自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

係簽租約時,業主話欠一份文件,所以唔可以係間村屋起圍欄,佢話半年後有,到時會整,現在已過大半年,業主應該無左件事,俾著係你地會直接叫業主整嗎?

我唔敢講係因為驚業主覺得麻煩,仲有幾個月就完死約,羊毛出自羊身上,到時加租加得多,我焗搬。因為住地下,唔整圍欄,其他人可以係間屋旁邊行過,所以兩間房長期落窗簾及只開氣窗,有時想拉高窗簾俾間房晒下太陽都唔得。

其實我有諗過自己貼啲反光/磨砂玻璃貼係窗,但搬時要撕走應該好麻煩。

再唔係自整圍欄,但呢度係一開二既村屋,我住左邊,右邊業主自留,如只整左邊又無意思,整埋右邊會影響業主。

真係唔知點算好,希望大家俾下意見。

寶石宮

2023年兔年勳章

hnh_mami 發表於 17-12-19 18:06
係簽租約時,業主話欠一份文件,所以唔可以係間村屋起圍欄,佢話半年後有,到時會整,現在已過大半年,業主 ...

租約包唔包括屋外地方? 有無寫圍欄?

子爵府

Poyau 發表於 17-12-19 18:47
租約包唔包括屋外地方? 有無寫圍欄?

就係無寫圍欄,當時業主口頭應承,所以我先唔知點開口

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

業主自己都住緊,佢唔覺得有問題,你都係唔好出聲

子爵府

我愛Corina 發表於 17-12-19 21:28
業主自己都住緊,佢唔覺得有問題,你都係唔好出聲

業主自留個單位無人住,佢只要黎放野。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hnh_mami 發表於 17-12-19 22:48
業主自留個單位無人住,佢只要黎放野。

隨口問下,睇下佢咩反應,因為村屋d野可以申請好耐。

首頁

尾頁

跳至