家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

大時了了 發表於 19-7-23 08:24
如有樓可租樓收租。沒有就買盈富收息,月供也可,仲有升值,當然有機會跌。有多餘錢可以做定期。
...

盈富息口都係好低

別墅

我係家庭主婦,我老公每月比我家用15-18 K 左右,包括家庭開支和養小朋友費用。供樓保險就係佢的,佢自己管自己戶口,我哋有聯名戶口,家用用剩的錢,放番入聯名戶口。我都吾想理佢的儲蓄,因為我吾保證投資一定賺。今年供完樓了。。。再買多間又太貴了,吾買收租樓,大家又會唸住點退休呢?!

別墅

回覆 whomen 的帖子

你老公咁叻,月入有20萬,係咪醫生?

大宅

happyheart 發表於 20-6-16 14:48
回覆 whomen 的帖子

你老公咁叻,月入有20萬,係咪醫生?

做生意

別墅

回覆 kenmclaw 的帖子

請問你哋點樣投資又有息收,我吾識開源,只希望能夠節流。請賜教啊!謝謝!
之前買過保成基金,買咗咁耐就蝕咁耐。買過股票都係平平好難玩的。

男爵府

畀面勳章

回覆 happyheart 的帖子

我地一早已有大概規劃, 要辛苦10年, 我地20尾至30尾比較慳同勤力, 兩公婆每人做一份工一份補習, 一份糧齋儲, 另外一份糧2份補習用落所有開支, 仲有我就一邊學下有乜投資, 到我地30尾至40尾就因前十年加左人工兩個無再做補習, 一份糧儲同投資, 另外一份糧用落所有開支, 再將前10年儲落既幾百萬一邊比首期買樓自住, 一邊買海外樓收租, 一邊買股如盈富同reits收股息, 一邊買債劵收債息(一隻20萬美金約155萬港元), 一邊買保險年金收年金, 一邊國內定期收息, 每年收息平均大約5.x%.

後尾樓價升左, 就加按層樓再買債收息賺息差, 三年前即我40尾時由於太太份糧人工高D, 我便先退休, 現在自住樓已供完, 我地收既息比退休前我份工既糧仲要多D, 現在太太一份糧用落所有開支也有剩, 而我地收既息就再投資, 多數再買債, 直至太太退休就會用個D息, 預計到我地40尾至50尾60, 我地會減少買債, 轉買政府年金, 每人上限可買300萬共600萬, 務求再分散投資, 我地既人生理財規劃大概就是這樣.....

你無乜錢可月供盈富或買reits如6823, 有錢就買樓買債之類.....

記住: 你不理財, 財不理你.

伯爵府

kenmclaw 發表於 20-6-17 10:29

我地一早已有大概規劃, 要辛苦10年, 我地20尾至30尾比較慳同勤力, 兩公婆每人做一 ...

債息現在呢個時間會否不安全 ?尤其是美國債。你買邊隻?
Fund 現在都怕怕地。現在是否cash is king?

現在看以乜都可以發生。 我都覺得年金係幾好,但係咪要60歲才可買?

男爵府

畀面勳章

回覆 1mocha 的帖子

大部分係亞洲企業債.美國比較少.主要看企業負債情況.基本上也安全.恕不在這裡透露.你自己上網找找.cash is king除非你大把錢.投資其中一個重點係時間值.例如有300萬回報約6%.一年便有18萬.10年就是180萬.

我有部分朋友怕投資怕蝕錢.時常cash is king或大部分錢做定期便算.十年二十年後便有頗大分別.需知道懂得投資的人財富以「乘」的速度去增長.但不去投資者.財富只能以「加」去增長.不過這是個人選擇.要安全的話便要工作多十年八年.這叫取捨.沒有對錯.我自己不喜歡工作.所以只有在控制範圍內覺得相對安全便去做.當然馮投資也有風險.只是大與小罷了.我地兩個無父母幹.相反父母仲要靠我地養.屋村基層出身的.想早d退休就必須要投資.

基金在我地20尾至30尾時買過.但輸過2次之後無再買了.

對.政府年金60歲才可買.每人上限可買300萬.

