跳至

首頁

尾頁

大宅

我常常都會擔心仔怎樣怎樣,有時又因佢食飯仔問題很唔開心和生氣,但今天,我見了一件事,發覺只要仔仔是正常的小孩子對於父母來說已是一種莫大的福氣和恩典....事件是這樣的:
今天,有一個約12,13歲的女孩子,應該是自閉兒,她大聲發脾氣,用一個水樽打碎了一間賣電器的店舖的招牌燈,還大聲吼叫,那女孩生得較高大,她的父親在旁也不知怎算好.....
此情此境....我望著自己的bb,原來他可以是一個正正常常的bb其實不是必然的事,雖然他頑皮一點(多點),但正正常常已是一種福氣.....

大宅

想起當日BB出世一刻, 姑娘抱埋黎比我睇, 十隻手指仔腳指仔全部齊晒, 塊面無誌, 當堂鬆一口氣, 簡直覺得佢係全世界最靚既BB, 感動到想喊!

子爵府

其實我都有留意你之前既POST,都覺得你身在福中不知福,你仔仔其實比好多同齡既BB發展快,但你經常事事要求完美,規矩.....好多好多,唔應該擔心既你都會去特殊果邊問,心想你既仔仔正常不過啦,終於見倒你出呢個POST,所以回應下你,我真係覺得生倒個正常既小朋友真係好難得,好似我個仔講野都係未達標,心裡面真係好擔心,怕呢樣有問題果樣有問題,雖然係咁我都唔會同其他人比較,但會為你高興,因為你唔需要擔心我需要擔心既問題.知足常樂.

子爵府

見到你個post,我就諗起我一有bb時,就即該問左點check唐氏綜合症呢個病,因為我好怕呀!!!所以澄澄一出世見佢check過哂都係正常(除左有黃疸,個時都好擔心)同健康,我已經覺得自己同澄澄都係世界上最幸福嘅人。 另外,依家我都會盡我能力好好咁保護我個囡,因為聽人講原來都可以有後天唐氏.....

別墅

我都係咁話,只要bb身體健康,我就好開心! 

大宅

AGREED, 最重要係身體健康, 唔只BB, 大人(父母), 自己亞媽, 亞爸, 6299, ETC, 冇病冇痛就乜都得

原帖由 fredacheung 於 09-3-1 22:45 發表
我都係咁話,只要bb身體健康,我就好開心! 

大宅

不過你係要驚第時好多人追個女時, 唔知邊個好, 小瑜咁靚女

原帖由 phoebe37 於 09-3-1 17:17 發表
想起當日BB出世一刻, 姑娘抱埋黎比我睇, 十隻手指仔腳指仔全部齊晒, 塊面無誌, 當堂鬆一口氣, 簡直覺得佢係全世界最靚既BB, 感動到想喊!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 爸B勳章

由書度學番嚟: 有時你覺得係BB嘅缺點, 其實從另一個角度嚟睇, 都係優點嚟架, 例如BB比較好動, 其實即係佢比較進取, 主動, 萬事向好一方面睇, 要欣賞同發展BB嘅優點, 你就會發現情況完全唔同!

原帖由 bridge 於 09-3-1 16:31 發表
我常常都會擔心仔怎樣怎樣,有時又因佢食飯仔問題很唔開心和生氣,但今天,我見了一件事,發覺只要仔仔是正常的小孩子對於父母來說已是一種莫大的福氣和恩典....事件是這樣的:
今天,有一個約12,13歲的女孩子,應該是自閉兒,她大 ...

大宅

原帖由 pollybell 於 09-3-1 17:51 發表
其實我都有留意你之前既POST,都覺得你身在福中不知福,你仔仔其實比好多同齡既BB發展快,但你經常事事要求完美,規矩.....好多好多,唔應該擔心既你都會去特殊果邊問,心想你既仔仔正常不過啦,終於見倒你出呢個POST,所以 ...

....其實我就是一個乜都擔心一餐的人,但又幾無謂的....多謝你的鼓勵,我也記得你,如果沒有記錯,我曾經找你幫我買....排x紙,當時是未有bb...是嗎??hehe!!轉眼大家都是媽媽了...

子爵府

回覆 # 的文章

係呀,咁快就兩年幾.

別墅

OH!
你終於醒覺了......

