論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我都有裝cam嫁,工人又無特別唔中意嘅.不過就做咩都好,佢都係搵個背脊得住個cam囉...!其實我覺得裝cam都好正常嘅,我地番工,都有好多公司係有裝閉路電視睇住啲員工做野啦!好正常咋喎!更何況,如果自己身無屎怕咩人望住佢呢?係咪..?!

男爵府

原帖由 olima 於 09-3-3 13:20 發表
請問在那裡可買﹖價錢大約多少﹖

安裝了 cam,是否要跟工人說﹖

高登or旺角電腦中心. $1000 樓下. 只需口頭知會.

大宅

多謝各位意見!
琴日, 係隻眼度睇緊佢, 轉頭1分鐘後反黎, 發現個鏡頭竟然對住幅牆 (原本係望住走廊)! 一定係佢, 除非係隻眼仔壞左!

下次, 我都要買個轉動時無聲的cam! 唔知要幾錢?

珍珠宮

原帖由 PearPear 於 09-3-3 14:22 發表
多謝各位意見!
琴日, 係隻眼度睇緊佢, 轉頭1分鐘後反黎, 發現個鏡頭竟然對住幅牆 (原本係望住走廊)! 一定係佢, 除非係隻眼仔壞左!

下次, 我都要買個轉動時無聲的cam! 唔知要幾錢? ...

佢咁夠薑移動個cam? 佢真係好有問題喎~ 真係擺明同你玩~~

別墅

原帖由 PearPear 於 09-3-3 14:22 發表
多謝各位意見!

下次, 我都要買個轉動時無聲的cam! 唔知要幾錢? ...

咁你有冇醒佢吖?

大宅

當然啦, 我無見到100%係佢! 不過都9成啦! 唔係會係邊個? 我而家會再觀察下先, 再係咁, 就睇下點同佢講?

原帖由 Siuchoi 於 09-3-3 14:44 發表

佢咁夠薑移動個cam? 佢真係好有問題喎~ 真係擺明同你玩~~

別墅

我家都有cam,仲要5隻.我講明係錄屋企,試過個DVD (用嚟record d cam)熄咗,我個姐姐即刻call 我.我好坦白咁同佢講,d cam就係証明,証明佢對bb好唔好,有咩意外,可以俾医生知道事發經過(試過之前個工人係bb床跌咗阿仔落地,問極都話唔知,好彩個cam record咗!).
坦白講,佢身有屎就會咁!全港d shop,bank就算7-11都有cam,咁佢又白痴咁望實吖!

男爵府

PearPear,

my ex-maid also did move the cam 對住幅牆 several time ~~ and she was carrying my 7-month old son at that time tim!! we finally did sit down and told her not to move the cam lor! anyway, she decided not to renew our contract last Nov ~~

and honestly, if they moved the cam.. for sure, they have something to hide from us lor~ like my ex-maid..

原帖由 PearPear 於 09-3-3 14:53 發表
當然啦, 我無見到100%係佢! 不過都9成啦! 唔係會係邊個? 我而家會再觀察下先, 再係咁, 就睇下點同佢講?

大宅

咁其實, 妳最後知唔知佢有咩古惑野唔想比隻眼見到? 同埋妳叫佢唔好再掂隻眼, 佢之後啲工作表現同佢態度如何?

個次我同我隻傾, 佢話, 佢同第二啲工人唔同, 我唔係度時, 佢都係好勤力, 而第二啲工人, 佢地主人唔係度時, 佢地係度偷懶.....其實我都唔明, 既然佢講到自己咁"馨香", 佢又怕咩比人望?

原帖由 eshiro 於 09-3-3 15:32 發表
PearPear,

my ex-maid also did move the cam 對住幅牆 several time ~~ and she was carrying my 7-month old son at that time tim!! we finally did sit down and told her not to move the cam lor! anyway ...