有興趣可看以下這篇龔成寫的文章.他也退休了:手揸現金先係最蝕!隨時中產變窮人 愈遲投資風險愈大.....

https://www.edigest.hk/article/157372/%e6%8a%95%e8%b3%87/%e6%89%8b%e6%8f%b8%e7%8f%be%e9%87%91-%e6%9c%80%e8%9d%95-%e9%9b%b6%e5%8d%87%e5%80%bc%e6%a9%9f%e6%9c%83-%e9%80%9a%e8%84%b9-%e4%b8%ad%e7%94%a2%e8%ae%8a%e7%aa%ae%e4%ba%ba-%e6%8a%95%e8%b3%87/

至於債券.你可search下starman的文章.有關債券他這樣講過:

我一開始都好奇怪, 行入銀行分行有各式各樣的投資產品, 客戶經理一般介紹既ELN、什麼投資相連保險、乜乜物物基金等等,風險高回報低,但就偏偏很有市場。當你想問有無得買債券時,投資經理就會sell債券基金,講一大倫先知道原來絕大部分銀行無得買債券。好多人一聽到債券就怕怕, 唔知係咪比雷曼債券嚇親, 所以市面上好少聽到有朋友投資債券, 其實原因好簡單, 債券入場費高, 唔係一般散戶的投資能力範圍內,而且債券唔同一般投資產品,投資者必須要對債券有基本認識才會知道自己的回報同風險。加上賣債券銀行無咩肉食,純粹賺你買賣commission, 買入後持有至到期銀行連賣出commission都賺你唔到,所以銀行一般都會sell你手續費高昂既基金產品,羊毛出自羊身上,一般銀行產品回報低是有原因的。

大宅

kenmclaw 發表於 20-6-19 19:48
回覆 1mocha 的帖子

大部分係亞洲企業債.美國比較少.主要看企業負債情況.基本上也安全.恕不在這裡透露.你 ...

請教一般股票行有債劵賣嗎?例如: BOCI

男爵府

畀面勳章

回覆 little_angels 的帖子

一般係無.你自己可以問問.而債券入場費一隻最少係20萬美金(約155萬港元).而極大部分銀行和證券行吾賣原因係2個.第一係銀碼大.根本會買的人不多.所以無謂浪費公司資源索性做少一範.第二係賺你佣金不多.買債券者只需比買債時佣金.一般0.25-0.3%.最多比埋每年2次收債息既費用.買家可持有到到期日.那買家連賣債費用也不用付.銀行或證券行賺得禁少.點會做?

大宅

kenmclaw 發表於 20-6-22 06:07

一般係無.你自己可以問問.而債券入場費一隻最少係20萬美金(約155萬港元).而極 ...

好多謝你回覆!咁如果我搵到一間銀行賣債券,你會自己選擇,定係會聽經理提議你買邊隻呢?因為我唔想入到去做水魚,感激不盡!

男爵府

畀面勳章

銀行好似citibank有, 証券公司如輝立,FSM也會有, 聽經理提議完你自己再分析買邊隻, 但睇你既回應, 你不如先在網上search下有關資料, 熟習下再唸.

大宅

kenmclaw 發表於 20-6-22 10:03

多謝kenmclaw回覆!以你嘅經驗有冇試過債券被違約?因為我同我先生都已經40幾歲,可以儲錢嘅時間都唔多,所以在每項投資之前都會三思!

男爵府

畀面勳章

暫時未試過.我是40幾退休的.真正的投資經驗是近10年的事.其實由我在20尾至30尾時已略有投資.也有些是虧蝕嚴重的.但也是一個不錯的經驗.

到我地30尾至40尾時.贏的已比輸的多.現在盡量分散投資.債券收債息.外地樓收租.香港reits和盈富收股息.保險年金每年收年金.國內定期收息.全是被動收入.每月加埋已超過我之前番工的收入.

當然.投資必定有風險.要有輸的心理準備.在我看.投資有7成跟自己方向走已是好ok了.如果怕輸.唯有番工番到60了.我有朋友就是這樣.寧願番工賺錢但很少投資.就是怕輸.

有興趣可看以下這篇龔成寫的文章.他已經退休了:手揸現金先係最蝕!隨時中產變窮人 愈遲投資風險愈大.....

https://www.edigest.hk/article/157372/%e6%8a%95%e8%b3%87/%e6%89%8b%e6%8f%b8%e7%8f%be%e9%87%91-%e6%9c%80%e8%9d%95-%e9%9b%b6%e5%8d%87%e5%80%bc%e6%a9%9f%e6%9c%83-%e9%80%9a%e8%84%b9-%e4%b8%ad%e7%94%a2%e8%ae%8a%e7%aa%ae%e4%ba%ba-%e6%8a%95%e8%b3%87/

大宅

kenmclaw 發表於 20-6-22 21:12

暫時未試過.我是40幾退休的.真正的投資經驗是近10年的事.其實由我在20尾至30尾 ...

