自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

亞仔2歲半確診哮喘,睇政府,我记得医生講過在一段時間内,好似是半年,出现過2次喘嗚都是哮喘,哮喘控制得而,是不一完入院医冶,亞仔現九歲,停咗哮喘藥2全,最初要介甜和凍食物,留意天氣變化,太濕太乾都要留意,最近早上太凍比個口罩朋友擋風,減低傷風,病發机會減少。

翡翠宮

畀面勳章

MerryMe 發表於 18-1-9 23:59
好多謝你的回覆

但係有時有d醫生就話氣管敏感,例如感冒丶咳果陣,就會話氣管有d緊,要聞氣,但 ...
我女細時睇過一個兒科,佢話氣管敏感即哮喘,因為好多家長唔接受仔女有哮喘,成日同醫生拗,所以佢一律將初期哮喘叫做氣管敏感

日日是好日

子爵府

rean_chau 發表於 18-1-10 01:09
吸藍色同啡色氣,好明顯係哮喘,呢兩隻係入門藥,聽話按時去聞,其實係幫助氣管復原,持續一段長時間唔翻發 ...

你意思即係紫色樽係再強d的藥?
但醫生又話同啡色樽一樣,只係副作用少d

子爵府

rean_chau 發表於 18-1-10 01:25
應該唔係,噴劑都有幾隻,常見係藍色,係即時擴張,但無預防作用,啡色同紫色就係長效同定時用,有預防同 ...

請問點樣排政府專科㗎?要排好耐嗎?
因為我仔仔平時係睇兒科醫生,每次都係咳就叫聞氣,但又無好實質講情況,所以諗緊睇政府定私家專科好?

我外甥又係咁,長期要食青蛙藥,但又無話應該點做去減低喘的機會

公爵府

MerryMe 發表於 18-1-10 08:22
你意思即係紫色樽係再強d的藥?
但醫生又話同啡色樽一樣,只係副作用少d

紫色係12小時長效, 我仔係吸啡色都有間歇有喘, 所以轉紫色. 我仔唔肯游水, 只靠吸氣, 吸紫色明顯係比啡色好...

我以前都係因為副作用, 同埋身邊成日有長輩係度講依賴, 唔敢比佢聞, 無事就唔比阿仔聞, 返去覆診比醫生鬧... 話我仔胸骨有少少變型 即係雞胸, 原因就係長期呼吸唔暢順但又習慣左, 胸骨長期受力以致變形. 我後悔架, 所以的起心肝日夜準時吸, 三年之後就停藥...

我仔果時係氣喘被要求住院, 然後專科跟進. 你叫家庭醫生寫轉介信, 但可能要排.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kattsang 發表於 18-1-9 23:54
我有哮喘,8歲到前年都無事,舊年復法。專科醫生講跟本無斷尾呢回事,係睇有無接觸到致敏源誘發佢出黎
...

係,醫生都講其實唔會斷尾,只係無病發~當身體弱左都有機會病發~ 我老公細個都係哮喘,中學有運動無再病發,3x有次病左突然又喘

公爵府

MerryMe 發表於 18-1-10 08:55
因為我仔仔平時係睇兒科醫生,每次都係咳就叫聞氣,但又無好實質講情 ...
未排政府前我都係成日出入兒科, 直至有一次嚴重氣喘, 去私家醫院睇急症諗住佢地會安排入院, 點知竟然唔收, 只係開藥返屋企抖, 食左藥之後都係唔掂, 惟有去公院, 即收即入院, 政府醫院都幾重視哮喘, 跟進真係幾唔錯..

子爵府

回覆樓主

醫生的診斷,我仔都有哮喘,睇左2個兒科專科醫生同一個政府醫生都係咁講無得唔認。哮喘病時,呼吸聲係好唔同,會hehe 聲,吸啖氣都要會盡全身力。都係聞氣舒緩同食青蛙仔預防,唔好食凍嘢,唔好凍親氣管,注意保温,去凍嘅地方都盡量避免,房長開暖氣。其實都無乜事,大大下又好啲。

別墅

回覆樓主

有醫生認為我小朋友係但有d又話唔係,但佢長期咳日日咳,有時會non stop咳到1,2個鐘先停,又唔似你地話喘嗚,其實係咪真係哮喘?

子爵府

MerryMe 發表於 18-1-10 00:33
咁專科醫生有無話做脫敏測試可以有幫助?

