親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

見好多都係自駕遊,我分享下不自駕鐵路遊,坦白講開頭都難難地計劃,
因為南九州火車公車班次疏,景點散,遊記都係絕大多數自駕。
而且驚特式火車冇位,年末年始景點同餐廳都休息。

24/12-1/1,香港航空,兩大一小,$9984連稅同行李,小朋友剛4歲,第一次去鹿兒島(童年跟團去過唔算啦),上年聖誕去了福岡。
其他日本大城巿都去過好多次。揀鹿兒島因為未去過同機票相對便宜。

小朋友得剛4歲還要午睡,今次全程冇用BB車,有7個整天可以玩,所以行程編排係較hea

D1:HX670 11點機,A320細機,冇獨立電視,有餐飲,約2點半到達鹿兒島,搭巴士40分鐘到達鹿兒島中央站。
宿鹿兒島中央站西口東橫INN DELUXE TWINS,
放下行李後,返回中央站JR綠色窗口兌換JR南九州三日PASS(之前響JR網買左PASS同買指宿玉手箱號票劃位)、劃哂未來幾日火車同新幹線的指定席,都搞左一陣,之後行左一陣中央站商場就去食晚飯,食壽痷黑豚涮涮鍋,好味

D2:訓飽訓足,去天文館食LUNCH,再去錦江灣公園同平川動物公園,錦江灣公園有小朋友設施,平川動物公園比相像中大,慢行要3個鐘先睇得完,有巴士直接去天文館通,小朋友可以補眠,在天文館通食晚飯,食手打SOBA。跟住去天文館公園睇燈飾。

D3:冇用JR PASS,0959搭特急霧島號到霧島神宮站,即上巴士到神話之里公園,約1115已到神話之里公園,玩左吊椅、超長溜滑梯, 之後又搭巴士4分鐘去到霧島神宮,食個LUNCH,響霧島神宮行下,但巴士班次很疏,天氣好凍,有點難HEA。差唔多1600搭番巴士落霧島神宮站,搭LOCAL JR回鹿兒島,小朋友在JR補眠。晚飯於天文館通食鰻魚飯,好食。

D4:搭新幹線上熊本,之後轉搭特式火車A-TRAIN,到三角駅,如果頂得順可以去天草TRIP睇海豚,好似我地咁,天氣咁凍加上小朋友仲係細,就冇去天草,因為驚佢暈船浪,所以坐下火車河返回熊本了,但第日有機會我會去天草的。LUNCH食左勝烈亭吉列豬扒,好好食,之後行去櫻之彩苑,又圍住熊本城外面行左一圈,此時小朋友已經想訓了,便急急腳番通町搵間舒服CAFE坐,大人食TEA,小朋友午睡。跟住行下熊本熊辦公室、通町筋,食熊本拉面,呢日天氣好凍。宿東橫INN熊本站前TWINS ROOM。

D5:勁早起身,搭0712特式火車特急翡翠‧山翡翠號,此車十分新,內面裝潢十分靚,可欣賞球磨川,車程1.5小時到達人吉駅,去了隔離小小的火車博物館玩了一陣,就行去附近食好出名的炭燒鰻魚飯,但小店今日開1100(本來開1030),我們行了一陣1050回來的時候,已經看到人龍,等到1125先入座,所以人吉其他地方都冇時間行了。
上了1320特式火車伊三郎‧新平號,人吉-->吉松,沿途經過三個可落車參觀的舊式車站,火車又會經過高地望落去,所以車程1.5小時的旅程一點都唔悶,有驚喜。
最後搭特式火車隼人之風,吉松-->鹿兒島中央,小朋友在火車上補眠了。

D6:訓飽訓足,食完拉面LUNCH後,響天文館通HEA一陣,搭1402指宿玉手箱號到砂樂會館玩砂浴,小朋友都有玩,仲玩得好開心,但佢頂唔順溫泉水大浴池,只係用花酒同佢沖涼。我地冇住溫泉旅館,因為小朋友仲未識欣賞溫泉同慳錢,我地兩公婆之前都住過試過。跟住搭番LOCAL車出去中央站,小朋友在JR補眠了。

D7:訓飽訓足,1100直接去食LUNCH(ENCORE 黑豚涮涮鍋),去櫻島,用了WELCOME CUTE,上了ISLAND VIEW趕鴨仔遊了一圈,再去櫻島恐龍公園玩,之後響櫻島獨有啡色招牌便利店食少少野,浸下足湯,天已經黑了,便回中央站行下食晚飯。