你很聰明!咁快就可以退休,我同我先生仲捱緊騾仔,有兩層樓不過都仲係供緊,而家有啲閑錢,但係唔想買股票,後生嗰時買過股票基金輸過好多錢,所以都唔會再買基金,依家想學吓買債券,不過都係從零開始,所以向你請教一下,有冇提議可以指教一下我買直債新手,感激! 

男爵府

畀面勳章

我不聰明.只是比其他人係學習理財投資方面更加勤力而已.加上有d膽量肯同願意投資.所以才能比一般人早d退休.現在我地自住樓已供完, 其實你有2層樓也不簡單.我本來其中一項投資也想係香港買樓.不過發覺每年放租回報太低.所以最後無做(不過樓價升值除外).

http://starnman84.blogspot.com/?m=1
可看這個人的post.由頭開始看.佢個名叫starman.30幾已退休.被動收入每月也有6位數.

但疫情後債價其實已升番曬.好穩陣的只有2厘幾回報.中度風險的也只有4-6厘.高風險的再高d.總之回報越高.風險越大.

因買債係逐隻計.每隻要155萬港元.而且所選債券極大多數係美元交收.你買時要將港元換美元.將來用錢又要將美元換港元.匯價也會有損失.

我提議你和你先生花多d時間在網上看看何謂直債?買時有乜需要注意?我也是用這方法學習怎樣去買.亦由於銀碼比較大.請恕我不便向你說購買了什麼.

大宅

kenmclaw 發表於 20-6-23 10:49

我不聰明.只是比其他人係學習理財投資方面更加勤力而已.加上有d膽量肯同願意投 ...

多謝分享!

’不過發覺每年放租回報太低.所以最後無做‘ - 同意。因為我有小朋友,所以諗住就算回報低,留返比佢哋第時住都好,做阿媽就係咁諗啦!我又細膽,加上年紀唔細,所以唔夠膽去外邊買樓,始終喺香港睇住放心啲。

我都有買 starman的書,覺得佢分析幾中肯。我咁細膽可能最終都係買唔成直債

男爵府

畀面勳章

買樓也是投資.但如租金回報太低(約1-2.x%).其實亦'責'住左一大堆錢.這些錢本可取回每年4.5厘息既回報.需知投資從來係:本金+時間+膽量這三項組成.現在不投資年紀再大d你更不會有膽量投資.
其實你和香港大多數既中產想法也差不多.所以香港大多數中產也要做到50中至尾至敢退休.其實好正常.想象一下.無足夠每月開支既被動收入(而且就算買樓樓價升了也要面對這問题).下下用到自己本金.多數會慳住使.即係犧牲左自己生活素質.當然亦理解怕自己太長命.到時d本金吾夠使.唯有盡量延長工作時間.揾得幾多得幾多.特別係本身有長期病個班人.都吾敢遲左份工休息抖下.我身邊有吾少呢類中產.年青時因想儲錢退休而慳住使.到年紀大了可以退休了.但又怕自己太長命吾知幾時死又要慳住使.其實某程度上係幾悲哀....

因此.被動收入係退休後係非常重要.

別墅

kenmclaw 發表於 20-6-23 10:49

我不聰明.只是比其他人係學習理財投資方面更加勤力而已.加上有d膽量肯同願意投 ...

冇錯!膽量好緊要,你話有好多個100萬就話吾介意買啫!原來買債咁貴,要150萬,萬一違約,連本都冇埋,人生有幾多個一百萬呢!只有買政府債券才放心。人到中年40打後還要養小朋友,又吾敢亂買嘢,自己又吾識,睇怕都要再睇吓又再點開其他源!

真係好欣賞你嘅膽識,和多謝你冇私的分享!

男爵府

畀面勳章

其實某程度上講買債比買股票安全.假設有人買恆大(3333)這隻股票.如同樣買恆大既債.又假設恆大倒閉.這情況下會先賠比買債者.有剩才賠比買股票者.

至於講既雷曼債券.已經吾係一般既直債.同我講既債券已經係兩回事.其實你見我買既股同投資既野.基本上已偏向保守.只要選債時多留意公司負債.買債仍是頗安全既投資.至於什麼政府債券.得1-2.x%息.如真的這回報禁不如定期算了.又如果真係禁投資回報禁低.我應該要做到接近60.

要早d退休.唯有冒少少風險.無計.這是每個人的取捨.沒有對與錯.

首頁

尾頁

跳至