懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

40w2d...見紅見啡第三日了。因為無肚痛無穿水加上第二胎好老定。但見紅第三日屋企人驚過我,所以穩陣都係去醫院。

下午6點幾沖好晒涼,洗埋頭,食埋飯。拎埋個走佬袋自己搭的士去威院,老公放工直接去醫院等。7點左近去到,無肚痛無盛就陪老公係canteen食飯先,食完飯就上7樓產前病房登記。

去到做完檢查,姑娘就俾衫我換,聽胎心半個鍾。之後攪掂晒就出走廊同老公吹水,臨走前仲落左去7-11買左杯ice cream食,好寫意甘等,諗住都有排,10點叫老公番去休息,聽日先再來。

番上床,睇雜誌。12點啦就試下訓。訓訓下個肚開始有d痛,好似M痛甘。間斷地維持左1個鍾左右,15分鐘痛一次,完全忍到。到1點幾開始6-8分鍾痛一次,開始有d痛得利害,連大脾位都開始痛,我同姑娘講想玩波,但可能因為太夜啦同我第一次玩,佢話不如俾暖包我啦,我話好。換左兩次暖包,開始覺得訓係度好唔自然,落床行來行去。

同姑娘傾計,我話開始痛多左可唔可以幫我check下。佢話我痛得未夠密,可以幫我check不過建議我再痛d先睇,check得太密都無用。我諗住無謂check完都係話我知1,2度而失望。我決定再等下,姑娘話我應該聽朝食完早餐啦…睇我個痛款無甘快。我就自己不停痛時深呼吸,鼻吸口呼,吹candle甘吹氣,分散注意力。

我個心都係諗第朝,就whatapps同老公講,聽朝一起身好來啦。說時遲那時快,無啦啦開始痛到3分鍾一次,有急屎feel...生過都知,有急屎feel就開始來料啦!於是我同姑娘講,幫我check la唔該(尾音已拉長)。由於當晚無咩媽媽就生,附近得我1個痛緊,好快幫我check : 2度! 心諗,下,唔係呀化2度炸?

但姑娘都叫我換定紫袍,問我想要咩止痛,我問有咩揀。當時我痛緊,又痛到出晒汗,又急屎,等唔到佢慢慢up。我就大聲話:聞氣啦~~

跟住就慘啦,姑娘要我自己換衫同執野。我知自己開始2-3分鐘痛一次,點樣盡快完成又換衫又執野可以盡快去對面聞氣呢?

唔知心理作用定係阿b好心急,一知道可以去止痛,急屎feel勁左好多。

別墅

回覆樓主:

我已經唔知自己幾分鐘痛一次,只係知唔痛既時間愈來愈少。我換衫換到一半都要半趴係床到忍痛。呢刻換衫對我來講真係好高難度,件衫仲係後面縛的。我只係縛左最頂就算,然後又要除底底,好在我著即棄底。即掉無煩惱。

跟住姑娘架手推床已準備好,然後話點解未執好野,我都想執,但執唔到呢姑娘。我一趁唔痛個幾十秒打開個走佬袋,將d野一野掉晒落去。跟住姑娘叫我自己訓上張手推床。我個刻好想有個superman抱我上去。但唔好發夢啦,係無架。可能因為安全問題,姑娘都唔會幫,要自己訓上去。張床都幾高,又折騰左一輪,我知道一上左呢個床就咩都唔跟身,即時打俾老公話我去止痛啦,依家2度,老公問我洗唔洗來,我話應該聽朝,留意住電話先。上左推床去到病房內走廊,好似已經無一刻係唔痛,姑娘走去準備我既排牌之類,我諗幾分鐘左右既事,我已經痛到腳伸唔直,好想push....有個姑娘行過,我伸手同佢講幫下我,我好痛。佢俾左個好冷漠既眼神我,個刻我好無助。跟住無耐同我check度數個姑娘過番來,準備推我去對面止痛,佢見我痛得唔多對路臨出發好好幫我check多次。跟住就問我打左俾先生未? 話我4度啦。我feel到自己應該好快好快,就再打俾老公,忍唔住大聲講: 老公你快d來啦!同對上個通電話相隔10分鐘左右。講完,然後我就連電話都掉埋俾姑娘 (事後先知)。

一出門口,點解推我搭lift既,唔係過對面止痛咩?一入lift我就知自己去緊產房啦。一去到過床,唔會好似睇電視,123有人拉你過床,都係你自己過架,仲要拉住你patpat個塊床墊,簡直係攞命3千項目。

一去到產房,阿b好似知道自己可以出來啦,不停係度推,我隻腳不由自主撐住想用力。但儀器未準備好,未check度數,助產士唔俾all...佢地開始一輪甘問問題,幾時開始痛,痛得有幾密,第幾胎,上胎係米順產,係米係度生。我個陣好想講粗口問佢地問完未,因為個人真係好痛同聽到人講野就好忟。