我發覺香港好多小朋友都因為致敏原的問題,引起好多不同的病, ...

同意
我識兩個人,一個去咗加拿大一個去咗澳洲讀書後就無事
所以有一個移咗民了!

子爵府

rean_chau 發表於 18-1-10 11:00
未排政府前我都係成日出入兒科, 直至有一次嚴重氣喘, 去私家醫院睇急症諗住佢地會安排入院, 點知竟然唔收, ...

多謝你咁詳細的回覆同建議

我仔仔2歲幾時支氣管炎,要入院治療,之後公院醫生就要仔仔吸啡色的類固醇,之後有轉介我仔仔去政府專科跟進!

但我老公又話政府排得耐,都係去返睇私人兒科,之後幾年都無再吸過啡色樽的類固醇,係有時咳會叫吸藍色果種舒張氣管藥。

不過,年尾踏入秋天,又突然試過喘,要聞紫色樽,令我又再擔心,係咪要再做多少少去根治?
兒科醫生話吸氣始終治標唔治本,係要配合運動先可以改善。

我諗我都會叫兒科醫生寫封referral letter俾我去政府專科排,好似有固定跟進會對仔仔好d!

反而我外甥個情況好似輕微d,佢就唔使吸類固醇,剩係要食青蛙藥。

侯爵府

MerryMe 發表於 18-1-9 23:21
我想問下有無過來人或者患者可以講下點為之確診哮喘?

例如:小朋友患支氣管炎,需要吸舒張氣管藥(藍色) ...

我自己幾歲哮喘,到家下幾廿歲
個仔都係氣管敏感
基本上佢有喘你就當佢係
去邊帶定兩支噴噴就放心

至於斷尾
隨住發育,個人強壯左
喘的返發越黎越少
到無乜事你就當斷尾
但有乜事我都會講定自己以前有哮喘
做手術前醫生都會俾我吸定

侯爵府

MerryMe 發表於 18-1-9 23:59
好多謝你的回覆

但係有時有d醫生就話氣管敏感,例如感冒丶咳果陣,就會話氣管有d緊,要聞氣,但 ...

其實係程度問題

子爵府

cheese08 發表於 18-1-10 10:57
係,醫生都講其實唔會斷尾,只係無病發~當身體弱左都有機會病發~ 我老公細個都係哮喘,中學有運動 ...

咁點算呀?
使唔使長期帶住哮喘藥呀?

禁止訪問

侯爵府

MerryMe 發表於 18-1-10 08:55
因為我仔仔平時係睇兒科醫生,每次都係咳就叫聞氣,但又無好實質講情 ...

食藥無得減低
只有做運動,個人自己強壯,練下個肺
戒凍,盡量唔好凍親
著衫護頸
睇下有咩致敏

大宅

ICbaby 發表於 18-1-10 07:31
我都聽過。。。。 但你點樣肯定你係養咗長毛貓先至令哮喘好番?

因為之後冇發作過,對貓毛也冇敏感,而我大笑,地毯也會發作,全部都冇晒

子爵府

Yuliho 發表於 18-1-10 13:41
有醫生認為我小朋友係但有d又話唔係,但佢長期咳日日咳,有時會non stop咳到1,2個鐘先停,又唔似你地話喘 ...

咁我建議你搵個專科醫生跟進

因為唔理佢而之後真係變左哮喘,你會後悔!
有哮喘手尾好長

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

我大女冇哮喘
細女幾個月大時感冒,果時都聽到佢HEHE聲扯蝦咁, 醫生話佢仲細, 可能氣管窄, 之但係聽肺D聲係MUSICAL (醫生咁形容), 所以大機會係哮喘。
到而家我女歲幾,如有鼻水果D佢都會HEHE聲, 其餘時間係正常冇聲, 但我唔知佢算唔算哮喘, 醫生又冇話叫我比佢聞氣。

珍珠宮

MerryMe 發表於 18-1-9 23:21
我想問下有無過來人或者患者可以講下點為之確診哮喘?

例如:小朋友患支氣管炎,需要吸舒張氣管藥(藍色) ...
我以前細個有哮喘, 三年級時一晚去兩次急症. 跟住要KEEP住覆診. 我爸爸夏天會帶我去游早水, 早上返學前要做運動. 少飲凍野, 但唔係完全戎晒. 跟住覆診越來越少, 上到中學已經不用再覆診, 到今時今日無返發喎

首頁
12345...6

尾頁

跳至