跳至

首頁

尾頁

大宅

哈哈哈哈

原帖由 Smallpigbb 於 09-3-2 23:40 發表

Ivy

唔好灰心呀,上落樓梯肥淇都要扶住D手柄,你不如帶o下B仔去Sir滑梯可能會對行樓梯有幫助,因為肥淇好鬼肥好鬼重要佢行上都好難,不過依o家好咗好多,起碼我唔會扶住佢,最多o係後面隔開一D“磅”住(唔會點到o既)。 ...

大宅

我最近都頭痕梗, b仔自小我地都冇帶佢去公園, 因為屋企附近公園都幾dirty, c6 又懶唔肯去其他公園, 因為泊廾唔方便, eg 九龍公園, 又唔比我自己帶b仔去, 所以最近三次上playgroup, 有得 sir 滑梯, b仔點都唔肯 sir, 我都冇佢呼.
原帖由 Smallpigbb 於 09-3-2 23:40 發表

Ivy

唔好灰心呀,上落樓梯肥淇都要扶住D手柄,你不如帶o下B仔去Sir滑梯可能會對行樓梯有幫助,因為肥淇好鬼肥好鬼重要佢行上都好難,不過依o家好咗好多,起碼我唔會扶住佢,最多o係後面隔開一D“磅”住(唔會點到o既)。 ...

大宅

i hope so.

原帖由 yuenru 於 09-3-3 10:27 發表
ivychan, lilymom & Rishmum
add oil ar. each child is different. i'm sure they will learn it one day.

daladala,
good point, I will teach siu fong how to wear shoes and shocks. she knows how to ...

大宅

原帖由 IVYCHAN2007 於 09-3-4 14:28 發表
我最近都頭痕梗, b仔自小我地都冇帶佢去公園, 因為屋企附近公園都幾dirty, c6 又懶唔肯去其他公園, 因為泊廾唔方便, eg 九龍公園, 又唔比我自己帶b仔去, 所以最近三次上playgroup, 有得 sir 滑梯, b仔點都唔肯 sir, ...

Ivy

o甘咪o係屋企後樓梯度練習囉,起碼有得扶住,又近屋企整dirty咗行返屋企都好近。

我o個時未生BB個婦產科醫生叫我行多D樓梯o甘我又怕危險,咪叫姐姐(印印)陪我行囉,仲攞定手提有咩時都可以call人嚟嘛。

男爵府

你地好叻 又好俾心機 教BB咁多野!
好羨慕...
我冇特定一個theme去教. 只係生活上遇到乜就教乜又或者心血來潮想教就教, 比較散亂

近排教阿B著鞋仔(魔術貼)
阿B都著得ok...
不過今日放學後去接我放工時
可能著得太心急 著得唔穩
跌左一隻鞋仔...

講起學行樓梯
我B係開頭一隻手拖住我, 另一隻手仔扶著欄杆
一步一步行上去
開頭都行唔到, 話驚驚
後尾我兩隻手都捉實佢對手仔
慢慢拖佢行上去來回了好多次. 佢冇咁驚就肯自己一隻手仔扶著欄杆行
不過真係要小心D 睇實
我B有次響屋企行樓梯 叉錯腳
成個大冬瓜咁由一樓碌落廳..起左層樓送俾阿媽

別墅

Same for me! I've no specific themes because I'm not a well-organized person.

I usually sing the songs from PG and DVD with Panda girl, teach her the animals from books.

Same as Dala Dala, I also coach her to perform self-care tasks.

Most importantly, I hope to manage her emotions and extend her attention span to areas other than watching TV!

Ivy, I think it'd be better for your son to play with other kids. He will be more willing to try new things ah!

Once again, I'm so grateful that Ruby had opened such a meaningful topic for our discussion!

原帖由 aloymom 於 09-3-5 00:50 發表
你地好叻 又好俾心機 教BB咁多野!
好羨慕...
我冇特定一個theme去教. 只係生活上遇到乜就教乜又或者心血來潮想教就教, 比較散亂

近排教阿B著鞋仔(魔術貼)
阿B都著得ok...
不過今日放學後去接我放工時
可能著得太 ...

首頁

尾頁

跳至