家庭理財

跳至
[積金保險] 2018 MPF  

首頁

尾頁

侯爵府

-maymay- 發表於 18-9-6 16:08
公司用AIA, 自己部份自由行去MANULIFE, 早前全部轉晒去呢兩間公司今年表現最好的美股和北美股,單純跟數據 ...

哪裹找數據

水晶宮

The MPF is for long term, so don't switch so frequently

Here is my MPF for these year from BOC-pru

70% Hong Kong stock
10% US
10% world stock
10% China

The return is not bad for these years.

別墅

簡單小小姐 發表於 18-2-6 19:01
同問

如果你預期大市會進一步下跌、先把手上的基金做 parking. 等大市回覆正常後再入市。

子爵府

zilong 發表於 18-9-11 17:20
如果你預期大市會進一步下跌、先把手上的基金做 parking. 等大市回覆正常後再入市。
...

謝謝你

大宅

...

又驚佢繼續跌,又驚佢反彈,真係唔知點操作好呀!

好多人年頭已經轉晒保本,我就得個拖字,搞到現在仲未轉,驚一轉就反彈。

別墅

cocopig 發表於 18-9-12 00:12

1)不要轉保本、因它並不保本。要選擇 Conservative Fund,你看它在08年表現就明白。
2)我的睇法是痕指會繼續跌至 24000 ,自己考慮一下啦!

大宅

zilong 發表於 18-9-12 08:01
1)不要轉保本、因它並不保本。要選擇 Conservative Fund,你看它在08年表現就明白。
2)我的睇法是痕指會 ...

即係保守基金, ok, thanks

別墅

cocopig 發表於 18-9-12 09:13
即係保守基金, ok, thanks

對,是保守基金。

伯爵府

...

都跌2000點, 現在轉借太遲嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

dorchiu 發表於 18-9-12 11:22

有冇機會再跌2000點?

別墅

dorchiu 發表於 18-9-12 11:22

如果 MPF 的價值只得幾千至幾萬港元、影響並不大,不必動。

男爵府

保守基金
利息基金
那個好?

大宅

why-123 發表於 18-9-12 12:34
保守基金
利息基金
那個好?

係喎,保守即係啲投資保守啲,即係都有機會蝕?(講緊呢個時勢)。

但係利息基金應該點都唔會負卦? 係咪呢? 請高人指點吓

子爵府

回覆樓主:

我買了香港中國基金,有啲自己供款可攞出來,但今日打去問已跌了唔少,請問如果我香唔等呢啲錢用,我係咪唔應該攞出黎,又如何唔攞錢,我係咪應該轉唔好再買中國香港股票,轉其他保險的計劃,但咁一轉又會唔會蝕好多呢

水晶宮

cocopig 發表於 18-9-12 00:12

反彈就一定會,但彈得千幾點又落返
而家始終是慢熊,先放曬去保本基金,跌到大約2萬點再作打算

大宅

我依家都累積蝕左萬幾呀, 慘, 今年.

大宅

回覆 ifcsir 的帖子

數據可在你用的MPF保險公司/銀行找到, 例如我用Mxxxlife, 可以睇到每日價格, 幾個月、1年、甚至幾年的波幅。但每間公司唔同, 例如Axx就無甘仔細。可在呢個網 https://hk.morningstar.com/ap/mpf/default.aspx搵到不同公司的基金表現

大宅

cathyhung620 發表於 18-9-6 16:41
係咪應該轉去保本基金呢?
都係架, 睇下你想唔想博, 我都隨時轉

複式洋房

我都未整合

男爵府

tung_2013 發表於 18-3-28 11:26
回覆 samanthayip124 的帖子

我比較進取,揀左中華威力、亞太股票、富達同佔少部分香港股票 ...

我都係以個組合, 近排蝕好多, 轉咩好? agent suggest 康健護理

首頁

尾頁

跳至