42564

畀面勳章

回覆樓主:

有冇必要唔知,但我覺得媽媽唔開心就一定影響個胎。

翡翠宮

國民生產總值:91797

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

媽媽陀得唔開心,bb都唔會吸收
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

侯爵府

國民生產總值:20458

2018勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

胎教可以係好多方面

好似樓上講,媽媽開心d,都可以係胎教

我自己做胎教係吸收多d新鮮空間,散步,食卵磷脂 (腦部細胞必需營養)
BB 出世後,唔會話怕凍而乜都暖俾佢 (i.e. 唔用暖濕紙巾機),會俾佢接觸溫差,會落街曬太陽,唔講BB話,多講形容詞 e.g. 天好藍,綠色嘅草,風吹埋嚟好凍

大仔時我跟七田真做胎教 (上面講嗰d),隨心做,無壓力下做,一歲前後加埋蒙特梭利早教,阿仔佢... 智力的確好高,但脾氣都好臭!

PS 我娘家有遺傳,代代都有gifted

男爵府

國民生產總值:9772

回覆樓主

我無所謂胎教,連對住個肚講野都無 (sorry 我覺得好怪)。
bb 而家歲半,無野有問題,development 無慢,Interview N 班 in 6 間全部都收。暫時唔覺佢輸在起跑線上。

大宅

國民生產總值:2740

Nbs 發表於 17-12-19 12:48
我無所謂胎教,連對住個肚講野都無 (sorry 我覺得好怪)。
bb 而家歲半,無野有問題,development 無慢,In ...

X 2, 我都覺得對住個肚講野好怪

珍珠宮

國民生產總值:43194

最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

媽媽開心,先係最好胎教。
我第一胎,瞓好多,成日唱歌,聽歌。我仔bb時期已好好瞓,大左依然要瞓好多,成日都哼歌,亦中意音樂

第二胎,應該係成日聽到我同哥哥講野,講故事,所以細女好多野講,把咀好叻

子爵府

國民生產總值:12899

回覆樓主:

聽下音樂我當胎教啦,個陣晚晚都同老公聽10+分鐘傾下計甘,覺得舒服就ok la,但阿仔出世後都唔覺佢有咩音樂天分wor

伯爵府

國民生產總值:18402

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主

你老公咁快就咁緊張咁怪獸,
著重學習教育多過你地身心健康,
你因住出世後仲大壓力

侯爵府

國民生產總值:24259

畀面勳章

回覆樓主:

最緊要媽媽陀得開心,其他我覺得咩都冇用

男爵府

國民生產總值:6475

2018父親節勳章 開心吸收勳章

個老豆
陀仔仲辛苦過返工

珍珠宮

國民生產總值:35851

回覆樓主:

應該同老公坦白講出感受,自己唔開心無意思。

大宅

國民生產總值:4548

你話胎教ABC個D我就唔知
但作息定時呢種胎教就真係有用

我自己陀住, 晚晚11點上床瞓
阿仔出世後瞓覺時間都好規律
識得人陀B既時候經常半夜三更唔瞓
結果BB出世後D時間都係日夜癲倒

所以我覺得呢種比較實質既胎教都幾重要!

瑪瑙宮

國民生產總值:128306

2018勳章

ColacolaMa 發表於 17-12-19 12:23
近排感覺到BB開始係肚仔入面郁啦, 老公叫我開始幫bb進行胎教, 仲安排好每日計劃比我, 叫我跟住做, 話咁樣bb ...

為赢在起跑線?

公爵府

國民生產總值:26776

回覆樓主

你地有冇錢(起碼幾千萬上億身家)
有冇幾層樓揸手?
無既話做乜都已輸在起跑線

cindyyu73    發表於 17-12-19 14:41

天珠殿

國民生產總值:1010405

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

沒有...只會盡量希望自己日日都開開心心

男爵府

國民生產總值:5003

回覆樓主

未出世你老公都咁怪獸,俾埋壓力你,出世後有排你受
人奶定奶粉,身型大細肥瘦,咩月數未識做咩都怪你教得唔好

珍珠宮

國民生產總值:39862

未出世已經咁怪獸, 出左世仲得了.................

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.