婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

kitmamummy 發表於 17-12-19 21:43
我自己做法:

1. 細過自己既親人(細佬妹, 堂/表弟妹)結左婚洗唔洗派?自己親細佬妹照派,其他結左婚就唔派

我都同你一樣咁派!
心情勁好!

寶石宮

2023年兔年勳章

vdici 發表於 17-12-19 21:26
唔知應該post咩區, 希望有人幫手解答~ thx
黎緊第一年派利是, 但有少少唔太清楚, 怕有d應該派又冇派會唔好 ...

1. 派
2. 派
3. 下屬有人ㄧ有人双
4. 共同朋友 双 單方識 有人ㄧ有人双

琥珀宮

回覆樓主:

人人做法唔同

我就唔理年紀,結咗唔派,未結先派

派俾下屬照派一封,俾朋友都係一封

禁止訪問

回覆樓主

別墅

回覆樓主

見你講開,多口呻下利是唔係見到先派嫁咩

我99年年都番鄉下,佢啲親戚都會派埋利是比的c6,所以佢話我地見唔到佢啲表弟妹都要比定佢媽拎番去。

佢有成十幾個表弟妹仲要封雙封50,我真心覺得多左小小。

佢啲親戚今年年頭我地結婚斟茶利是都係封50咋麻....

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

其實我自己覺得已婚既細佬妹派都OK, 但堂/表弟妹結左婚又好似唔應該派,
大過我但未結婚既派比佢好似怪怪地, 因為大過我未結婚既都係搵唔到另一半,
或者拍拖多年另一半唔肯結婚, 即係佢地唔係唔想結, 係冇得結......
咁樣派比佢地怕佢地覺得我好似串緊佢地咁......

男爵府

vdici 發表於 17-12-19 21:26
唔知應該post咩區, 希望有人幫手解答~ thx
黎緊第一年派利是, 但有少少唔太清楚, 怕有d應該派又冇派會唔好 ...
各處鄉村各處例,我屋企同我老公屋企都有唔同做法:

1. 我屋企係會派利是俾已婚親細佬妹,已婚堂/表都唔派;我老公屋企係只要細過我地不論親或堂或表都派
2. 我屋企會派俾未婚兄姐不論親或堂表,我老公屋企係所有親/堂/表兄姐都唔派

3&4. 婚後派利是俾任何人都係派兩封

首頁

尾頁

跳至