自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

回覆樓主

廚房>
sink 用咩牌子? 請用家分享經驗咩牌子好用或咩牌子唔好用, 會係邊度買度?謝謝。
<——Blanco, frankie

我想整個廚房唔用時裝趟門打開, 用果時關埋, 好唔好呢? 有無相分享下。謝謝。《—-用吊趟門,黑框玻璃。

因為得我1個湊小朋友無人幫又要做全屋家務,成日都唔能夠食完即時洗碗,求裝洗碗機意見, 好用? 牌子,謝謝。

仲有無野漏左

<房及廳>
我間屋好細, 想整地台多儲物,麻煩分享家中地台設計相片(好或壞), 感謝~~

<廁所>
洗衣機
乾衣機<-我用LG 洗衣乾衣機,好好用!我覺得好有用,有時想d衫快乾!

其實有乜野我係需要決定/必買的

<窗台>
求分享(有相片更好) 感謝

求分享窗簾用邊種路軌/架,感謝。

伯爵府

回覆樓主

我4個月前裝修完,呢d係我上網找的

伯爵府

回覆樓主

水龍頭上德馬買grohe or hansgrohe 香港價錢6折
blanco 可上德馬買 都係香港價錢六折
窗簾大陸整,料靚 ,
電器上price.com
床肉上美國床肉網買simmons 平勁多
要買浴室寶
電動廁板

大宅

wantaima 發表於 18-1-12 11:53
1)地磚好過木(搵靚料,如果唔係可能會熱漲冷縮卜起)磚,可以日日抹唔怕濕水,而且晤會有印(之前落重野 ...

感謝分享。
請問可否影一影廚房比我睇睇(即妳講第二點資料),我有興趣想知係點,可以比c fu 參考下。

大宅

Teletrend 發表於 18-1-12 12:07
有小朋友唔好做地台櫃,倒瀉野就大件事

木紋磚我覺得唔大方

一言驚醒, 廳真係唔可以地台啊, 感謝

大宅

Teletrend 發表於 18-1-12 12:09
你間屋幾大?換窗嗎?而家吓吓要60至80萬,我仍在考慮是否装修,今年唔做,出年又加價……唉!
...

我想換埋窗, 但約左c fu 再睇下先決定。
好細, 但廁所就大過廚房

大宅

媽咪面 發表於 18-1-12 12:24
煤氣公司乾衣寶大嗰部

唔該晒

大宅

SaBB 發表於 18-1-12 14:39
窗簾用羅馬桿、淘寶買240cm 只是幾十蚊、太長可分2段裝上、香港賣好貴。窗簾我也是淘的、質素好好又平好多 ...

感謝分享, 好有用資訊。

乜都唔識,我會再研究下。

大宅

SaBB 發表於 18-1-12 14:43
地台你想係房定廳整?我之前裝修有saved 底d 訂造既地台及櫃相

有JM 話唔好整廳,因小朋友易倒瀉野,而家諗住只整房。

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-1-12 16:38
我妹用quick step無縫
http://www.quick-step.cn/Laminate
初初都擔心效果未如理想同會滲水、甩皮,但用左1 ...

感謝分享, 好有用

大宅

KamMui 發表於 18-1-13 01:44
水龍頭上德馬買grohe or hansgrohe 香港價錢6折
blanco 可上德馬買 都係香港價錢六折
窗簾大陸整,料靚 ,

感謝分享, 好有用

大宅

回覆樓主

我剛全爆完,廚房做咗趟門,房做咗地枱,可以pm俾相你睇下

如果廳唔大,加上樓底唔高的話唔建議做地枱,因為感覺更狹窄

我上間屋用淺色木紋地磚,冬天係會好凍,加上用多幾年,啲邊會黑,感覺成日都好污漕。所以今次揀咗無縫地板。都係用Quick-step
暫時踩落去覺得舒服過地磚

大宅

上年收樓裝修,都有重鋪木地板,因有小朋友,平日唔願穿拖鞋又坐地,所以鋪埋地暖(發熱線),近排天氣凍開住,唔著襪踩落地都暖笠笠,連隻貓都出來直接瞓地。 較潮濕天氣時會開下,地板乾爽好多。好用。

bufferzone    發表於 18-2-9 09:08

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

謝分享裝修實用資料

男爵府

回覆樓主:

而家先知木紋磚都會有打理問題,要再認真考慮下
有冇jm用木紋磚可分享多啲?

公爵府

mamimuimui 發表於 18-1-13 07:51
...

想知too

珍珠宮

54heima 發表於 18-1-12 04:16
呢個巨型sink盤超級好用,乜煲都洗到,可以儲超多東東一次過洗。當初裝修師傅係咁勸我既然咁大位置不如要2 ...

Agree... 我都覺一個大 sink 好用過兩個細 sink...
如果想同時浸菜/一邊洗碗... 擺個大盆入去咪得 lor...
大 sink 洗煲真係好用好多...

子爵府

2015 發表於 18-1-13 02:58
一言驚醒, 廳真係唔可以地台啊, 感謝

我媽一見電視有介紹地台装修,一定話我老豆個人求其老夸,鍾意拿食物入房,倒瀉野就煩

侯爵府

...

我用左木紋磚好多年、又無問題喎
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

...

每樣野有好有唔好。 呀媽屋企都係用無缝地板,十幾年都冇甩冇鬆。 但因為有太多孫,咁多年跌下玩具、推下凳,都有不少地方有凹痕。

之前裝修,cfu 叫我裝 quick step,不過最終都選了木紋磚。 我覺得 cfu 好重要,舖得好,磚與磚之間的縫隙不會太大,用亂工舖,就不會 kick 脚。 掃口粉要跟磚配色,那看起來更像木紋。

首頁
12345...11

尾頁

跳至