自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlecar 發表於 18-4-1 19:35
正路係有人口先,因為巴士公司要有人先開新綫,鐵路加卡/班次,商場/街市租戶都係,起道路支綫/擴闊道路亦 ...

依家問題已經唔係加班次嘅問題啦!講真,如果我依家已經受苦中,有得反對我一定反對!元朗已經係咁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

YAC0601 發表於 18-4-1 19:39
依家問題已經唔係加班次嘅問題啦!講真,如果我依家已經受苦中,有得反對我一定反對!元朗已經係咁。
...

咁我都明白既,因為立場唔同感受都唔同,有人從自身去睇,有人整体去睇,角度唔一樣!

大宅

yucl_hk 發表於 18-1-1 13:28
【明報專訊】政府研究在5個近岸選址填海,其中唯一作住宅發展的沙田馬料水填海計劃,顧問完成技術可行研究 ...

因為你唔係住係呢度!

珍珠宮

王國教室勳章

P-boy 發表於 18-1-1 13:32
望個海細咗,仲要之後對望屋邨,梗反對。香港人乜都要有,無就鬧政府,但政府做嘢就not in my backyard. ...

真係乜都反,可惜香港地少人多

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

YAC0601 發表於 18-4-1 18:58
即係你認為有計劃嘅配套係搬曬人入去,再慢慢改善,咁叫有計劃?要全區甚至幾區嘅人一齊去捱唔知幾多年係 ...

癈話!計劃左又點?!

立法會 撥款 比工程 有配合過個計劃咩?
總有離別的時候

侯爵府

pumpumpurin 發表於 18-1-1 13:50
呢個位算揀得合理,但交通會係一大問題。吐露港公露已經好多車。
亦關心政府會否賣出嚟起豪宅。
...

一 定 會

男爵府

littlecar 發表於 18-4-1 19:44
咁我都明白既,因為立場唔同感受都唔同,有人從自身去睇,有人整体去睇,角度唔一樣!
...

無論點睇都一樣啦!冇規劃冇計劃,頭痛醫頭腳痛醫腳!住到幾多人囗就計到有幾大需求啦!定不如話眼前嘅問題都未解決,講咩將來?

男爵府

Chowying 發表於 18-4-1 20:09
癈話!計劃左又點?!

立法會 撥款 比工程 有配合過個計劃咩?

廢話!即係冇啦?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

YAC0601 發表於 18-4-1 20:41
無論點睇都一樣啦!冇規劃冇計劃,頭痛醫頭腳痛醫腳!住到幾多人囗就計到有幾大需求啦!定不如話眼前嘅問 ...

係政府角度,考慮既野点會同一般市民一樣,其實我都想問題可以好似一般市民咁簡單

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

YAC0601 發表於 18-4-1 20:42
廢話!即係冇啦?

分區發展大綱你唔知就自己去 Google

無聊人 喺度嗌冇用嫁

淨係學識答唔到嘅問題避開有咩用

你係咁本事咪講下點樣叫立法會配合 啲 發展工程撥款囉
總有離別的時候

大宅

pumpumpurin 發表於 18-1-1 13:50
呢個位算揀得合理,但交通會係一大問題。吐露港公露已經好多車。
亦關心政府會否賣出嚟起豪宅。
...
成日話交通問題,其實 起得樓就一定有建路啦,如何有問題呢?

男爵府

P-boy 發表於 18-1-1 13:32
望個海細咗,仲要之後對望屋邨,梗反對。香港人乜都要有,無就鬧政府,但政府做嘢就not in my backyard. ...
香港人都係自私...不過反而我覺得填完海將來住係度既人慘,格離個污水處理廠好鬼臭...

子爵府

yucl_hk 發表於 18-4-1 16:07
係前面100米起樓就反對, 好合理!

但係依家係對面海1公里填都反對, 有無霸道左少少?

咪就係, 在對面海接近1公里外的地方填海都要反對, 真心說, 好自私, 好霸道, 同埋對面起左私樓/公屋, 相信都唔會影響太多景觀掛?

小弟有朋友住旺角區, 果度樓下一到節日/星期六/日就有好多人係度擺檔唱歌, 檔檔都唱到鬼死咁大聲 (至少80分貝), 住在果度附近的單幢樓居民/自住業主因為人數少, 唔敢大聲反對, 走去聯署反對都無人理(因為多數都係D 老業主, 非中產人工, 窮人為主), 你唔通又話呢班居民係刁民, 唔俾班音樂人係度唱歌/賣唱, 扼殺藝術/表演空間喎?其實班音樂人都幾自私, 真心說。

呢班音樂人咪又試過話呢班居民自私自利, 驚果度嘈住佢地, 影響其樓價/租金升跌。小弟心想, 香港大把呢D 可以自由表演賣唱的地方, 為何一定要在咁多人的鬧市度唱歌, 早幾年前銅鑼灣咪又試過有呢班音樂人係度賣唱, 結果班居民搵議員幫手發聲, 於是政府就唔俾佢地係該區唱歌/表演/街頭賣藝, 當然係因為銅鑼灣班業主比較有米, 政府咪幫佢地LOR.......而旺角班居民就無人理。

總之在香港, 即使係歪理, 只要夠大聲, 夠多人去嘈, 夠敢去爭取一D "輸打贏要"的利益, 咁樣你就會贏, 否則如果選擇做唔出聲果個, 蝕底的就係自己。

同埋長遠來說, 小弟就覺得香港想長遠有更多地去起屋, 真心係要填海造地/將一D 少人去/用的郊野公司用地用黎發展新市鎮, 咁樣樓價先至有望可以唔升咁快/平穩發展。

子爵府

freespeech 發表於 18-4-1 21:36

咁點解宜家塞車問題都解決唔到既?近年沙田、馬鞍山已經都多了很多屋邨、私樓,仲唔見政府有新既交通配套和起新路?

伯爵府

freespeech 發表於 18-4-1 21:36

除非新市鎮,否則唔會再有太多空間起路。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

winner128 發表於 18-3-31 23:59
馬料水響正馬鞍山對面囉,響正你屋企前面填海,咁你話關唔關馬鞍山人事?
...
馬鞍山地皮也是填海得到,唔比填,就不會有今天的馬鞍山⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

高球場又吾起, 利申不是馬居民

水晶宮

fishball_ball 發表於 18-4-1 21:52
香港人都係自私...不過反而我覺得填完海將來住係度既人慘,格離個污水處理廠好鬼臭... ...
你唔係香港人呢⋯⋯

污水處理廠已經計劃搬遷到「山洞」,

你都唔係香港人,所以唔知囉⋯⋯

子爵府

HL7646 發表於 18-4-1 22:17
咪就係, 在對面海接近1公里外的地方填海都要反對, 真心說, 好自私, 好霸道, 同埋對面起左私樓/公屋, 相信 ...

呢個post除左話人自私(emoji)班人外,全部反對馬料水填海起樓都人不是說為景觀,係話交通擠塞問題,已來來回回好多區內受害人講了區內返工返學的慘況。麻煩區外人針唔拮到肉時,唔好再口口聲聲話人自私。 我屋企根本就不是望海景,填唔填海對我一點影響都冇,我絕對是因爲交通問題已反對再起樓。

水晶宮

Leung424 發表於 18-1-2 13:24
如不改善沙田和大圍做樽頸位,住火炭或之後的都受影響。起1.1萬做單位點止住到3萬人?我覺得4萬人都得。
塞 ...

沙中綫⋯⋯跟馬鞍山綫⋯⋯有沒有關係㗎?

幾時通車?

首頁

尾頁

跳至