自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果現時租嘅地方都唔錯,租金未係好大負擔,但係未買得起。
咁大家會唔會買間平d,先出租先,去平衡返樓市升值嘅問題..

如果而家先買,大家點睇?

ps 真係就算買唔到,退休都有間樓仔住下

水晶宮

回覆樓主:

你自己嗎?

要衡量下財政呀

資料有d太少,好難比意見

子爵府

回覆樓主

我同意買間負擔到既先,租出去比人,邊儲錢等升咗再補錢換返自己心水。錢放喺到無增值都係蝕,倒不如放落層樓到

男爵府

good_pig 發表於 17-12-19 22:00
咁大家會唔會買間平d,先出租先,去平衡返樓市 ...

呢個方案,我係2010年有向朋友提議,但當時佢覺得買間細,倒不如等樓價跌買間大,最後,朋友上年同我講後悔中。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 17-12-19 22:06
你自己嗎?

要衡量下財政呀

有朋友問起..

我真係冇idea.
佢應該可以拎到2球首期,但跟足5成首期先放租就有d難搵

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實睇你買邊,最驚買完又要大維修俾錢,同埋如果層樓太平其實好難找你心目中的租客,我覺得如果你睇升而加息你又供得起,不妨買,但如果加兩厘就已會同老公嘈錢的問題咁就費事la, 因為下年都預咗加一厘,加兩厘其實好快

寶石宮

jwy2 發表於 17-12-19 22:08
呢個方案,我係2010年有向朋友提議,但當時佢覺得買間細,倒不如等樓價跌買間大,最後,朋友上年同我講後 ...

咁佢而家打算點? 其實拎住一百幾十萬,多都唔多,唔通買車位? 但又自用唔到

寶石宮

jacobkit 發表於 17-12-19 22:14
其實睇你買邊,最驚買完又要大維修俾錢,同埋如果層樓太平其實好難找你心目中的租客,我覺得如果你睇升而加 ...

我自己就一向覺得屋苑衰極有個譜,萬一真係自己住都唔會話太爛溶溶

別墅

good_pig 發表於 17-12-19 22:16
我自己就一向覺得屋苑衰極有個譜,萬一真係自己住都唔會話太爛溶溶

手頭得百幾二百萬想買屋苑有難度。

wcpcelia    發表於 17-12-20 14:12

男爵府

good_pig 發表於 17-12-19 22:14
咁佢而家打算點? 其實拎住一百幾十萬,多都唔多,唔通買車位? 但又自用唔到
...

無得打算,因為樓價太貴,呢7年,人工追唔到通脹,賣樓賺果佰幾萬,用嚟呢幾年的租,佢話就算買細單位都唔夠比首期。

大宅

而家換樓成本高,想細換大都唔容易,好多人都雙租 - - -租自己的細單位/質素差的單位俾人,補貼自己去租大單位。其實同你的情況差不多,買間負擔到的單位租出去,起碼唔洗齋蝕租同時可賺樓價升幅(假設黎緊都係升)

用戶要求終止服務

我會,做下對冲。
不過條數唔係咁易計,因為而家好難搵盤
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

男爵府

回覆樓主

一定要,有能力就買比人供,自己租住,唔好等

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

good_pig 發表於 17-12-19 22:13
有朋友問起..

我真係冇idea.

有2球首期点解唔買?

珍珠宮

如果能支付,我寧願擇可接受嘅樓上車先,而唔係非要滿足心頭好才肯入市。

用戶要求終止服務

brindlewin 發表於 17-12-19 22:55
如果能支付,我寧願擇可接受嘅樓上車先,而唔係非要滿足心頭好才肯入市。
...

第一層樓真係純計數,數字行先過感情
講緊用自己錢,父母蔭除外
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

寶石宮

brindlewin 發表於 17-12-19 22:55
...

上車自住, 同放租係2回事WO..

寶石宮

Fishqqma 發表於 17-12-19 22:52
有2球首期点解唔買?

因為自住O既區買唔起

寶石宮

jwy2 發表於 17-12-19 22:42
無得打算,因為樓價太貴,呢7年,人工追唔到通脹,賣樓賺果佰幾萬,用嚟呢幾年的租,佢話就算買細單位都唔 ...

咁佢仲有收入架嘛...

冇理由咁快食曬D百幾萬架

寶石宮

輕鬆媽咪 發表於 17-12-19 22:34
手頭得百幾二百萬想買屋苑有難度。

新界, 廿年樓, 4XX 都或者有卦...

首頁

尾頁

跳至