自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

selinako^^ 發表於 17-12-29 13:27
琴日同我阿哥食飯, 佢講返以前細個 冇原因情況下 點比爸爸毒打, 仲要一個月有7,8次, 我真係嚇左一跳

我知 ...阿媽,家姐, 阿哥細個好怕爸爸, 因為呢件事, 我阿哥離家出走, 果陣我仲好細
事隔多年..係老媽同老爸仲在生時, 阿哥就搬返黎住

搬返黎住後, 一直唔明, 咁多年點解 阿哥同爸爸0交流,
由媽媽口中, 我細個爸爸一收工就抱住我 係長長既走廊散步, 一直到我訓著,
中學時 我怕一個人係房, 爸爸住係床邊等我訓著, 先走+輕輕閂門 怕嘈醒我, 爸爸最錫我..咁多個結婚, 只有我婚禮佢有喊過, 婚後我幾野蠻都好, 我爸都係話C6 唔岩, 有時佢都叫我唔好咁 任性, 只要我望住佢, 就會笑笑口: hey, 你咁唔得架啦...,唔同你講
或者係咁, 男家從來冇比氣我受過
結婚後媽同爸一嘈交, 媽就打電話比我叫我返去, 爸一見到我, 就會扮冇事發生
我媽就拉埋我一邊話dad 剛剛做過乜野
琴日聽完我哥咁講, 宜家個心好唔安樂, 點解會咁

雖然離題, 但都係 2 老

你就替代你爸對阿哥好啲~

子爵府

Jumboshrimp 發表於 17-12-29 13:47
我媽媽已經到咗憎我的地步。就算同佢講嘢都唔會答我。我覺得退一步,海闊天空。有必要,無必要也不會再同佢 ...講嘢

佢憎我,係因為daddy錫我。

我都見過呢種 CASE

子爵府

Valais 發表於 17-12-29 14:10
我屋企重男輕女.由細到大, 父母會照顧下面兩個細佬先.
之後到我.
唔可以話我冇得到佢地既愛.
但相比, 我可能只係得一滴咁多.

到依家大個, 佢地個兩個仔唔係身邊, 去咗外國,
父母覺得佢地好叻. 我就係一冇事處, 冇鬼用.
佢地個兩個仔, 讀完書, 一 D 家用都冇比.
我由出來做嘢個一刻開始, 就要比家用.
唔理我有冇嘢做, 家用都要比到足.

我好多時係到諗, 你地當我係乜?

有病有痛, 陪你地睇醫生.
一個電話, 就要我仆返屋企,
仲話咁遲, 好難為你呀.

我有付出, 但收穫係唔係我想要既?

我只係想你地望下我, 關心下我, 體諒我.
但呢 D 係奢望.

我寧可冇父冇母, 咁我唔會有希望.

JM,

你個 CASE 係仲未死得哂心果隻, 不如你真係試下睇樓主介紹果本書, 可能會幫到你!

努力! 加油! 愛自己! 以現在的家庭為重!

子爵府

webjen 發表於 17-12-29 16:58
呢句真,好多人做錯事仲好大聲,覺得自己無錯,係人地負佢,永遠係人地錯!
根本唔需要人原諒,我媽就係咁嘅人:pi ...

係, 佢地根本吾覺自己有錯, 我地又談何原諒!

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

杜小田 發表於 17-12-29 23:51
JM,

佢地對我做既事,當然唔止咁少,但不想多談。
佢地比飯我食,比衫我著,我就欠佢地既恩惠。
只望今世還完恩,下世做陌路人。

傷害咗就傷害咗,點都有條疤痕。

仲有,單方面愛人,已經係一件辛苦既事。再加上,對方永遠唔明白你有幾愛佢,何必要攞苦來受?

依家,只要係係我能力範圍內,滿足佢地需要,做好自己本份,我覺得已經足夠。

珍珠宮

回覆樓主

多謝分享!相信會有好多人啱睇

至於我,本來想睇,但當知道目的係修和就唔會睇

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

itdididi 發表於 17-12-28 18:17
我唔想同母親重新建立關係。

就咁比家用儘量少見就算。

我好明白 尤其是我離婚後再大力插我一刀既就係自己親生媽媽
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Valais 發表於 17-12-30 00:29
佢地對我做既事,當然唔止咁少,但不想多談。
佢地比飯我食,比衫我著,我就欠佢地既恩惠。
只望今世還完 ...