D8:0930已到鹿兒島水族館(其實可以同D7一齊,但我特登分開行),睇到1200便搭巴士直到AEON MALL(小朋友又響巴士訓左一陣),響AEON MALL食LUNCH,是日係31/12,所有餐廳同商場都早收,所以我地2030便離開AEON MALL搭巴士回酒店。同埋要執行李走了。

D9:尋晚已見有人通宵排福袋,AMU 1000開,除了福袋,其他都做緊大減價,我把握1個多小時血拼,食埋LUNCH,搭1345巴士到機場,機場十分細,COUNTER處理十分慢,基本就係排完隊直接上機,HX 671 1605 -->1835到香港

D4同D5可行程再作調整,不用那麼早0712搭火車,可以搭特式火車上熊本,落番鹿兒島先搭新幹線,我之前搞錯左D日子所以搞到要咁早搭火車

九州氣氛比大城巿更有旅行感覺,一日坐差唔多5小時觀光火車亦唔辛苦。

住中央駅方便轉車/有間收2300 AEON超巿(晚晚幫襯),天文館就多餐廳一點

其實我想響熊本摘士多啤利,但唔時間未就到喳。

伯爵府

回覆樓主:

鹿兒島天氣有幾凍?下雪?大風?

珍珠宮

回覆 hui_bb 的帖子

o個陣鹿兒島同熊本都冇雪,
霧島同熊本o個邊較凍,霧島白天晴天中午都係得5度,神話之里又響山上,有風吹黎時真係凍
去熊本人吉巿o個朝早天氣報告係0度,我朝早已經到人吉
響熊本巿中心等巿電當晚都係凍到飛起。
鹿兒島相對較暖,我玩砂浴著件浴衣,褸條浴巾行出戶外都可以。
我見天氣報告人吉巿今朝有雪落

wcpcelia    發表於 18-1-5 15:46

男爵府

Littlecatta2013 發表於 18-1-5 11:57
見好多都係自駕遊,我分享下不自駕鐵路遊,坦白講開頭都難難地計劃,
因為南九州火車公車班次疏,景點散, ...

有冇食櫻島小柑呀?超好食!我因為鹿兒島係第一站,無法買返香港。 我兩個大人,分享下一日點玩宮崎 日南 景點:

因為只有一天全天在宮崎,所以計劃了很久。。要一天完成海幸山幸 飫肥城 鵜戶神宮
SunMesse日南海岸 青島神社 的日南行程,經驗證是可行的(同時每個景點都多於一小時,比較輕鬆,飫肥有兩個多小時)。

1)坐8:19分最早的日南巴士出發 9:48分到達 鵜戶神宮
2)坐11:02分(反方向,宮崎方向)的巴士 11:07到sunmesse
3) 坐12:34分 (飫肥方向)13:21到 飫肥城下町 
4)坐16:12分 海幸山幸 16:48到青島 (我是早幾天一到鹿兒島就劃位了)
5)行完青島神社,睇時間可以坐17:40分巴士回宮崎/18:32jr回宮崎。(我當天是12月23日,實在太早天黑,所以快快行完青島神宮就坐上了17:40的巴士回宮崎)

給大家一個參考,如果是夏天,這行程會更好,因為冬天到青島已日落了。

另外去指宿,我地就包左的士,1萬3千yen, 去jr 最南站,枚聞神社,長崎鼻,龍宮神社,再去砂湯里熱沙浴同玉手箱溫泉,最後返指宿駅。我地10點坐玉手箱號去指宿,去到有旅遊服務counter,有服務員可以普通話溝通,傾好行程同價錢,比錢就開如行程。 由11點玩到4點左右。 坐普通jr 返鹿兒島。

珍珠宮

missvivi 發表於 18-1-5 17:41
有冇食櫻島小柑呀?超好食!我因為鹿兒島係第一站,無法買返香港。 我兩個大人,分享下一日點玩宮崎 日南 ...

我響櫻島足湯前買左自助100yen一袋蜜柑,好抵(emoji),仲買左蜜柑jam。
多謝分享宮崎指宿不自駕(emoji),pass南九州只得3日揀太短了,如果有4日至5日plan就好了。
海幸山幸難book嗎?

我見幾個月前JR官網先開始有網上預購PASS同某些熱門火車指定席飛,我先可以一個月前響海外訂指宿玉手箱號

男爵府

Littlecatta2013 發表於 18-1-5 19:51

我響櫻島足湯前買左自助100yen一袋蜜柑,好抵(emoji ...