大宅

bridge,

如果你都係相信主的,多點將湊仔的事交托給主耶穌吧。如果有空閒的話,多點讀聖經,上帝會引導你按照佢的心意教養孩兒的,不用太多掛慮。

最近,我湊小朋友都攪到一團糟,囝囝愈來愈唔聽話,不過,我會多點祈禱,並相信上帝的作為。大家一同努力。

大宅

原帖由 puib 於 09-3-3 15:44 發表
bridge,

如果你都係相信主的,多點將湊仔的事交托給主耶穌吧。如果有空閒的話,多點讀聖經,上帝會引導你按照佢的心意教養孩兒的,不用太多掛慮。

最近,我湊小朋友都攪到一團糟,囝囝愈來愈唔聽話,不過,我會多點祈禱,並相信上帝 ...

我都係一個基督徒,其實真的要提醒自己要相信天父所賜予是最好,bb來了像是一塊境子,讓我看到自己.....

男爵府

畀面勳章

好似moraine出世三個月開始就有eating problem同underweight, 一直要見醫生﹑營養師, 食左藥一段好長時間。以為佢好d, 點知舊年11月開始病到而家都未好, 佢既發展全部停頓落黎, 慢人幾個月; 當你見到佢食極藥都唔好, 連醫生都束手無策既時候, 你會好清楚你所關注既係咩, 係邊個掌管一切。

為你一家祈禱!!

禁止發言

複式洋房

我一直想回應e個topic, 很高興大家談及依靠主的問題, 因我信小孩係天父賜的, 而神所賜的福並不加上憂慮, 所以無論小朋友是怎樣, 其實能夠成為他們的父母已是福氣.

我的小孩有一個新陳代謝的病,每天都雖要特別留神照顧飲食, 我也哭過亦不時擔心小朋友的成長及健康, 但每當很擔心的時候, 我便禱告, 神總會有出人意外的平安給我. 我知道主是幫助我的, 祂愛我的小孩並不會少於我. On top, Jayden is doing his best to grow up as well! Therefore, 雖然小朋友有病, but to me, he is the best child in the world, 我覺得能夠成為他的母親是我的福氣.

所以, Bridge, just do your best and God will do the rest. 無需擔心太多.

原帖由 HappyHelena 於 09-3-4 10:21 發表
有時我都會係咁, 可能好多媽媽都會係咁, 人總係貪心, bb一出世無事健健康康, thanks GOD之後就會想佢樣生得靚啦, 肥啦, 樣樣都比人叻啦...有時都係做人媽媽既一種虛榮, 好似BB係自己既一張成績表咁, 想佢咁樣咁樣咁 ...

大宅

我冇信神, 但我覺得chris1009你好叻, 我會支持你 , 見倒個仔/女一日一日咁長大, 幾辛苦都值得,

原帖由 Chris1009 於 09-3-4 15:56 發表
我一直想回應e個topic, 很高興大家談及依靠主的問題, 因我信小孩係天父賜的, 而神所賜的福並不加上憂慮, 所以無論小朋友是怎樣, 其實能夠成為他們的父母已是福氣.

我的小孩有一個新陳代謝的病,每天都雖要特別留神照 ...

複式洋房

你都勁呀, 工人姐姐走咗自己照顧Issac咁耐, 咪又係好辛苦~ 同途有你地0705e班mami都係一種福

原帖由 isaacim 於 09-3-4 16:41 發表
我冇信神, 但我覺得chris1009你好叻, 我會支持你 , 見倒個仔/女一日一日咁長大, 幾辛苦都值得,

別墅

大家都要加油呀!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

Chris, 我都覺得你好叻 見到 Jayden 一日一日長大, 又可愛又叻仔, 好替你高興!

同 isaac 媽媽一樣...我冇信神, 但我信命 生一個小朋友出黎真係唔容易! 首先你要在茫茫人海之中遇到一個你肯為佢結婚生仔嘅人先; 要有BB, 可能你覺得好容易, 但係你走去 "想生BB" 果個 forum 睇睇就知有幾多人想要都冇; 生左出黎五官端正 (有phoebe37個小瑜貢正就更加好啦 ), 身體健康已經好幸運!

講曳 ~~ 我唸我個仔都不遑多讓...我只好欣賞佢身手敏捷, 其它野唔識咩, 慢慢黎囉!

原帖由 Chris1009 於 09-3-4 15:56 發表

我的小孩有一個新陳代謝的病,每天都雖要特別留神照顧飲食, 我也哭過亦不時擔心小朋友的成長及健康, ...

首頁

尾頁

跳至