少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小女自小三起接觸智能手機,由初期痴我部平板用,發展至小六有自己電話,當中經過長時間訓練,多次失敗,幾乎上癮。
今日,老公唔見咗部公司俾嘅手機,不知如何是好,個女在旁,不慌不忙教阿爸應如何做:先向公司報告,用自己私家 sim card 頂住先, 佢提醒:因為係舊款卡又無 data, 要親身去電話供應商辦手續轉卡同轉計劃,之後仲答應幫阿爸裝妥晒所有 app。
如果小女仲係用非智能手機,呢啲咁複雜嘅事就落喺我身上
水能載舟亦能覆舟,俾年輕人用智能手機不一定只有壞處無好處的。家長們,互勉

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

小朋友鐘意起來真是學野好快的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

死啦...我睇唔到有乜複雜野??
裝APP?

侯爵府

月希 發表於 17-12-27 21:25
死啦...我睇唔到有乜複雜野??
裝APP?

你叻啫
我女向佢阿爸解釋咗10分鐘,佢阿爸先至明白要做啲乜呀!
原來 IT 人都唔一定知唔見咗智能電話要點做㗎

珊瑚宮

YolandaTam 發表於 17-12-27 21:40
你叻啫
我女向佢阿爸解釋咗10分鐘,佢阿爸先至明白要做啲乜呀!
原來 IT 人都唔一定知唔見咗智能 ...
我覺得唔見乜電話都好...第一時間係要改晒D LOGIN PW...
平時用電話LOING過乜都要改...

裝APP好少事...咪順便清一清有D其實冇乜用..
但DOWN左係度冇DEL既APP囉

我初初以為你會話囡囡因為用智能電話..
原來識得點搵番部唔見左既電話(之前自由有個JM開POST講..佢中學既仔識CHECK老豆電話係邊)

如果搵得番個電話.就冇野要煩

侯爵府

月希 發表於 17-12-27 21:48
我覺得唔見乜電話都好...第一時間係要改晒D LOGIN PW...
平時用電話LOING過乜都要改...

我老公喺銀行做,事情唔係咁簡單呢。
1)公司機,要經過申請,等有關部門用遙距方法將資料洗走
2)公司 sim card, 又要先向公司報告,有關部門批准後方可報失
3)因此老公暫時無法用公司俾嘅號碼同公司同事 whatsapp 聯絡
4)老公私伙 sim card 無data, 亦無智能電話
5)老公從來係公司裝好晒啲 app 俾佢用,因此唔 aware 4), 個女提醒,佢先如夢初醒要去轉 card (佢張卡係mini sim, 而家大部份機已用 nano sim)同 plan
至於 pwd 問題,公司驚過佢囉 ,佢一報告話部機唔見,同事就會遙距洗晒啲嘢㗎啦。
複雜嘅唔係啲 apps, 老公公司亦將佢部機搞到無法用 find my iphone 揾到。複雜嘅 係如何處理件事同埋向我老公解釋情況呀。

珊瑚宮

YolandaTam 發表於 17-12-27 22:04

我老公喺銀行做,事情唔係咁簡單呢。
咁你老公部電話就真係唔止電話咁簡單喎...

侯爵府

月希 發表於 17-12-27 22:06
咁你老公部電話就真係唔止電話咁簡單喎...

唉,煩 煩煩

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YolandaTam 發表於 17-12-27 20:05
小女自小三起接觸智能手機,由初期痴我部平板用,發展至小六有自己電話,當中經過長時間訓練,多次失敗,幾 ...
add oil

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你個女真係好醒 x 2

侯爵府

DeniseLaLa 發表於 17-12-29 11:39
哈哈, 咁你個女真係好醒

用手機有節制, 我會俾佢

冇計啦,佢阿爸只顧埋首工作,與社會脫節,連。whatsapp, WeChat 係用電話號碼登記,轉號碼後要重新註冊同入過晒啲 group 都唔知 我都無咁好氣,係個女咁好耐性一步一步解釋咋。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

YolandaTam 發表於 17-12-27 20:05
小女自小三起接觸智能手機,由初期痴我部平板用,發展至小六有自己電話,當中經過長時間訓練,多次失敗,幾 ...

同意

子爵府

回覆樓主

小朋友好叻

子爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 冬日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

囝囝: 2006 年 4月1日 21:02 分 廣華醫院出世

別墅

而家小朋友用智能野好叻

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

YolandaTam 發表於 17-12-30 00:04
冇計啦,佢阿爸只顧埋首工作,與社會脫節,連。whatsapp, WeChat 係用電話號碼登記,轉號碼後要重新註冊同 ...
你囡囡好乖

首頁

尾頁

跳至