自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一星期返兩日工,我返工時婆婆幫手湊下四歲小朋友。

今晚放工時發現小朋友中午食飯偷玩電話,問小朋友有冇,小朋友都知衰唔敢出聲,但兩老不停係身邊講 "冇!冇!冇玩到!XX(小朋友名)你講話冇玩啦!"

其實本應我會叫小朋友下次唔好就算,點知兩老咁樣插咀教孫,真係好嬲! 觸到我底線

寶石宮

2023年兔年勳章

csyj520 發表於 18-1-10 23:56

今晚放工時發現小朋友中午食飯偷玩電話,問小朋友有 ...

玩咗就認 不過長老可能驚個孫俾你鬧

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔好勞氣,你交得俾婆婆就預左會有管教衝突。同婆婆協議好點管教先,再強調教小朋友講大話係唔啱既。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

Poyau 發表於 18-1-11 00:06
玩咗就認 不過長老可能驚個孫俾你鬧

係婆婆怕俾你話

點指呢樣
仲有亂俾嘢食

寶石宮

2023年兔年勳章

ksviola 發表於 18-1-11 00:27
係婆婆怕俾你話

點指呢樣

婆婆可能都驚火燒連環船受牽連

珍珠宮

Poyau 發表於 18-1-11 01:34
婆婆可能都驚火燒連環船受牽連

火燒連環船

別墅

比我都嬲到癲,我會癲比佢睇,等小朋友知道咁樣媽媽會更嬲,然後晚上回家同小朋友傾計時,會從提事件,話佢知小朋友唔應該講大話,有就認,做左就預左比人話。比人罰,如果講大話,只會令事情更嚴重

寶石宮

2023年兔年勳章

brindlewin 發表於 18-1-11 01:36
火燒連環船

教小明友講大話確實唔啱
就算驚火燒連環船都不應

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

大宅

vivibabyvivi 發表於 18-1-11 00:13
唔好勞氣,你交得俾婆婆就預左會有管教衝突。同婆婆協議好點管教先,再強調教小朋友講大話係唔啱既。 ...

唉~好多野都講過唔好咁做,但兩老就恃老賣老,自我中心超强,唔願聽我講,佢地太愛個孫,個孫想要乜就俾乜。我要辭左兼職,親力親為先得

wcpcelia    發表於 18-1-11 10:08

大宅

妹傻 發表於 18-1-11 01:46
比我都嬲到癲,我會癲比佢睇,等小朋友知道咁樣媽媽會更嬲,然後晚上回家同小朋友傾計時,會從提事件,話 ...

Exactly, 我就係咁做左!

珍珠宮

2024年龍年勳章

老人家好多係咁, 我父母都係, 無論你點顛都好, 佢地係唔會改變架喇, 你唔想影響到小朋友就唯有自己湊晒
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

Poyau 發表於 18-1-11 02:02
教小明友講大話確實唔啱
就算驚火燒連環船都不應

老人未必配合父母敎養理念,樓主亦未必有其他backup 選擇。

我覺得是否一早同老人講明好重要,例如不準電視手機撈飯,不準A B C D......最有效係令孩子自己知道要跟呢啲規矩。其實4歲人仔支吾以對,已經顯示有咗基礎,樓主才是決定要“燒”多少的人吧?!

好老實,老人湊仔“義工”嘅多,仲要癲俾佢地睇?

男爵府

我99,個男孫有咩衰嘢,就講話係我囡教,咩都要我囡讓佢。男孫食完嘢隻手抹落我囡個身,唔教不得止,仲同我囡講件衫都要洗,可能男孫聽到多,有次係屋企做衰嘢,同佢媽講我囡教佢,佢媽打比我問,我問囡有無咁嘅事,咁當然無啦。好彩佢媽係明事理,再問香佢囝,佢囝先爆話唔係我囡教,係自己講大話屈家姐。

水晶宮

好小事,駛咩咁嬲?

水晶宮

妹傻 發表於 18-1-11 01:46
比我都嬲到癲,我會癲比佢睇,等小朋友知道咁樣媽媽會更嬲,然後晚上回家同小朋友傾計時,會從提事件,話 ...

駛唔駛咁呢?老人家幫手照顧感恩都黎晤切啦

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

eggcarol 發表於 18-1-11 07:28
駛唔駛咁呢?老人家幫手照顧感恩都黎晤切啦
感恩唔係大哂
亦唔可以是非不分
真係好既長老係唔會恃老賣老
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

水晶宮

lingfu 發表於 18-1-11 07:34
感恩唔係大哂
亦唔可以是非不分
真係好既長老係唔會恃老賣老

我見樓主單case唔係恃老賣老呀,只係愛孫心切。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

eggcarol 發表於 18-1-11 07:43
我見樓主單case唔係恃老賣老呀,只係愛孫心切。
我原意係加埋#10咁講
但即使單呢個case
愛孫心切就可以是非不分?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好正常既,我奶奶比電話我仔玩,都唔會同我講玩左幾耐,成日都話係一陣,我仔都會話玩左一陣炸。。唯有同自己小朋友講唔好玩咁耐,限時,有時佢地怕你鬧小朋友。
公公尋日比我仔玩電話,公公話聽到有開門聲,我仔嚇到掉電話,怕我話佢,笑死。我仔四歲。

首頁

尾頁

跳至