自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

一定有分別,以前無,後來再生bb有坐,身體就好咗好多

男爵府

回覆樓主:

坐月果陣冇補過,之後身體差容易病成日攰,面色蒼白咁囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

BIGPAT 發表於 17-12-28 14:43
我預計自己一生完,要岀入湊女放學,買送,無補品

想食補品的話,生b 前煲定薑醋同整好炒米茶,或者到時去買薑醋,其他補品唯有有中醫咪睇中醫,冇咪靠廿八坊加舊雞去煲,準備時間只係10分鐘。煲補品用電子燉盅較好。

我阿媽幫我朝早睇住大二仔一陣同埋臨訓前煲廿八坊俾我。我生完細女失血較多吊左晚鹽水,一出院要做埋d工作,湊兩三個仔女(暑假要困獸鬥仲難頂,所以我地有出街), 煑飯做家務,照顧我阿媽,招呼親友等等,暫時身體同平時差唔多,係年紀大左唔多唔少有d腰⻣痛。

有機會休息就要抖,不過成日訓同湊仔真係幾悶,我反而樂得有d 其他野做下,反而精神d。

大宅

回覆樓主:

我果時無聽話。。。坐月坐得唔好。。。又無咩補過。。。。我覺得身體係差左

大宅

回覆樓主

我坐月冇特別補,只係飲28坊,照沖涼洗頭出街。身體唔知有冇好左,不過就冇左m痛

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

BIGPAT 發表於 17-12-28 13:56
請問有無無坐月媽媽,身體有無咩影响?
為左自己身體着想,點都要對自己好,坐好月又吾係咩咁難。補好左身體真係錢都買吾返。最緊要吾好凍親,保暖,休息多d. 吾好老左先後悔。難得有呢次坐月機會,當係最後1次坐好佢。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

老人家話老左先會覺有分別

珍珠宮

回覆樓主:

無坐月,落下嘅病根,等年紀大先見真章呀~又要睇有啲人體質強啲~
亞洲人同西方人又唔同嘅~

男爵府

回覆樓主

我以前老板娘話生女後無坐月,五十幾歲之後成日偏頭痛。
有機會對自己好啲,得個一個月,之後湊都有排捱啦

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

snoopyiu 發表於 17-12-28 16:59
我問過中醫,佢話有無坐月都無分別 因為生左bb身體都係有流失補唔返 之不過長輩經驗係有坐 ...

好多人都誤以為,坐月坐得好,成世身體好

公爵府

BIGPAT 發表於 17-12-28 13:56
請問有無無坐月媽媽,身體有無咩影响?

第一胎
BB夏天出世
陪月整嘢好食
乖乖坐月
面色、身體好過生之前,凍天手腳暖
兩年冇病過

第二胎
BB早左出黎
冬天
日日去醫院探B
冷帽ugg 厚褸
冇坐好月,又喊
只飲炒米茶
送屋企嘅坐月餐

E幾年,氣管差,好怕凍
好易累、易病、腰酸
已經食返D補品
但幫得DD

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

我無特別坐月,只係100日無食生冷嘢,身體so far都ok

子爵府

回覆樓主:

我生完冇坐月要獨自湊B又餵母乳,身體好差,個個月都病,兩年後一次意外小產趁機休養返又持之以恆咁做運動,依家身體好返好多。
我覺得堅持做運動有好大幫助。

珍珠宮

回覆樓主:

身體比較差,傷口埋得無咁好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

廷廷媽 發表於 17-12-28 14:05
我坐得唔好, 冇咩補身, 因夏天食唔落補野, 又自己湊(果時唔興請陪月), 而家仔12歲了, 我面色好差, 面青青腸 ...

x2 我冬天自己做無人幫,現在時時頭痛。

男爵府

回覆樓主

冇坐月姐係冇人幫手湊初生,冇人幫手湊小朋友,比起有人幫手嗰啲,咁捱法梗係易病好多啦,我都冇坐月,頭兩年身體差啲,成日病,到佢一返n即刻病小左

男爵府

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我坐月時要做手術,不知打了幾多次抗生素入身體,又了幾多次抗生素,現在身體跟未生時差不多,托賴了,補到就補,補不到也不要擔心太多

男爵府

kiki530 發表於 17-12-28 13:57
暫時沒有

X 2

男爵府

回覆樓主

我覺得心情緊要過補,第一胎我媽過99度幫我坐月,無大補,普通煲湯水薑醋食薑飯,薑水沖涼,但係99度全月仲要比佢點做野,食飯佢食到淨低凍哂先到我食,仲要受佢氣,搞到坐月都係咁喊勁唔開心!呢胎去我媽度坐月,燉湯都多d,最緊要係唔洗做家務又唔洗受氣,心情好好,希望今次坐好d將來身體無咁多麻煩野,因為有排捱!

首頁

尾頁

跳至