複式洋房

我都有cam, 我喺公司會插住head phone, 因為我唔可以長期show果個畫面來睇,唯有有時靠聽,有時我都特登唔郁個cam,費事佢知我長期留意屋企,我有時仲問佢:BB今日有冇扭計?" " BB起身未?" 我一向都冇話比佢知我聽到聲, 有時佢明明喺我面前同BB睇書, 我過一陣都會打電話返去同佢講,如果BB唔訓覺同佢睇吓書, 佢就會答我: "睇咗喇!" 咁我就會咋唔知lor, 因為我冇郁個cam,所以我可以扮冇睇住, 咁佢就會以為我唔係成日睇住lor.
因為我唔想佢咁避忌咁唔敢同BB唱歌仔, 佢而家有時會同BB唱歌仔架, 2來又可以聽下佢做咩.

** 但唔知咁多位有冇發現, 當我地睇個cam嘅時間, 個cam係會閃燈架呢? 如果姐姐聰明d就一定知**

男爵府

原帖由 apus 於 09-3-3 15:46 發表

** 但唔知咁多位有冇發現, 當我地睇個cam嘅時間, 個cam係會閃燈架呢? 如果姐姐聰明d就一定知**

可以set 到唔會閃燈.

男爵府

PearPear,

after we told her not to touch / move the cam.. 工作表現同佢態度 still ok~ but I still didn't know what she did after she moved the cam ar (not dare to ask~~ ) .. actually, one time I saw from recorded file.. she was carrying my 7-month old son who refused to sleep lor... :S

"古惑野" usually are minor things lar.. like watch TV ar (switch on and off the TV every 20-30 mins, ended up my TV died jor), sit there and dreaming while my baby boy was playing by himself, let her hair down after having a hair wash (she has very long hair), look at our personal stuffs... etc.

原帖由 PearPear 於 09-3-3 15:43 發表
咁其實, 妳最後知唔知佢有咩古惑野唔想比隻眼見到? 同埋妳叫佢唔好再掂隻眼, 佢之後啲工作表現同佢態度如何?

個次我同我隻傾, 佢話, 佢同第二啲工人唔同, 我唔係度時, 佢都係好勤力, 而第二啲工人, 佢地主人唔係度 ...

複式洋房

回覆 # 的文章

點set?

複式洋房

可以set 到唔會閃燈.

bbrma: 可唔可以pm我點set? thanks

男爵府

原帖由 apus 於 09-3-3 17:50 發表
bbrma: 可唔可以pm我點set? thanks

Check manual. It's different from brand to brand.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 bbrma 於 09-3-3 23:12 發表

Check manual. It's different from brand to brand.

我都想裝 ip cam,不過公司有 firewall,睇唔到。有無人可以教下我有咩方法解決?

之前一路齋錄,夜晚返屋企先睇到........

大宅

其實我公司都係block 左睇唔到. 我老公公司就睇到, 而我屋企有另一隻cam, 係用手機睇的. 我就用手機隻cam睇. 老公同細妹幫我用另一隻ip cam睇!

原帖由 YuYuMother 於 09-3-4 00:34 發表

我都想裝 ip cam,不過公司有 firewall,睇唔到。有無人可以教下我有咩方法解決?

男爵府

原帖由 YuYuMother 於 09-3-4 00:34 發表

公司 firewall .....

1. 如果同 IT 同事相熟, 請佢地 exempt 你屋企個 cam.
2. 如果有相熟 IT 朋友, 請佢幫手 setup SSH tunneling.

或者去"軟硬電腦"問高手.

複式洋房

因為我用開個好姐姐要嫁唔做,4月中我有新工人嚟湊我仔,但我又要返工屋企冇人,所以想裝返個cam
睇下哩個新姐姐做成點.
請問有冇人用緊iPUX CS1310哩隻ip cam?
好唔好用?難安裝嗎?有咩好處?唔唔好處?

Thank you...

首頁

尾頁

跳至