義工

自由講場 今日: 1134|主題: 988590

跳至
有冇覺得飲完滴雞精肥咗?

洋房

國民生產總值:77

死啦,我諗住調理身體準備生BB,一日飲一包滴雞精,但係越飲越肥,我驚之後收唔番

公爵府

國民生產總值:29333

2018勳章

回覆 JackiePhom 的帖子

會唔會係脂肪同水腫(高鈉)?我睇報紙見中醫咁講:

滴雞精:綜合上述雞湯與雞精的優點,因製程中完全不加一滴水,慢火恆溫隔水蒸煮15小時以上,完整保存雞隻精華,可補充微量蛋白質、胺基酸、維生素、礦物質,且口感與雞湯一樣有自然的香甜,但容易將過多的脂肪一起吃下肚,若能將滴雞精先冰過,將上層油脂去除再飲用,則可降低攝取過多油脂。

普林量高痛風不宜[p=35, null, left]哪些疾病患者不建議飲用:(1)胃病者:如胃炎、胃潰瘍等患者,飲用雞精、高湯等燉品會刺激胃酸大量分泌,造成胃部疼痛,還會增加胃腸負擔。(2)膽道疾病者:因脂肪的消化須膽汁一起參加,如多喝易刺激膽囊收縮,易引發膽囊炎復發及加重。(3)高血脂和脂肪肝者:雞的脂肪被吸收後,會促使血脂進一步升高,造成脂肪在肝內積聚或血管內膜沉積,引發心血管或肝方面的疾病及加重。(4)腎臟疾病者:如急性腎炎、急慢性腎功能不全等患者,攝取過多蛋白質,會使尿素氮升高,造成病況加重,此外雞精含有大量的鉀離子,也會加重腎臟負擔。(5)痛風:因動物內臟、濃肉湯汁、雞精等食品普林量高,易使尿酸升高,造成痛風發作。(6)高血壓:因鈉量攝取過多時,易引起血壓升高,故應避免食用醃製蔬菜、蜜餞、雞精等含鈉量較高的食品。

過度食用 無法吸收[p=35, null, left]總結:(1)人體所需的營養素,以天然食物為主較好,不應以營養補充品來補充身體所需的全部營養。(2)補品須視個人身體狀況而定,並非每個人都需進補,以免補過頭反傷身。(3)若有痛風、血中尿酸過高、高血鉀或高血壓等疾病問題,服用前需與營養師或醫師討論後再食用。(4)有些市售的滴雞精會依年齡或性別加入不同中藥材,但每個人體質不同,要安全飲用,最好先詢問中醫師。(5)有些家長認為,好的補品就要讓小孩每天當水喝,但過度食用不但身體無法吸收,反而造成身體更多負擔,尤其幼童腎臟要到12歲才發育完成,若從小就把這類蛋白營養品當水喝,易造成幼童腎臟負擔。

作者 台灣基層中醫師協會理事長陳潮宗

https://tw.appledaily.com/headline/daily/20141109/36196794

複式洋房

國民生產總值:472

你飲邊隻啊? 我之前係台灣買個D都0卡嫁.,

大宅

國民生產總值:1600

2018勳章

有少少

禁止訪問

國民生產總值:154

翡翠宮

國民生產總值:91440

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

正常吧,雞湯咁肥

子爵府

國民生產總值:11820

2018勳章

飲左6,7盒

瑪瑙宮

國民生產總值:127454

2018勳章

mrschocolate 發表於 18-1-3 15:51

謝謝分享 原來好似雞湯咁肥

wcpcelia    發表於 18-1-5 10:23

別墅

國民生產總值:726

回覆樓主:

未生之前飲的確肥左成10磅
而家生完2年,先回復返未生前再減多10磅

洋房

mrschocolate 發表於 18-1-3 15:51

唔係掛?! 咁有冇邊隻健康o的?

洋房

大哥大 發表於 18-1-3 15:51
你飲邊隻啊? 我之前係台灣買個D都0卡嫁.,
飲緊晨X

子爵府

國民生產總值:13827

肥係正常啦!好多朋友坐月燉雞汁,飲足一個月,個個爆哂骨,瘦唔返。

wcpcelia    發表於 18-1-5 10:24

子爵府

國民生產總值:14594

你怕唔怕激素多?

複式洋房

國民生產總值:472

JackiePhom 發表於 18-1-3 17:30
飲緊晨X

我上年BB展買過, 勁鮮個味

禁止訪問

國民生產總值:252

大宅

國民生產總值:3307

JackiePhom 發表於 18-1-3 15:42
死啦,我諗住調理身體準備生BB,一日飲一包滴雞精,但係越飲越肥,我驚之後收唔番 ...

我飲親都上半日特別精神到下半日我就謝晒成個人似作病咁款

大宅

國民生產總值:3175

JackiePhom 發表於 18-1-3 15:42
死啦,我諗住調理身體準備生BB,一日飲一包滴雞精,但係越飲越肥,我驚之後收唔番 ...

飲左四盒未肥過,皇朝,呢個月終於冇發燒都唔敢推薦比人飲,驚啲人以為我賣廣告

子爵府

國民生產總值:11820

2018勳章

回覆樓主

我飲鴻x堂
一包得幾個卡路里
0 fat又勁低納
唔會肥的

大宅

國民生產總值:3009

回覆樓主:

唔係雞粗本身肥,係雞精好補,調理身體,身體好左吸收力都會好,所以有啲人係會肥。

公爵府

國民生產總值:25209

回覆樓主:

同白蘭氏有咩分別

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.