自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我試過幾次 interview 都被問到呢個問題 , 我都諗唔到好例子 , 只係話好少發生爭坳 , 平時多 d 沟通等等 ( 事實我個人好弱勢 , 俾人蝦都未必會出聲 , 但我又唔想俾 interviewer 知我弱點 ) , 而每次有問呢個問題既 interview 都唔請我 , 我都覺得應該係答得唔好 , 請問做 HR 既 JM , 有咩答案你聽過既係最答得專業 .

1) 如果同同事在工作上有爭坳 , 你會點處理 , 應該點做 , 舉得例子 , 最終點解決呢件事 ?

2) 你會點處理壓力 , 當有壓力時會點做 ?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 17-12-19 19:22
我試過幾次 interview 都被問到呢個問題 , 我都諗唔到好例子 , 只係話好少發生爭坳 , 平時多 d 沟通等等 ( ...

1,會避開爭吵,搵公司最大利益去解決問題
2,壓力可以係動力,平時會做下運動減壓

又..你搵返jd 未

男爵府

good_pig 發表於 17-12-19 19:31

搵到 , 己經 in 左了 , thanks

wcpcelia    發表於 17-12-20 14:31

寶石宮

2023年兔年勳章

amychan784 發表於 17-12-19 19:34
搵到 , 己經 in 左了 , thanks

in咗 你點答?

男爵府

Poyau 發表於 17-12-19 19:45
in咗 你點答?
上面講左 , 我自覺答得好差

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 17-12-19 19:56

2 點答

寶石宮

2點答

男爵府

good_pig 發表於 17-12-19 20:08
2點答
我只係話將重要既野做先 , 同上事傾自己情況

寶石宮

amychan784 發表於 17-12-19 21:35
我只係話將重要既野做先 , 同上事傾自己情況

同壓力有乜關係

男爵府

good_pig 發表於 17-12-19 21:49
同壓力有乜關係
係喎 , 果時太緊張 , 以為問多野做點處理 ...

咁有咩建議 ?

寶石宮

amychan784 發表於 17-12-19 21:57
係喎 , 果時太緊張 , 以為問多野做點處理 ...

咁有咩建議 ?

男爵府

good_pig 發表於 17-12-19 22:16
JM 係做 HR , 有 applicant 咁樣答你 ?

寶石宮

amychan784 發表於 17-12-19 22:42
JM 係做 HR , 有 applicant 咁樣答你 ?

我唔係做HR. 不過見工都算見得多O既

其實人地都未必要真O既答案, 答得大方得體就OK了

寶石宮

2023年兔年勳章

比啲信心 答得ok

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 17-12-19 19:31

反而我唔會咁答
有句老土說話,公司請你返黎係解決問題。事事都搵老闆,我做面試官會覺得你無思考能力

如果係我,我會話,每個人都係獨立個體,有自己經驗同想法。所以做事時有唔同方案係可以理解。有咩大家坐低唔岩講到岩。再唔係問其他同事意見,集思廣益,可能傾傾下會搵到個新方案係大家都覺得更好呢。經驗就係咁儲返黎。真係resolve 唔到至會講上司決定

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

q2我估會俾model answer掛。做下運動,有困難時同同事商量下。明知自己果日不在狀態,就會先做濕碎事俾自己腦袋一個break。等聽日有幹勁再衝過

珊瑚宮

回覆樓主:

如果問 1) 我會暗笑,我人際關係好,做開既公司內裏氣氛又融洽,乜你呢度咁差架

入返正題,我會答,有爭拗不外乎對事或者對人,响公司日子短,我可能睇唔出係邊種,但耐咗自然會知係咩事,如果係對人…我唔會插手,因為事必有因,幫邊個都可能有人唔開心,更加會影響埋我既工作,我會睇吓上司知唔知,但如果上司知都唔插手我更唔應該管

(咁你會唔會勸吓你哋同事? ) 我會睇同同事既關係,仲有佢既性格,當時環境,因為做和事老好多時都吃力不討好,呢樣要留心

如果係對事…我會睇問題出响邊,如果我對件事真係有認識,我會比意見,好多時冇絕對啱同錯,只係大家出法點唔一樣,多個人去比中肯既意見,多數都可以將大事化小

過往工作上我好少遇到同事爭執既問題,而去到要由第三者解決,如果真係遇到 我相信都係用啱啱講呢d 方法處理。

其實你可以簡單舉個例,但怕你應對唔到,都係唔好develop 落去

珊瑚宮

回覆樓主:

樓主個題……點樣答至專業,應該係得體呢!

男爵府

回覆樓主:

答呢啲問題最好係答多幾個情況,例如:首先我會聆聽對方爭論既因由,再思考大家既論點,有時可能因為言語上既問題而產生誤會,導致爭拗,比如語氣重了,令到對方誤會,經了解後希望可以解決。
如果了解後仲未解決到,我會找同事幫手,例如向上司滙報,相信佢會有能力跟進。
你答得有層次,如果乜乜乜就點,如果乜乜乜就咁。會令人覺得你思考更全面。

大宅

回覆樓主

1. 兩方嗌交,首先要分開佢地,先減輕火勢。再分別同佢地傾下各自觀點與角度,等兩位盡訴心中情再會以公司利益為依歸去俾小小意見佢地。

2.有啲人會睇成壓力,我會視之為動力。

首頁

尾頁

跳至