自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

九暈畏 發表於 17-12-27 19:20
我都有咁諗。係大件物件。但佢一放低架車真係霸左半架lift, 如係細lift 肯定霸左3/4架,呀位過b 車好多。
...
你要向港鐵查詢,大型物件如單車是否優先,如果是,那單車應該可以優先。呢個唔係大眾對30歲拎單車的男人的判斷,是應該以地鐵的規則去判斷。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

九暈畏 發表於 17-12-28 08:13
搭lift 有問題咩,lift 就梗係用黎搭架啦唔通用黎擺咩? 同埋貼住優先使用係佢地可以優先使用唔係"只得"佢 ...

冇話唔俾搭,讓只可搭電梯嘅人優先使用都要拗,係邊個開帖批判人? 如排隊等電梯的人阻住有需要同只可使用電梯的單車男的話,可以理解為何單車男會咁炆,我會好理解同包容單車男。

子爵府

fuhk 發表於 17-12-28 10:04
冇話唔俾搭,讓只可搭電梯嘅人優先使用都要拗,係邊個開帖批判人? 如排隊等電梯的人阻住有需要同只可使用 ...

同意,自己好人好姐無需要用lift同需要人爭lift 搭仲要開帖批評人。話人地唔讓2歲小朋友。

如果佢唔搭lift,單車同小朋友咪可以搭到lift咯

子爵府

大力大力 發表於 17-12-28 08:59
他在規例上沒错,錯在情理上~

請問情理上有咩錯?

大宅

回覆樓主:

唔肯定,但覺得唔算優先
應該係老人家,孕婦等之類有需要人士先有優先權

伯爵府

子爵府

情理上有咩錯?

男爵府

回覆樓主

其實自己有冇優先都唔識排隊,港鐵應該教育下。同埋有細路又唔一定優先嘅。小朋友識行都可以上電梯。反而單車上電梯我會好驚,驚佢甩粒羅絲都會整壞架電梯
無聊閒在家

男爵府

2024年龍年勳章

其實一架單車, 10-15LBS, 拆左個轆, 係得一個轆貼地, 得一個咋! 都要拿住架車七成既力, 要行來行去都會幾辛苦. 如果搭扶手梯. 我一手拿單車, 一隻手拿扶手, 又會俾人話阻住扶手梯上落.
再唔係, 架電梯一停, 架單車同人向前飛咋嗎, 我唔驚呀, 前面哥個中到正囉.
九龍塘站, 我拿單車排第二個既普通隊. D人係會一窩蜂咁9衝入去, 打尖打到暈. 你估個個單車人都似哥D四肢健全但D腦殘既人咁想搭LIFT咩!

水晶宮

fuhk 發表於 17-12-27 23:20
2歲已經識行識喇喎,咁怕危險一係排隊等多兩轉,一係推bb車排優先隊囉,帶車嫌煩,搭扶手梯又怕危險,拖住 ...

同意!
我睇到带2歲唔適合用扶手电梯已 O咀, 果位人兄仲話人地托住架單車行樓梯比帶2歲幼兒用扶手电梯仲安全.....如此見解, 真係驚为天人!

男爵府

九暈畏 發表於 17-12-28 08:13
搭lift 有問題咩,lift 就梗係用黎搭架啦唔通用黎擺咩? 同埋貼住優先使用係佢地可以優先使用唔係"只得"佢 ...

冇辦法,單車係大型物件係有優先。不過你呢段說話極之有意思,寫得好。严以律人,宽以待己! 我不扶墻就服U

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

咁要先釐定單車係貨物定隨身行李,如貨物,搬貨用客當然要讓人先,所以後面人"嘩"咗出嚟!如行李,咁就同其他使用者有同等權利,變咗讓就人情,唔讓就道理。
真係人都癲,包大人都唔識判。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jollyma 發表於 17-12-28 11:22
咁要先釐定單車係貨物定隨身行李,如貨物,搬貨用客當然要讓人先,所以後面人"嘩"咗出嚟!如行李,咁就同 ...

唔係讓呀,係優先使用呀。唔該攪清楚。

珍珠宮

birdbird 發表於 17-12-28 11:15
同意!
我睇到带2歲唔適合用扶手电梯已 O咀, 果位人兄仲話人地托住架單車行樓梯比帶2歲幼兒用扶手电梯仲安 ...

下次遇著個坐輪椅嘅又睇唔順眼人哋,咪會出帖叫推輪椅嗰個人抬輪椅行樓梯囉,理由係推輪椅嗰個行得走得吖嘛 ,輪椅入電梯阻咗三個位呀~ 唔符合效益呀~阻住疏導唔倒人流呀~

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

如果好似之前個post咁入哂去先趕人走就有問題
大家未入lift既話
你有2歲細路就去行電梯或者等啦
人地的確係優先
情理上都唔覺得佢有問題
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我唔知原來咁多人認為有大型行李係優先,我一直都覺得係老弱傷殘,大肚,抱BB,帶幼兒推BB車,輪椅呢類先係優先。基本上任何人都可以搭升降機,後生仔冇野拎都可以搭,不過要先讓以上人士上先咁0者,冇諗過行李係優先

男爵府

sg51244 發表於 17-12-28 08:50
“事事淨係識批判人,小心眼既人實在可憐。”
呢句。。。你講緊人其實亦都講緊自己。。。
...

我只係講一句,有人對號入座都無計。開個post 討論拎單車算唔算優先使用,但有人衝入黎話"唔抵得人地用啫"。咁叫討論?

男爵府

木土土 發表於 17-12-28 09:02
普通人搭lift 無問題,但人地有大型行李「優先」搭lift,佢快快脆入lift 唔好阻人時間,點解你又覺得有問 ...

我冇話有咩問題喎,我只係問佢係咪應該優先。冇話佢用有問題。咁正常人用有問題嗎?我只係問貼住有人優先使用,咁正常人就唔用得?

水晶宮

anita_yps 發表於 17-12-28 11:43
我唔知原來咁多人認為有大型行李係優先,我一直都覺得係老弱傷殘,大肚,抱BB,帶幼兒推BB車,輪椅呢類先係 ...

其實個邏輯應該係, 不能用扶手電梯, 便"有必要"用升降機, 而"有必要"就定為優先於"冇必要"的人.

goat    發表於 17-12-28 14:00

男爵府

Joant 發表於 17-12-28 09:22
條電梯遠就叫有需要行多幾步姐
當然你地可以用(emoji) 但遠呢個理由⋯⋯

遠有咩問題呢?乜貼住有人可以優先使用,正常人就唔用得? 咩道理

首頁
23456...11

尾頁

跳至