樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

rubycourt 發表於 17-12-28 02:39
個租客都住到地板、抽油煙機幾污糟,不過可以清潔返的,牆身印象好似不大問題,但當然整咗實好d,不過要延 ...

其實都真係慳唔少,牆身唔係好明顯污糟同裂痕,有得慳係好事

伯爵府

LoveJun1314 發表於 17-12-28 08:58
其實都真係慳唔少,牆身唔係好明顯污糟同裂痕,有得慳係好事

我1x年前裝修過一次,全屋裝修,換過哂水喉,拉過哂d電缐,全屋整哂,覺得真係煩到爆,我住間舊樓,污水同屎渠係廁所同一條喉,個裝修C fu張㕑房地台去水駁入厠所條污水,有次廁所塞咗,個廚房地台走d屎水出來,真係暈低.我都唔明點解廚房有污水點解唔係廚房污水喉走.

大宅

rubycourt 發表於 17-12-28 11:05
我1x年前裝修過一次,全屋裝修,換過哂水喉,拉過哂d電缐,全屋整哂,覺得真係煩到爆,我住間舊樓,污水同 ...

咁大件事,屎水攻到出廚房,依樣真係會頂唔順啊,多謝提醒(emoji)

侯爵府

LedTV 發表於 17-12-28 01:38
你朋友呢間49x 呎係幾時裝修?

我朋友個間2011 年 45x 呎 13萬全爆無換窗,只包廚柜同浴室柜

17年一月中出報價單、二月尾開始裝修、最後裝左成五個月。
11年報當然更平、我父母層樓0x年全爆連廚廁全set 非大陸材料及上門現場造三間房既入牆櫃、不換窗不換門才14萬、個時1x 萬可以比首期買多層樓了

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

LoveJun1314 發表於 17-12-27 22:58
49x呎係唔係包買鏟低油油等等?可以麻煩你同你朋友問師傅contact嗎?
設計公司貴好多波,邊一間黎㗎。
...

可以參考一下、吾洗講呢個價錢既料如全部磚、門、櫃等都係大陸料、櫃係六分夾板。不過不作介紹了、裝修呢d金額大, 風險高, 我介紹親個d 我都一定叫佢黎我/我屋企人既屋企睇過師傅手工先自己決定幫吾幫襯。建議你搵多幾個朋友介紹、要朋友以第一身用過真係好先用、好似你話親戚幫襯做過廚櫃個d 師父,質量好又平。裝修好海鮮價但其實市場仍有不少好又吾貴既師傅

大宅

SaBB 發表於 17-12-28 11:42
可以參考一下、吾洗講呢個價錢既料如全部磚、門、櫃等都係大陸料、櫃係六分夾板。不過不作介紹了、裝修呢d ...

好有心啊,仲搵埋報價單比我參考。
明白你的用意,我再搵多幾個師傅報下價先

大宅

SaBB 發表於 17-12-28 11:42
可以參考一下、吾洗講呢個價錢既料如全部磚、門、櫃等都係大陸料、櫃係六分夾板。不過不作介紹了、裝修呢d ...

份報價單都幾詳細,仲有埋一年保養,依點真係好好啊

侯爵府

LoveJun1314 發表於 17-12-28 14:21

詳細個d 會寫埋用什麼料、牌子、呎吋及每項項目價錢等、呢d 係熟客介紹所以已經吾詳細了
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

LoveJun1314 發表於 17-12-28 14:21

應該間間裝修公司都包一年保養的、到時你搵多幾間報價時可問問。之前我見過有報價單有保險$1000及裝修後清泥頭費又$1000既費用添

大宅

SaBB 發表於 17-12-28 15:23
詳細個d 會寫埋用什麼料、牌子、呎吋及每項項目價錢等、呢d 係熟客介紹所以已經吾詳細了
...

原來可以咁詳細,咁我c fu 份報價單真係好粗略

大宅

SaBB 發表於 17-12-28 15:28
應該間間裝修公司都包一年保養的、到時你搵多幾間報價時可問問。之前我見過有報價單有保險$1000及裝修後清 ...

話時話,裝修買保險係屋主買定裝修師傅買?

禁止訪問

大宅

LoveJun1314 發表於 17-12-26 19:53
下個月收樓,搵緊裝修,叫左個師傅上黎報價,見到份報價單之後有d十五十六,唔知道應唔應該問依個師傅,請 ...

大拿拿幾廿萬做裝修,詳細資料咁樣手寫上去驚唔驚個師傅唔認數架?之前我經好師傅搵裝修師傅,佢地有咩改動都係成份電子單再出個喎

大宅

CruBa 發表於 17-12-28 16:02
佢寫得唔詳細, 冇問題, 可以由你寫一份詳細的, 然後同佢傾, 佢同意內容就簽名作實, 唔同意就即刻修改、四四 ...

如果真係揀咗呢個師傅,我會採用你的建議有幾詳細就幾詳細,真係好驚埋單又多左10萬8萬

大宅

nben 發表於 17-12-28 16:59
大拿拿幾廿萬做裝修,詳細資料咁樣手寫上去驚唔驚個師傅唔認數架?之前我經好師傅搵裝修師傅,佢地有咩改 ...

好師傅個網我見有好多設計公司波,你比左邊一間做啊?介唔介意share d相黎睇下,我都心大心細想問好師傅報價

大宅

nben 發表於 17-12-28 16:59
大拿拿幾廿萬做裝修,詳細資料咁樣手寫上去驚唔驚個師傅唔認數架?之前我經好師傅搵裝修師傅,佢地有咩改 ...

都擔心㗎,我都覺得好求其,所以send上黎尋求大家意見。

侯爵府

LoveJun1314 發表於 17-12-28 19:07
好師傅個網我見有好多設計公司波,你比左邊一間做啊?介唔介意share d相黎睇下,我都心大心細想問好師傅報 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20714712

我無睇內容、你可睇下

侯爵府

LoveJun1314 發表於 17-12-28 15:40
話時話,裝修買保險係屋主買定裝修師傅買?

我見有些裝修公司規定客人必須幫襯佢地買裝修第三責任保、其他裝修材料保就非必要。
有些吾洗、話公司本身已經同佢地買左。

大宅

SaBB 發表於 17-12-29 00:19
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20714712

我無睇內容、你可睇下

多謝你share 條link比我睇,睇到都驚,見到大家評論,要搵到一個好的師傅真係非常艱難。搵c fu都有靠彩數啊

大宅

SaBB 發表於 17-12-29 00:25
我見有些裝修公司規定客人必須幫襯佢地買裝修第三責任保、其他裝修材料保就非必要。
有些吾洗、話公司本身 ...

明白,到時再問問師傅點安排

首頁

尾頁

跳至