我全部係用南九洲pass換的,20號到鹿兒島,換左以下飛,一次過換到晒,玉手箱去程係梳化位(呢程full 晒,見有個家庭要分開坐),回程本來mark到向海窗口,不過最後都趕唔到返去搭,要搭下一班普通列車,普通車個窗原來都好大的。海幸山幸就我地係飫肥上車時,架野只有約六七成滿,去到青島先再有人上車。聽講暑假係會超爆的,冬天始終係淡季:

1) 22 dec
玉手箱 (Ibusuki no tamatebako)
鹿兒島-->指宿 0958/1049
指宿-->鹿兒島 1507/1600

2)22 dec
霧島特急 (Kirishima 20)
鹿兒島-->宮崎 2021/2230

3)23 dec
海幸山幸 (Umisachi Yamasachi)
飫肥-->宮崎 1612/1715

4)24 dec
霧島特急(Kirishima 13)
宮崎--> 霧島神宮 1416/1538

珍珠宮

想問神話之里公園既吊椅、超長溜滑梯岩唔岩大人玩架?

謝謝

珍珠宮

迷人pinklady 發表於 18-1-6 09:15
想問神話之里公園既吊椅、超長溜滑梯岩唔岩大人玩架?

謝謝

大人岩玩,我一家三口都有玩,小朋友坐我老公大脾/坐老公前面咁玩,我自己獨立玩

珍珠宮

Littlecatta2013 發表於 18-1-6 09:52
大人岩玩,我一家三口都有玩,小朋友坐我老公大脾/坐老公前面咁玩,我自己獨立玩
...
謝謝,我都想去

大宅

回覆 Littlecatta2013 的帖子

吊椅可抱小朋友坐嗎?

珍珠宮

回覆 dicksonon 的帖子

可以,我仔4歲,老公抱住佢坐大脾坐同一架吊椅,超長溜滑梯都係坐我老公前面同一架

大宅

開心吸收勳章

總括非自駕既話, 如果5日會唔會比較浪費時間坐車上面???
謝謝

珍珠宮

回覆 壺一v一 的帖子

5日即係玩3個FULL DAY﹖玩3個FULL DAY玩鹿兒島巿內便OK了,車程不長,係要預等車時間,JR同巴士班次較疏。

大宅

回覆 Littlecatta2013 的帖子

我女7歳, 但睇相覺得吊車都幾驚, 應該唔敢俾佢自己一玩。但7歲還可以抱住坐嗎?😅

男爵府

is it possible to have one day trip to 霧島 and 指宿 ? We don't want to change hotel if possible.
OR would it worth to stay in those cities for a night?
We will be in 鹿児島 for 6 days only and will spend 2 days in Izumi for the farm stay activities. We will have 4 more days left.

男爵府

回覆 missvivi 的帖子

hi! how did you book the taxi? In HK before going?? I am thinking about how many hours should I spend in 指宿市. Is it better to drive or take public transport to 指宿市?

男爵府

cpcog 發表於 18-1-23 23:21
is it possible to have one day trip to 霧島 and 指宿 ? We don't want to change hotel if possible.
O ...

霧島同指宿都可以day trip.

cpcog    發表於 18-1-24 14:53

男爵府

cpcog 發表於 18-1-23 23:24

hi! how did you book the taxi? In HK before going?? I am thinking about how ma ...

我唔識揸車,比唔到去指宿個程的意見,我係坐玉手箱號火車去的。
的士問題,我有寫呀,去到才在旅客服務中心找的。佢地有晒行程同價錢,你亦可自組行程佢會幫你計價。玩幾耐好睇你想去指宿做乜啦,指宿都幾大,因為兩丁友,所以本來都係打算坐巴士,所以只可以去到health land 泡玉手箱溫泉同玩沙浴就要返歸,但係去程火車上無意中search 到有人提過可以包的士。去到就見到,問左,覺得價錢ok, 咪包的士囉。我只可以答你指宿同霧島的巴士都係疏得好緊要,搭唔搭我覺得有好多考慮,要去邊,時間(e.g.要唔要就玉手箱號),人數等。我都係上網找資料的,一查就有。指宿包的士行程價錢,比大家參考。

男爵府

Thanks a lot! I will search more information about the public transports.

I will ask my husband would want to drive or not. I can't drive and cannot help him. And parking might be another issue too.

伯爵府

Littlecatta2013 發表於 18-1-5 11:57
因為南九州火車公車班次疏,景點散, ...

你好,如果去平川動物園是否坐電車可到?我見網介紹坐二番缐的動物園行,因為仍分不凊買welcome cute pass可否去到. 或者想問是坐咩車可到達?因為我地住係中央站,帶住小朋友怕到時搵得辛苦,謝謝

首頁

尾頁

跳至