親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

如題,想請教各位達人關於去大阪的事宜。
我對日本簡直係白紙一張,計劃年尾去,想早少少做功課。
請問有咩適合親子(女女10歲)玩既地方必去?
有冇話咩食肆必食、大熱?
酒店揀邊度最方便?
交通難搭嗎?
有冇邊d熱門地方、活動,但大家覺得係伏?
有其他溫馨提示嗎?
唔好意思,問題可能太空泛請見諒,每個人都有第一次吧。或許不用回答我空泛的題問。
略略分享你們的經驗,已對我是很大的幫助。
十萬個感激。

大宅

回覆樓主

首先買本旅遊書or google攞個概念,然後才開始討論吧!

禁止訪問

珍珠宮

ramj 發表於 18-1-6 02:08
首先買本旅遊書or google攞個概念,然後才開始討論吧!

Thx

珍珠宮

Puluma 發表於 18-1-6 02:13
有咩適合親子(女女10歲)玩既地方必去 : 圖書館、博物館, 有益身心

有咩食肆必食 : 如果酒店包早餐, 唔好 ...

戶口no?

大宅

有咩食肆必食?其實冇, 個個都話一蘭必食, 我覺得唔好食... 起碼都講下你鍾意食咩先啦
酒店揀邊度最方便?難波區
交通難搭嗎?對香港人唔難
還有其他溫馨提示嗎?睇下D旅遊BLOG, 台灣BLOGGER圖文並茂介紹 E.G. 小氣少年

瑪瑙宮

大廚勳章

MrsSingSing 發表於 18-1-6 01:31
我對日本簡直係白紙一張,計劃年尾去,想早少少做功課 ...

酒店揀邊度最方便?瑞士南海

必食。。。無

人人口味都未必啱。。。介紹你食和牛。。蟹宴。。。就如好多人原來唔食牛,食蟹食海鮮又敏感。。。有啲人又話邊間邊間食拉麵好好。。。我試咗好多間根本我就唔鍾意食拉麵。。。首先你都要有個前提係你想食邊樣野人哋先可以介紹

乜嘢活動都可以親子。。。屋企樓下嘅公園已經係親子。。。其實最好就上網睇吓人哋啲遊記分享。。求其Google search大阪親子已經好多資料
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

我對日本簡直係白紙一張,計劃年尾去,想早少少做功課 ...

上網打大阪自由行blog,會找到好多行程/景點/食店的分享
參考下,揀一些你較為喜歡的部分,再用google map 搵呢d點既位置
試下將隣近景點組合成半日/一日的行程
如是者,應該不難組合4-5天旅程

至於交通,特別來往機場至市中心(如難波、梅田或新大阪),可以參考lazyjapan.com

wcpcelia    發表於 18-1-6 09:19

別墅

回覆樓主:

我4月都會同兩個女(10 & 8 years old)去大阪玩.

基本大阪交通都好方便。選酒店方便,我自己既條件係選較近車站既酒店,同埋由機埸可直接去到,唔使轉車。我今次選在Osaka Hilton, 因係好近大阪/梅田站,同埋坐JR由機埸去大阪站唔使轉車。

至於玩方便,你可同你囡囡去universal studio.我地今次唔去,一來怕人多,二來我兩個小朋友對USJ興不大反而我地會去Legoland. 我地會坐新幹線去,雖然貴些,不過快好多。

除此之外,我地會去1日神戶,同京都,宇治,奈良行下,睇下。

珍珠宮

回覆樓主

謝謝各位用心的回覆

珍珠宮

HxH 發表於 18-1-6 07:52
我4月都會同兩個女(10 & 8 years old)去大阪玩.

基本大阪交通都好方便。選酒店方便,我自己既條件係選較近 ...

Thx,資料好實用。
我也考慮緊會唔會去universal studio,怕人多.....
我暫時只決定去枚方、水族館、坐摩天輪、神戶動物園、花園中央公園.......

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

MrsSingSing 發表於 18-1-6 08:48
謝謝各位用心的回覆

必食十居其九中伏(特別台灣人推),景點要西選看,偶爾看到好野

瑪瑙宮

大廚勳章

1928mickey 發表於 18-1-6 09:19
必食十居其九中伏(特別台灣人推),景點要西選看,偶爾看到好野

其實我覺得日本有事隨街行入去一間都幾好食。。。反而嗰啲旅遊書介紹或者好多人話必食嘅生有機會中伏啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

1928mickey 發表於 18-1-6 09:19

我跟過幾間好正好ok喎
both kobe and ishigaki
係小店,唔係果啲街知巷聞嘅~

珍珠宮

wyh:) 發表於 18-1-6 07:10
上網打大阪自由行blog,會找到好多行程/景點/食店的分享
參考下,揀一些你較為喜歡的部分,再用google map ...

以樓主case

可以打大阪親子
都夠睇三日三夜~

男爵府

終極熊貓 發表於 18-1-6 09:39
以樓主case

可以打大阪親子

係呀!網上資料非常多,肯做點功課,自由行其實不難的

禁止訪問

珍珠宮

KingSo 發表於 18-1-6 11:03
基本上無論任何國家、城市, 走入任何一間食肆, 見到當地人多 + 80% 入座率, 都唔會死錯人.
之後就係睇食物 ...

除左香港

大宅

seaheart88 發表於 18-1-6 09:29
其實我覺得日本有事隨街行入去一間都幾好食。。。反而嗰啲旅遊書介紹或者好多人話必食嘅生有機會中伏啦
...

我都覺得係,必食好多都中伏,攪到就哂行程為咗食個d餐廳

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我對日本簡直係白紙一張,計劃年尾去,想早少少做功課。:laugh2cr ...

唔知你行程多少日? 我前年暑假前去(學校突然放7日假,用咗一個月時間上網找資料問身邊朋友,住民宿),1x年冇去旅行,第一次去大阪仲膽粗粗自由行,去咗8d7n,都絕冇難度!

如你第一次去建議你買下面咭(1日/2日)包交通費,去到4,5個/日應回本, 我就plan 頭兩日去, 搭熟地鐵(日本好多條色線)。我住近日本僑駅,頭兩日搭地鐵,認熟附近路,之後曉得喺難波駅行返住宿,當散步,不錯的!

https://www.osaka-info.jp/osp/cht/about/about_2day.html

首頁

尾頁

跳至