烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

請求高手指教!
用左朋友食譜,3斤半蘿白 1包三象牌粘米粉
蒸完出黎未雪都好實 好厚粉咁..
請問雨次應該加蘿白定加水?

珍珠宮

我係7斤蘿蔔1斤粉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

粉太多啦,蘿蔔同粉用6斤:1包 或7斤:1包,另外你係刨絲,切條定磨蓉?磨蓉會出水,我用番蘿蔔水開粉,唔駛另加水。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

BK Milk勳章

rose-mag 發表於 18-1-5 00:32
粉太多啦,蘿蔔同粉用6斤:1包 或7斤:1包,另外你係刨絲,切條定磨蓉?磨蓉會出水,我用番蘿蔔水開粉,唔駛 ...

謝謝! 我下次試下加返蘿白!
我係切條/刨絲同磨蓉3樣都有呀!
蓉有水但絲同條就無

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MRS_LIN 發表於 18-1-5 01:51
謝謝! 我下次試下加返蘿白!
我係切條/刨絲同磨蓉3樣都有呀!
蓉有水但絲同條就無

係呀,如果切條同刨絲要用d水開粉,不過如果你會煮過d蘿蔔,煮時都會出水,所以唔好之前加太多水。我係唔煮即蒸,都要扣起水份,我會用番浸冬菇蝦米嘅水,咁就唔駛太多調味。

男爵府

BK Milk勳章

rose-mag 發表於 18-1-5 01:57

係呀,如果切條同刨絲要用d水開粉,不過如果你會煮過d蘿蔔 ...

請問唔煮即蒸姐係唔加調味料?
我今次都唔夠味 應該係胡椒粉落唔夠
同埋料好似落得太少?
我3斤半蘿白 落左3條臘腸 30g蝦米 15g瑤柱

王國長老

MRS_LIN 發表於 18-1-5 02:01
請問唔煮即蒸姐係唔加調味料?
我今次都唔夠味 應該係胡椒粉落唔夠
同埋料好似落得太少?

都要加調味,只係用浸過冬菇蝦米水,有冬菇蝦米香味,我有加鹽糖胡椒粉架,淡嘅食果陣沾下醬料豉油就得,好過過咸冇得救。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至