自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Mikor 發表於 18-1-12 08:33
我都唔知仲可以點,一咳就睇醫生,都係食個d 藥, 平時已經有食蕎麥蜜糖保健,晚上房開哂空氣清新機同放濕 ...

你以上講果d,我以前又係全部做唒
西藥愈食身體愈虛!反而要多做運動。

男爵府

MerryMe 發表於 18-1-9 23:21
我想問下有無過來人或者患者可以講下點為之確診哮喘?

例如:小朋友患支氣管炎,需要吸舒張氣管藥(藍色) ...

我2歲開始有哮喘,12歲後無再發過。

由細到大我媽禁晒所有凍飲,生果都無得食,無運動,食左幾年燕窩(唔知關唔關事)

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Babyshan1990 發表於 18-1-12 08:41
我2歲開始有哮喘,12歲後無再發過。

由細到大我媽禁晒所有凍飲,生果都無得食,無運動,食左幾年燕窩(唔 ...

呀!点可以吾食生果

大宅

回覆樓主

我小學二年班試過抖唔到氣(抖氣有聲)果次喘到眼前一黑,就入院聞氣,醫生話係哮喘
醫生有開藥,但冇吸劑
果時細仲心諗睇電視劇d人哮喘唔係要吸藥咩?
之後每逢轉天氣都會氣喘
每次睇醫生都會開鬆氣管藥(食左會心跳手震果種)
但冇再話我係哮喘
早幾年又喘又睇左第個醫生
佢話係氣管敏感
反而開左藍色吸劑
我覺得吸左好似冇食藥丸果種心跳手震咁勁
就轉左吸劑

PS除左小學果次會喘到窒息
基本上冇試過第二次
係轉天氣會氣喘,有時都幾嚴重但未至於窒息

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔幾個月大已經開始喘, 醫生都好頭痛. 一歲果時已經用到6歲既劑量都止唔到. 吸左好多氣, 食左好多類固醇, 人話食咩好就去試都唔得. 到12歲諗住死喇, 到12歲都未得就喘一世. 好彩有人講去做三伏. 一做就止左. 不過一年後都有試過有小小喘. 但之後就冇喘過, 果幾年一直KEEP住做三伏同三九. 直到前年又因為D藥令濕疹發得緊要先停左. 暫時都OK冇反發. 我仔係敏感三寶, 喘, 鼻敏感同濕疹都好嚴重. 好彩每樣都搵到啱佢既治療方法. 不過都試左好多野, 用左好多年先攪掂, 尢其濕疹.
Latte, 又名臭TE或臭喵

子爵府

回覆 veronna 的帖子

你仔響邊度做天炙? 濕疹點搞掂? 謝謝.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 aa06 的帖子

係CWB做. 不過以我所知好多其他既中醫都有同人做.

Latte, 又名臭TE或臭喵

男爵府

ICbaby 發表於 18-1-12 08:45
呀!点可以吾食生果

我媽無比我食過室溫水果,但會燉蘋果,梨比我食 而家天氣咁凍,我都用暖水浸熱左先食

大宅

我最近都好煩,女兒咳左近一個月,乾咳冇痰,佢話喉嚨好痕,一個星期前去睇完耳鼻喉專科,話係氣管敏感同埋少少鼻敏感,開左青蛙丸二星期同鼻敏感藥、鼻敏感噴藥,但我覺得吾太work, 冇咩改善,中藥又試過,都係冇咩效,鰐魚肉湯、蟲草湯、只要係放入口的食療都試過,最近仲試埋早晚精油按摩穴位,但係都係甘。暫時佢又冇喘、冇he he 聲,剩係乾咳,打算買埋防層蟎被套、床單,但係吾知有冇效!我而家心情已經係谷底,大家有冇好醫生可以分享?

大宅

Mikor 發表於 18-1-12 08:33
我都唔知仲可以點,一咳就睇醫生,都係食個d 藥, 平時已經有食蕎麥蜜糖保健,晚上房開哂空氣清新機同放濕 ...

我都好明白果種心情!我打算做埋敏感測試

男爵府

回覆樓主

我細個中一左右有哮喘
我記得要做一連串肺功能測試先確診
個肺功能測試做左2個鐘
做完再返去覆診見醫生就確診了
當時日日要聞啡色氣
同埋醫生要我帶定藍色氣出街
一覺得抖氣唔順就聞藍色氣
同埋又有寫信比我比學校可豁免劇烈運動
定期每個月返去覆診

伯爵府

可去呼吸系統科醫生嗰度做測試是否患哮喘

子爵府

rean_chau 發表於 18-1-11 23:06
無得醫,醫生話⻣變型就無得變返正,我個仔係前胸右排⻣位輕微突起,大個啲,肥返啲就會無咁覺喎。所以有 ...

哮喘係可以好严重
控制吾好同会形响肺功能,老左易个有肺病
哮喘即是氣管發炎,長期發炎会令mucosal wall 改变左,無咁弹性,总之一定要医好

大宅

kirstyau 發表於 18-1-9 23:56

我女2個月時大感染微支氣管炎,之後每逢上呼吸道有感染就 ...

我女都類似你小朋友情況
次次病都氣管炎 而家仲成日喘

大宅

回覆樓主:

我仔3歲幾,係喪跑喪跳冇事冇喘,對上次係支氣管炎就hehe聲喘,剛天氣轉又咳同喘,相隔一年,因老公細個哮喘,醫生就話我仔係哮喘 ,我自己都唔知係唔係。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女都係,依家6歲。2歲幾開始試過咳勁去私家氣管藥+抗生素,有時仲要聞氣。有時條氣管一咳攪2,3個月 今日又無端端係咁咳唔停,食左氣管藥2個鍾都仲咳即刻同佢聞喘樂寧係咳少左,但都仲有咳。明早要沖去私家到睇,順便問醫生可唔可以寫紙排專科。
我睇醫生問醫生又話佢唔算好嚴重,我都好驚佢哮喘。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我排左政府專科了,10月先有得睇。
最近我攞埋私家d藥去政府到,政府轉左d藥比我話咳咁耐都唔好,食完藥都無改善到時要照肺。今晚食第3日藥又無端端咳得密 食藥又無咁快見效都即刻同佢 聞藍色支氣。

有無jm知邊個呼吸系統科醫生好?我都想check下阿女係咪哮喘。

別墅

回覆樓主:

我最近都入左急症聞氣仲要2次先OK,返到屋企都有d喘,我覺得係吾夠訓抵抗力差而引發。

子爵府

回覆樓主

想知父母一方有,子女其實係咁氣管會差d?

珍珠宮

我女歳多時百日咳,之後斷績地氣管有事,氣促咁,一路睇譚醫生,佢話我女係責界,又未至於哮喘,不過有吸舒張氣及青蛙藥,到了上 K2 就冇事了

首頁

尾頁

跳至