自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

我從來唔會讓比細路,呀媽抱住訓著果d例外...

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

小朋友企一陣都冇咩問題啦,再加埋咁冇禮貌要人讓位,我更加唔會讓

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

返學已經坐足幾個鐘,企一陣都唔得?我返工成日企,一定唔會讓坐俾佢地

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

睇情況,但覺得細路仔企下無壞

翡翠宮

畀面勳章

我女由小五開始,地鐵如果只得一個位,我一定會自己坐,叫佢企

高小學生開始大,企下冇壞,我反而想個女學識敬老
日日是好日

伯爵府

JoanC 發表於 18-1-6 11:47
連續幾日都見到小學生入到地鐵見無位坐就大發脾氣,大鬧點解無位。有啲就無大鬧,都扁哂咀望住其他乘客,一 ...

Yes,唔好讓。我2個女幼稚園時都會咁,我次次教教育佢地唔一定有位,即使有都要望下有有冇行動不便,或更有需要嘅人,比人地坐,你已經大個etc, 呢個時候,我最唔想有人讓位比佢,因為我教育緊佢,係要經歷一個過程,亦並非一次半次可以成功。到現在,小朋友大個咗d, 明事理咗,漸漸唔會因為咁而大吵大嚷。

伯爵府

JoanC 發表於 18-1-6 11:47
連續幾日都見到小學生入到地鐵見無位坐就大發脾氣,大鬧點解無位。有啲就無大鬧,都扁哂咀望住其他乘客,一 ...

我估呢啲價值觀係大人(即佢父母/照顧者)潛移默化咁灌輸比小朋友,
例如可能平時同大人坐車,
大人會講句“我地鬥快霸位先”,“快啲搵位坐!”/“哎呀無位坐呀”
令小朋友覺得要有位坐先得
所以當無得坐就覺得好唔開心,
扭到要坐,
一旦有人讓過,
知道扭就有人讓,
下次又會重施故技。

珍珠宮

早兩日搭巴士見過仲誇張,明明入面有位,但呀媽開聲叫個女仔讓位比個囡坐出面,因為呀囡想坐出面,個女仔索性起身唔坐

既然有位跟住呀家姐想坐入面,細妹唔比家姐坐入面,跟住巴士急停個個跌親,呀媽失控大聲狂鬧,細妹先肯比家姐坐

小學生要指定坐出面,同唔比家姐坐入面
勁誇張

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

象牙宮

回覆樓主:

一年班細細粒我都考慮下,不過崩崩跳既公主王子我唔會理

大宅

回覆樓主:

某程度上同意,但有些特殊需要小朋友,表面看你不會知道佢是特殊,例如自閉咁,佢地唔係曳,寵壞,冇家教,而係唔理解,父母也很無奈,所以不要教人唔好讓,自己決定讓唔讓。

珍珠宮

畀面勳章

melody228 發表於 18-1-6 12:03
小學生都有機會係有需要嘅,有時响車見佢地個樣謝哂書包又大,企响度都瞓著咁,應該都好疲累下;所以睇情況 ...
認同 jm 心地好
有時人多迫, 小朋友好易被人迫到, 最常見個頭比大人手肋撞到。
好多野睇情況

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

Sorry , 3歲以上我不嬲唔讓

子爵府

係家教問題,好多時係父母迫小朋友坐,有d父母仲迫小朋友夾硬坐落另一個小朋友個位....三吾識七要迫埋一個位,真係無言!

子爵府

回覆樓主:

我會睇情況,我會讓位比背着書包的小孩,書包真喺好重

禁止訪問

別墅

美好大世界2017勳章

馬霸 發表於 18-1-6 12:06
你吾讓,吾洗出貼叫大家吾好讓啊!

樓主。我見大部份jm都會話唔讓。妳既標題可能攪到有需要既小學生都無人肯讓座。當然大吵大鬧扭計要人讓座係唔應該既。但如乖乖肯企。但站數好多。時間長。人迫。甚至有特殊需要既小學生咪好慘。無人讓座?
我見過有小童。佢乖乖企。但過了2至3個站。見佢脚曲曲。我立即讓座。小朋友開心。媽媽亦有說小朋友攰了。希望jm讓座有需要小童

starrymama    發表於 18-1-6 15:22

首頁
12345...14

尾頁

跳至