自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 18-1-3 02:22
自己細個無食過, 聽人講過好似軟糖咁食又唔腥又好味, 所以想買比小朋友食下.大家有無買開比小朋友食? 係唔 ...

我細個個陣都無食過呢D野, 但就有買呢一類既營養補充品比小朋友.
之前買開Kawai個隻捧球小子比小朋友食, 最近都有買過最下面個隻比小朋友.都係朋友話呢隻Unimat ABCD肝油丸比較好, 一粒有曬維他命ABCD,
而且佢唔同本身食緊個隻咁, 1-14歲都係食一粒, 如果小朋友太細都係食一粒,
有機會吸收過多既維他命, 而且呢隻都係日本製造, 味道都唔錯, 小朋友好鐘意, 價錢又抵.

侯爵府

Linda_lady 發表於 18-1-5 18:32
我細個時都無食過呢D, 而家市面上好多兒童Supplement, 可能家下D小朋友營養唔夠均衡.
我呀B都係有偏食習慣, ...
小朋友偏食真係好難攪,營養吸收唔夠又會易病.呢排天氣好易病, 要多D補充維他命C, 我都開D檸檬水比佢當水咁日日飲.
或者一日一個奇異果, 加強返佢抵抗力無咁易病.
仲有你有無帶小朋友去打流感針? 如果可以既都帶佢去打, 呢排流感都好勁.

侯爵府

little_lovebb 發表於 18-1-5 22:37
我囝一直食開綠色罐個款,之前工展會有做promote,四佰八十元 有齊哂三款,我囝當時試過都ok,咪買左一set比 ...
都幾抵

侯爵府

馬明嫂 發表於 18-1-7 11:40
食完記得停個幾月先好再食
我都想知, 點解食完要停幾個月先好再食? 係唔係擔心會過多營養/吸收過多維他命?

伯爵府

ada0708 發表於 18-1-8 09:45
我都想知, 點解食完要停幾個月先好再食? 係唔係擔心會過多營養/吸收過多維他命?

A D 係 油溶維他命 唔似得 維他命C 多可以好易排走 積累太多 好易肝中毒

同時 太高劑量維他命係阻礙其他營養吸收

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬明嫂 發表於 18-1-8 18:36
A D 係 油溶維他命 唔似得 維他命C 多可以好易排走 積累太多 好易肝中毒

同時 太高劑量維他命係阻礙其他 ...

所以要睇住個劑量黎食先得

首頁

尾頁

跳至