身同感受
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

瑪瑙宮

杜小田 發表於 17-12-29 23:53
係, 佢地根本吾覺自己有錯, 我地又談何原諒!

我係獨女 但我記憶中 我媽最常講既係 :吾係你我使攪成咁 我使嫁你老豆?吾好以為獨女就會千萬寵愛在一身 吾會架 你吾好比麻煩我呀 我吾會縱你架

我老豆就仲簡單:我係吾錫你 所以你都吾使錫我 我只係錫我老婆架啫 所以你要當佢好d

由我出世 我已經係我外婆度 假期返父母身邊 就一早(6-7點)叫我自己食完飯就上床訓覺,一有事就打到我爆晒缶,木衣架三支扎住既滕條 簡直係知己 為左我佢地都爛左吾少架 我媽仲要專打手腳 一邊打一邊話:係你迫我打你架,我就打係比人睇到既位,比人睇下你幾衰 ………果時我得6.7歲咋 ,如果有人幫口 死得仲快

到9歲 外婆要入老人院 我正式跟返佢地 日子一樣係打打打 我放學佢就鎖我係屋企自己出左去(我媽從來沒有工作過,就算我吾係佢湊果時,佢都一樣係吾使工作的)煮飯家務全部係我,佢最愛一句:我好辛苦架 你要幫我做晒d野呀

就算父母係咁樣,佢地有事我仍會衝出黎幫,但最後多謝冇句仲要講:係喇 好巴閉喇 你咪吾好幫囉 你都係扮乖之嘛

16歲之後,我被趕左出黎 自己過左幾年 之後我裸婚 我叫我媽簽紙 我媽仲冷笑住講:睇電視見到d人嫁女好感動 我吾覺有咩好喊囉
其實由我搬走果日 我媽係可以完全吾聯絡我 每次都係我打比佢約佢 仲要佢未必會聽 我由12歲開始 冇食過我媽煮既野 外家??我沒有的

到我自己生左b 我想試下修補關係 因為我真係好愛我媽的 點知都係熱臉貼冷屁股

到我因為家暴小三而離婚 我冇地方冇人幫 自己又要工作 果時 我老豆話:三個細路可以係我度訓 你就自己搵地方住啦
我媽話 你自己攞黎架 吾好諗住我地會幫你呀

雖然係咁,但呢樣都吾係最傷我

最傷我係…佢係我離婚黎仲可以私下帶三寶同前夫一齊食飯 叫三寶暪我 叫教三寶要尊重小三 因為小三愛佢地爸爸

果時 我真係崩潰 我質問我媽 我媽仲輕蔑地同我講 我鍾意點講就點講 關你咩事呀 天下無不是之父母 你憑咩黎質問我呀

呢個傷 再依家仲流緊血 我到底做錯左d咩

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

2018復活節勳章

itdididi 發表於 17-12-28 18:17
我唔想同母親重新建立關係。

就咁比家用儘量少見就算。

子爵府

szehang420 發表於 17-12-30 11:39
我係獨女 但我記憶中 我媽最常講既係 :吾係你我使攪成咁 我使嫁你老豆?吾好以為獨女就會千萬寵愛在一身 ...
吾會架 你吾好比麻煩我呀 我吾會縱你架

我老豆就仲簡單:我係吾錫你 所以你都吾使錫我 我只係錫我老婆架啫 所以你要當佢好d

由我出世 我已經係我外婆度 假期返父母身邊 就一早(6-7點)叫我自己食完飯就上床訓覺,一有事就打到我爆晒缶,木衣架三支扎住既滕條 簡直係知己 為左我佢地都爛左吾少架 我媽仲要專打手腳 一邊打一邊話:係你迫我打你架,我就打係比人睇到既位,比人睇下你幾衰 ………果時我得6.7歲咋 ,如果有人幫口 死得仲快

到9歲 外婆要入老人院 我正式跟返佢地 日子一樣係打打打 我放學佢就鎖我係屋企自己出左去(我媽從來沒有工作過,就算我吾係佢湊果時,佢都一樣係吾使工作的)煮飯家務全部係我,佢最愛一句:我好辛苦架 你要幫我做晒d野呀