到問好晒,佢問我老公到未。我話唔知,佢問我洗唔洗打電話。

別墅

回覆樓主:

我話我依家個狀態應該打唔到,痛到咩都做唔到,我1問可唔可以幫我打,然後已經自己大聲up我老公電話,老公話仲有15分鐘。助產士問我等唔等老公,因為已經開晒架啦。我個心好難決定,因為好想好想all...但又想等老公。我一路叫痛話要all la,助產士話: 你又話要等你老公...真係好鬼衰。

最後我決定唔等啦,姑娘我生啦。佢就補多句,你決定唔等你先生啦?唔等啦~~
跟住佢地就張產床變身,個尾拎走,有個腳架,叫我一痛就試生。阿b真係好玩野,或者佢都想等埋爸爸,一開左床又無甘痛,忍到。於是我用我最大能耐去忍,忍多5分鐘到我真係hold唔住啦,我話我試all la...一all feel到bb已出左少少,助產士話好好再用力,呢個時候聽到有人禁鍾,對講機把聲係我老公。好啦,終於來到。我再出盡奶力想hold住,但真係hold唔住不停push. feel到頭仔已出來。老公一入到來,我再push一下,bb已經出生啦。

前後4個鍾,大痛1個鍾,第二胎真係好快。好在當晚去左醫院待產,如果肚痛先去,可能趕唔到。

男爵府

我29號都係威爾斯生左第一胎,痛左30個鐘⋯

生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

大宅

bonbonbear 發表於 18-1-4 23:11
我話我依家個狀態應該打唔到,痛到咩都做唔到,我1問可唔可以幫我打,然後已經自己大聲up我老公電話,老公 ...

真係快過打針,我冬至生左第二胎,朝早6:00 開始有輕微陣痛,即刻叫老公黎standby,再拿拿林執晒d 野落走佬袋,連拖鞋都收埋,10:00 check兩度要去產房,10:30 穿水,11:00 已經好急,老公11:15 入到黎,push 左三下,用左半小時就生左,大痛都係一小時到

男爵府

我第二胎又係超快由開始痛到痛到要姑娘嚟招呼我(開到七度)只係半個鐘,
之後入lift既過程落到產房已經九度

複式洋房

回覆樓主:

睇完好似身歷其境咁。
媽媽好幽默,祝永遠幸福。

洋房

回覆樓主

生完24小時可以出院?

別墅

barbieyammy 發表於 18-1-6 17:17
生完24小時可以出院?

我都以為,但我住左2晚,無特別問題。

複式洋房

bonbonbear 發表於 18-1-4 22:26
40w2d...見紅見啡第三日了。因為無肚痛無穿水加上第二胎好老定。但見紅第三日屋企人驚過我,所以穩陣都係去 ...

威院姑娘係咪真係好冷漠?
我第一胎,都將會威院生

大宅

bonbonbear 發表於 18-1-6 18:26
我都以為,但我住左2晚,無特別問題。

我係中午生,屯門醫院第二日中午已經踢我出院 前後剛剛24小時

禁止訪問

別墅

25sherman 發表於 18-1-7 00:06
我第一胎,都將會威院生

其實又唔可以話好冷漠。老實,佢知好痛但痛緊個個係你而且又無人可以幫到你痛。加上日日見到人叫痛唔多唔少會盲目左。
醫護質素係好同專業既我so far覺得。起碼所有野都順利渡過,無驚嚇and哈6。

複式洋房

我第一胎,都將會威院生

我11月喺威爾斯生完,產前產後房同產房啲姑娘都好好,一啲都唔覺得冷漠

複式洋房

我第一胎,都將會威院生

我11月喺威爾斯生完,產前產後房同產房啲姑娘都好好,一啲都唔覺得冷漠

複式洋房

我第一胎,都將會威院生

男爵府

我黎緊下星期係威院生第二胎,路過一問,而家天氣,醫院比衫係薄身衫定厚身衫?要自己另外帶衫著嗎?我驚生完唔夠衫著,驚凍親

男爵府

回覆樓主

10月生完 威記所有醫護人員都好好

大宅

回覆樓主:

大家第二胎都好快,希望我都可以好似大家咁大痛1個鐘就生得出,愈近預產期愈驚

大宅

我第一胎,都將會威院生

我覺得姑娘好好喎.不過我當時係夜晚11點幾生.得一個媽媽一齊等開度數.個姑娘見我頭髮長長仲幫我鬢辮我聞笑氣都止吾到痛.佢地又幫我按摩尾龍骨.我第二胎7月都會威記生啊

首頁

尾頁

跳至