自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

已睇左10天跌打,沒有改善,求介绍治療。

翡翠宮

回覆樓主:

依D通常有排医。燒$。有冇try針灸呀?

男爵府

tiger. 發表於 18-1-7 07:48

試下食魚油丸,我嗰時痛到坐唔到,做針灸加食魚油丸,好返,無發過,而家都仲有食

男爵府

睇跌打無用架;一係針,一係物理治療,我覺得針好過物理治療

禁止訪問

複式洋房

我痛咗十年, 坐又唔係, 訓又唔係.. 之後每日拉筯半小時, 係要每日,真係好work.. 慢慢有結果.. 而家完全冇痛過!

tom_s18    發表於 20-1-20 13:08
333s    發表於 18-1-7 09:06

象牙宮

坐骨神經痛?
腰? 腿? 臀?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

試吓呢個拉根動作,我前年無lala痛睇過跌打同針灸fu埋藥都唔得,之後連續拉咗2星期好返晒,而家久不久覺得好似又想痛又拉就冇事

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

出唔到相

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

有無照X光?真係坐骨神經痛?

好多年前我條腰痛到行不到就睇西醫、照埋X光才知道椎間盤突出,只能食止痛藥做物理治療都未完全康復,朋友介紹睇骨醫就去試下,醫師用幾分鐘檢查就知道病因,把突出部分推翻正,過程是非常痛⋯⋯不過搞掂左!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我阿媽都有同樣情況,已經痛左幾個月,我問過物理治療師,佢話坐骨神經痛只係一個病徵,唔係一個病名,佢話有好多原因可以引起坐骨神經痛,例如:意外跌親、chok親、姿勢唔正確、有骨刺等等。。。所以要去睇物理治療,知道左係乜野原因先可以再對症下藥。
最後我同阿媽去左睇骨科,之後再轉介去睇物理治療,做左1~2次物理治療,阿媽情況已有好轉。
所以你不如去睇左骨科,make sure d骨無事,之後再叫個骨科轉介你去睇物理治療。

PS:我有個好好既骨科醫生同物理治療師,我同阿媽都係睇佢地,你有需要就pm我啦

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

草八刀 發表於 18-1-7 08:26
試下食魚油丸,我嗰時痛到坐唔到,做針灸加食魚油丸,好返,無發過,而家都仲有食
...

邊隻魚油丸
有無相
謝謝

寶石宮

2023年兔年勳章

可考慮針灸

男爵府

333s 發表於 18-1-7 09:03
坐骨神經痛?
腰? 腿? 臀?

3個位置痳俾痛,行就痛。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

tiger. 發表於 18-1-7 13:16
你可能唔係坐骨神經痛, 有冇照過 CT ?
因為我都以為自己坐骨神經痛, 醫生寫紙照 CT, 結果(昨天拿了報告)顯示不是坐骨神經痛,
如果是坐骨神經痛會痛到落腳板, 連行路都腳板痛, 醫生建議我多做盤底拉筋動作鍛鍊返盤底肌肉.
另外再食返D保健產品 (gloucosamine & chomoloitin) 補充下骨膠原.

象牙宮

tiger. 發表於 18-1-7 13:16

和我一樣。

最痛是 patpat no. 1
腳底 no. 2

醫院物理醫療師, 教我网球。按摩。
叫我 u tube 搜索 网球按摩止痛。 每日都要做。
痛時, 就按摩下。
用網球預防坐骨神經痛

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

用網球 坐骨神經痛

坐骨神經痛是一項常見腰臀部到下肢疼痛的總稱,好發於25-45歲的青壯年人,形成原因有很多,可能是脊椎壓迫、梨狀肌症候群、臀部肌筋膜緊繃引發的牽引疼痛,都可能會讓病人覺得自己得到坐骨神經痛。

按摩天宗穴:坐骨神經大多是一個廣大的範圍,因此按摩天宗穴位的相對位置都可以減緩腰背部肌肉緊繃度,減少腰臀部壓力,減少坐骨神經痛的發生機率。

方法是將網球放置在天宗穴周遭,靠著牆,身體左右上下移動,使網球按壓天宗穴周遭位置。每一側的按摩時間大約是30秒,一天可以做5-10次的自我按摩。

刺激環跳穴:環跳穴位於臀大肌中央,經常久坐導致臀部痠痛的人,可以在久坐之後,放一個網球在環跳穴的位置,正坐後臀部稍微左右傾移,使網球可以刺激在環跳穴位置上,由於環跳穴過度刺激反而會導致臀部更痛,建議刺激時間最多20秒就可以換刺激另一側的環跳穴,每坐50分鐘就可以使用這個方式減緩臀部痠痛。

捶打風市穴:風市穴位置很簡單找,站立垂手時,中指尖所指處就是該穴,風市穴的自我按摩很簡單,自我捶打就可以了,可以使用自己的小魚際肌,喜歡強刺激的人可以握拳,使用自己的小指關節捶打,久坐之後,捶打15-30次。

用網球預防坐骨神經痛– 熟年誌
www.lifeplus.com.tw/8904/用網球預防坐骨神經痛

緩解坐骨神經痛中醫師:自我按摩3穴道| 蘋果日報https://tw.appledaily.com/new/realtime/20170827/1191530/

緩解坐骨神經痛中醫師:自我按摩3穴道| 蘋果日報

https://tw.appledaily.com/new/realtime/20170827/1191530/

Kittychan3802    發表於 20-1-18 08:21

理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主

我都有此情況,醫生比了一日假,但我仍然好痛。是否繼續看醫生

伯爵府

如有興趣可以介紹,因朋友試過這師傅好得,在黃大仙區

首頁
12345...6

尾頁

跳至