家庭理財

跳至
[家庭理財] 家庭財政大臣  

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

人工各自分配,佢有佢洗我有我花
屋企大部份開資係佢俾,出街食飯係我俾(日日)
我地一齊買既樓S,各自收到既租金都係差唔多
我就租金唔郁,佢就可能用黎供樓
我自己草得差唔多,就會問佢有幾多,佢好樂意講,因為佢知我係有目的先問,例如我想買樓先會問佢有幾多。再計下數我地可以拎舊錢黎做D咩,咩投資都有商有量之下發生。
我地算係SETTLE DOWN左(其實唔係咩大錢,只係我地兩公婆可以過得好隨意),所以我花幾多佢又冇所謂,佢見我有時花得瘋狂都有話俾錢我,不過我拒絕左,始終唔想用佢果D。我有時唔捨得花,佢都會鼓勵我去買。我覺得咁既關係幾好。
未嫁俾我老公之前,佢係咩都無架無樓無車

cococheng88    發表於 19-3-3 15:19
JD930    發表於 18-3-22 10:07

男爵府

我同C6有聯名,佢出糧會入晒聯名, 供樓錢、水電煤同佢自己洗費都會係聯名拎,
我自己出糧就會入返自己個人戶口,
不過洗費上我地無分你我,
反正我有保障過C6

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章

財政獨立

大宅

畀面勳章

回覆樓主

我是家庭主婦,同兩個囡+奶奶一齊住公屋,老公搵3萬幾/月,我和奶奶各比一萬/月,其他雜費都係老公比,財政算獨立,狀況良好!

JD930    發表於 18-3-22 10:06

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

0030 發表於 17-12-27 10:08
回覆 iuma 的帖子

自己管自己的,我怕麻煩~也懶得理~

Haha...

珊瑚宮

iuma 發表於 17-12-27 09:32
各位JM 屋企係老公定老婆管錢架? 係共產定財政獨立?
最近我終於說服到老公 開始共產模式但 ...

冇特別分啊,有個聯名户口,咁供樓,雜費etc所有都係個度攞

珊瑚宮

louis7020 發表於 18-1-4 18:10
我是家庭主婦,同兩個囡+奶奶一齊住公屋,老公搵3萬幾/月,我和奶奶各比一萬/月,其他雜費都係老公比,財政 ...

每月分別比一萬妳奶奶同妳?
妳老公好好啊,三分二都比咗妳哋照顧家庭

大宅

畀面勳章

JD930 發表於 18-3-22 10:05
每月分別比一萬妳奶奶同妳?
妳老公好好啊,三分二都比咗妳哋照顧家庭
...

佢學到李超人一句話,家用一定要多,佢明白湊小朋友辛苦過返工好多

珊瑚宮

louis7020 發表於 18-3-22 10:08
佢學到李超人一句話,家用一定要多,佢明白湊小朋友辛苦過返工好多
...

真係好好啊

別墅

回覆樓主:

我地完全共產,互相可操控對方戶口,但老公怕煩好少理,屬於有屋住有飯食有錢洗就冇問題的類型,所以由我去做家庭嘅Financial Controller

我每月會做P&L and B/S再簡單解釋比佢知,有重大投資決定或資產配置會同佢商量。

共產左十幾年,成績非常好,早年買落自住樓同1層收租樓另加高7位數字流動資金,分別配置在港股,美股債基金,之前做過人幣定期等。連同
2層樓嘅淨值大約有1500萬資產。
不過本身我地都生活簡樸唔揮霍,最捨得係食同旅行。每年一家都會去2-3次旅行。

老公40歲已做又得唔做又得,我自己就有份收入唔錯又舒服嘅工,所以暫時繼續做一邊再優化投資。

男爵府

畀面勳章

由結婚開始(已20多年).傾好全部係共產.大部分都聯名.亦放心對方點使錢.所有開支使費.比父母家用等都係由聯名戶口羅.買貴野會知會對方一聲.共產好處係有種夫婦同心既感覺.另外投資亦因2份人工投資令投資利息收入倍增(我地2個人工差不多).至於係邊個投資.就係邊個投資叻d邊個揸旗(佢亦怕處理財務).每年比佢睇睇資產多左幾多(我相對保守.主要投資以收息為主.亦有小部分係等資產升值).佢亦滿意.

發展到呢2年.佢工作表現越黎越好.較少壓力.收入又不錯.於是佢現在專責對外.我主力對內.遲埋工(我份工壓力較大)專責處理曬財務事宜(每年投資既利息收入已和我每年份人工差不多).同埋家務事宜如買送打掃.現在分工清晰.大家都開心.

其實結婚初佢都話做乜要財政獨立?佢話結得婚就要相信對方.開聯名戶口.投資.買樓聯名已可.仲話兩公婆好多野吾使分得禁清楚.

別墅

回覆樓主:

補充少少

管理模式係完全共產,由我操控所有戶口資金,大家都係由信用卡戶口自動增值八達通,所有卡數,屋企開支供樓等都由我安排找數。錢係任洗嘅,一來大家都好自律,二來已進入初收成期,不再太需要節流因效果唔明顯,只主力開源,每年目標係開拓額外20%被動開支。

別墅

prickle 發表於 18-3-22 16:40
補充少少

管理模式係完全共產,由我操控所有戶口資金,大家都係由信用卡戶口自動增值八達通,所有卡數,屋 ...

開拓20%額外收入才對

大宅

koko2000 發表於 17-12-27 11:03
我地係收入的6成上繳, 剩下4成就係自己返工食飯坐車SHOPPING 及私己.
上繳的錢就係供樓, 4大長老, 燈油火立 ...

我地都係類似, 但係長老家用係由自己戶口各自出!
因為我屋企有理財概念唔會亂洗錢,
但男家D人個個有錢就fing哂,
兩邊要貼的數目好唔同,
為免我眼火爆, 所以佢自己想比幾多就由佢自己D洗費度出

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JD930 發表於 18-3-22 10:04
冇特別分啊,有個聯名户口,咁供樓,雜費etc所有都係個度攞

我哋冇聯名戶口

JD930    發表於 18-9-20 14:33
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

iuma 發表於 17-12-27 11:14
咁你老公仲會唔會另外比零用你?

共產完你重要老公另外付零用?
而且你自己有收入喎

珊瑚宮

crystal媽咪 發表於 18-9-20 13:05
我哋冇聯名戶口

伯爵府

虎到金來勳章

我係家庭財政大臣老公每月給我他的2/3人工
我負責所有開支, 包供樓
我唔識開源,只能節流
每月都有少少錢儲