自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 LuckyBBB 的帖子

謝分享

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 daddy999 的帖子

搵顧X 培.....
可參考以下:

https://www.youtube.com/watch?v=Ln6WnWM9hXA&t=30s

daddy999    發表於 18-1-17 11:03

大宅

回覆 omega_c 的帖子

感謝您.
請問如何取?

大宅

回覆 iamiam 的帖子

馬油, 椰油我都唔得!

水晶宮

kaka80 發表於 18-1-17 10:38
rice force止到痕嗎? 佢可以同emu oil同時用嗎? 我仔又乾又痕呀

rice force只係中度止痕, 但係佢退紅+消炎效果好。因為rice force好貴 $298/25ml, 我只係細面積先用(主要用來搽面)。大面積(身體)用emu oil, 痕到癲時用Natralia (但Natralia有藥性, 建議一日用2-3次, 用最minimum effective dose, 基本上搽一次已即時止痕)。

daddy999    發表於 18-1-19 13:43

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

另外, 我覺得內在調理真係最重要, 同意留上jm講外塗cream只係舒緩濕疹症狀, 加速退紅, 但好快又另一cycle。如果唔改變體質, 基本上係一個cycle未完又再起, 好似冇退過咁, 變成慢性濕疹, 仲難醫。

我係2017年8用尾先開始面部發濕疹(之前一向係敏感體質, 間中腰位有少少濕疹), 我算係急性轉亞急性,出完又會退哂, 退完又會出...積極治療(戒類固醇+睇中醫+戒口+食supplements), 一次比一次翻發輕微, 最近兩個月冇再出了。

我老公同我差唔多時間起濕疹, 但佢倚賴類固醇, 又唔肯睇中醫, 又冇我戒口戒咁清, 又夜瞓, 即使佢有用我買果d cream/ emu oil...etc.佢到現在都未好翻哂, 面部和耳仔果d濕疹爛肉o係我極力要求佢搽不停搽emu oil (因為我反對佢面用類固醇)後現在已完全退哂, 幾個月冇發; 但佢手腳間中都keep住用類固醇, 到現在都未好。係早幾星期見我真係好耐冇翻發, 先肯睇中醫和跟我食supplements...佢冇咁積極治療, 原本我嚴重過佢, 現在都好了, 佢都仲未好哂而且散去其他部位

daddy999    發表於 18-1-19 13:51

大宅

kaka80 發表於 18-1-17 10:43
用咩好返呀

睇中醫

daddy999    發表於 18-1-19 13:51

珍珠宮

Elenalan 發表於 18-1-17 12:44
rice force只係中度止痕, 但係佢退紅+消炎效果好。因為rice force好貴 $298/25ml, 我只係細面積先用(主要 ...
emu oil,有冇小小止痕成作用? 定係都係修復皮膚為主?

珍珠宮

回覆樓主

其實個個既個案都唔同,唔一定啱你,最好係先揾到個原因,對症下藥才有用.

我仔係飲茶飲好
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

kaka80 發表於 18-1-17 14:18
emu oil,有冇小小止痕成作用? 定係都係修復皮膚為主?

emu oil都有止痕作用, 但冇Natralia咁止痕。
我個女5歲, 小腿都有一小撻濕疹, 佢搽emu oil都止到痕。其實去iherb買支細細地emu oil試下, 看門口都好。

珍珠宮

Elenalan 發表於 18-1-17 14:40
我個女5歲, 小腿都有一小撻濕疹, 佢搽emu oil都止到痕。其實 ...
THANK YOU

子爵府

rice force只係中度止痕, 但係佢退紅+消炎效果好。因為rice force好貴 $298/25ml, 我只係細面積先用(主要 ...

請問以上你講的邊度買到?

水晶宮

greetings 發表於 18-1-17 15:45
請問以上你講的邊度買到?
Natralia Eczema & Psoriasis Cream, Emu Oil在iherb買。Rice Force Atopi Light Cream可以去fb search Rich Force 有香港官網, HKTVMall都有。

另外寶貝濕疹膏(有個bb公仔的)呢支在萬0, Watson, 一般藥房呢d都有, 幾十蚊, 呢支都有中等止痕效果, 成份安全簡單, 對初起濕疹好有效, 在初期搽佢止左痕唔R, 可以完全唔發出來, 轉季必備(但前題係要忍手唔R):
Diphenhydramine (Antihistamine, 抗組織胺) - 止痕
Glycyrrhetinic Acid甘草次酸 - 消炎
Allantoin尿囊素 - 消炎
Tocopherol Acetate (Vitamin E) - 抗氧化劑亦可柔潤皮膚。

男爵府

daddy999 發表於 18-1-17 10:57
回覆 LuckyBBB 的帖子

謝分享

仲有講漏左樣野。。。
亦看下有無可能係慢性食物敏感引起既濕疹
呢樣就要去做 test IgE 先知

daddy999    發表於 18-1-19 13:52

男爵府

謝謝

大宅

Elenalan 發表於 18-1-17 14:40
我個女5歲, 小腿都有一小撻濕疹, 佢搽emu oil都止到痕。其實 ...

Natralia小朋友搽得嗎?請問有什麼藥性?

大宅

LuckyBBB 發表於 18-1-17 10:49
我女益生菌 + 飲茶大麻籽油
好左9 成 (因為我都覺不停搽cream 都無治療作用,唯有搵內服去調理,唔想咁細 ...

請問食同飲左幾耐先有效用呢?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至