就算父母係咁樣,佢地有事我仍會衝出黎幫,但最後多謝冇句仲要講:係喇 好巴閉喇 你咪吾好幫囉 你都係扮乖之嘛

16歲之後,我被趕左出黎 自己過左幾年 之後我裸婚 我叫我媽簽紙 我媽仲冷笑住講:睇電視見到d人嫁女好感動 我吾覺有咩好喊囉
其實由我搬走果日 我媽係可以完全吾聯絡我 每次都係我打比佢約佢 仲要佢未必會聽 我由12歲開始 冇食過我媽煮既野 外家??我沒有的

到我自己生左b 我想試下修補關係 因為我真係好愛我媽的 點知都係熱臉貼冷屁股

到我因為家暴小三而離婚 我冇地方冇人幫 自己又要工作 果時 我老豆話:三個細路可以係我度訓 你就自己搵地方住啦
我媽話 你自己攞黎架 吾好諗住我地會幫你呀

雖然係咁,但呢樣都吾係最傷我

最傷我係…佢係我離婚黎仲可以私下帶三寶同前夫一齊食飯 叫三寶暪我 叫教三寶要尊重小三 因為小三愛佢地爸爸

果時 我真係崩潰 我質問我媽 我媽仲輕蔑地同我講 我鍾意點講就點講 關你咩事呀 天下無不是之父母 你憑咩黎質問我呀

呢個傷 再依家仲流緊血 我到底做錯左d咩

電視劇情都無咁慘....

你有好朋友嗎?

太慘啦, 我會睇下 8 字,睇下自己前世係咪一個超級 PK

子爵府

我係獨女 但我記憶中 我媽最常講既係 :吾係你我使攪成咁 我使嫁你老豆?吾好以為獨女就會千萬寵愛在一身 ...

你媽是否有啲美色? 你爸很愛你媽的? 你確定自己是阿爸親生女?

你三個仔女乖嗎? 親你嗎?

伯爵府

回覆樓主

你地d亞媽真係好經典喎。我同我媽關系ok, 但佢由細到大偏心兩個哥,日日打我,做錯係亞哥都打我,直至5年級我大d先好d, 但其實心底我仲嬲嬲地,會久唔久話佢偏心,最攪笑佢唔認架,話唔錫你點會成日見你,唔錫你我唔會生兩個男死都要追多個女。到家下久唔久諗返起我細個佢唔多錫我,我會嬲會對佢態度衰衰地咁。

瑪瑙宮

杜小田 發表於 17-12-30 14:52
我係獨女 但我記憶中 我媽最常講既係 :吾係你我使攪成咁 我使嫁你老豆 ...

我沒有長久朋友 每個我再真心都會自動消失 我係感情上 幾乎冇遇過好人 每個都狠狠咁糟蹋我 我真係覺得呢d係業 我睇過好多靈魂學既書 都有講 如果糾纏一齊既靈魂一日未了結 下一世都會糾纏落去 我只希望我呢世可以清晒d債 下世吾使咁苦

瑪瑙宮

杜小田 發表於 17-12-30 14:55
你媽是否有啲美色? 你爸很愛你媽的? 你確定自己是阿爸親生女?

你三個仔女乖嗎? 親你嗎?

托賴 三寶好生性 好錫我 知我辛苦 呢個亦係我仍然會生存緊既原因

瑪瑙宮

杜小田 發表於 17-12-30 14:52
我係獨女 但我記憶中 我媽最常講既係 :吾係你我使攪成咁 我使嫁你老豆 ...

我記得離婚後有一日我打比我媽,
我話:我吾使你地幫我d咩,我只係想你煲碗湯我飲咋
我媽答我:想飲湯咪自己煲囉

之後直接cut線

子爵府

szehang420 發表於 17-12-30 20:16
我記得離婚後有一日我打比我媽,
我話:我吾使你地幫我d咩,我只係想你煲碗湯我飲咋
我媽答我:想飲湯咪 ...

我睇完你既故事, 會懷疑你不是你老豆的親生女, 而你阿媽因為墜吾切胎,被迫生你下來

吾好意思我咁講, 因為佢地真係無當你係親生骨肉

子爵府

szehang420 發表於 17-12-30 20:04
托賴 三寶好生性 好錫我 知我辛苦 呢個亦係我仍然會生存緊既原因
...

三寶幾歲了?

子爵府

szehang420 發表於 17-12-30 20:02
我沒有長久朋友 每個我再真心都會自動消失 我係感情上 幾乎冇遇過好人 每個都狠狠咁糟蹋我 我真係覺得呢d ...

有時條命太苦, 又無可改變,唯有當還前世既債, 業

首頁

尾頁

跳至