自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

WaLeiMaMa 發表於 18-1-13 03:15
我剛全爆完,廚房做咗趟門,房做咗地枱,可以pm俾相你睇下

如果廳唔大,加上樓底唔高的話唔建議做地枱,因 ...

多謝妳,我有興趣睇相。

伯爵府

回覆樓主:

入黎學野~
我都想裝修間屋,但好多野未諗好點整!
我想裝修自主樓,可以慢慢諗

男爵府

ChloeMa 發表於 18-1-13 10:11
每樣野有好有唔好。 呀媽屋企都係用無缝地板,十幾年都冇甩冇鬆。 但因為有太多孫,咁多年跌下玩具、推 ...

我上一間屋用地板(好似係複合地板),都有好多凹痕,啲lar愈來愈大,好醜樣,所以怕怕地再用地板要保養,之後裝修都打算用木紋磚 希望一勞永逸啦

大宅

LLL1124 發表於 18-1-13 07:05
上年收樓裝修,都有重鋪木地板,因有小朋友,平日唔願穿拖鞋又坐地,所以鋪埋地暖(發熱線),近排天氣凍開住 ...

謝謝分享

大宅

Teletrend 發表於 18-1-13 09:45
我媽一見電視有介紹地台装修,一定話我老豆個人求其老夸,鍾意拿食物入房,倒瀉野就煩
...

大宅

VivienMan 發表於 18-1-13 18:57
入黎學野~
我都想裝修間屋,但好多野未諗好點整!
我想裝修自主樓,可以慢慢諗

呢個帖應該好多人岩使,真係要多謝大家分享資料

複式洋房

Teletrend 發表於 18-1-12 12:07
有小朋友唔好做地台櫃,倒瀉野就大件事

木紋磚我覺得唔大方
客廳地台 OR NOT
一般客廳都唔建議做地台,
因為香港的樓都面積較細, 如果再用地台劃出客廳範圍會令整體空間好零碎,
另外,有老人和小朋友的居所都特別唔建議, 客龐是主要的活動空間,每次行出行埋都要上一級, 無疑增加了家居的安全隱憂, 倒瀉野已經算是輕微事故,嚴重的摔倒扭傷就不好, 但睡房做地台是值得考慮...

木紋磚 OR 木地板
地磚觸感的確會冷冰冰, 但好處是比較耐用,不易刮花, 木地板的觸感會柔和D, 相比起是較不耐用,
如果小朋友是比較好動,喜歡跑跑跳跳/坐在地上玩的, 木地板是比較舒服,就算摔倒都冇咁痛,
但因為價格上有差距, 所以先衡量自己預算而定...

師傅 OR 設計師
雖然只用師傅都可以,但預算鬆動少少的最好找設計師, 最大分別是 實用 和 實用+美觀,

設計師是以人為重心和創新性, 根據不同客戶的要求和喜好, 設計師運用自己的知識和美學來滿足不同的客戶
師傅是以經驗為主, 多數師傅都是按自己做過的款式來製作,實用性為主,美觀上可能較遜色
如果預算許可, 美觀設計上想比較特別的, 不妨嘗試找設計師設計, 始終都會住一段時間
但預算比較緊湊, 相信我找師傅也不會令你失望, 也能有個安樂媧,
但請不要請設計師又不斷壓價, 設計師也是人, 也要食飯才會飽....

利申: 本人是freelance室內設計師, 以上觀點如有偏頗, 請不要見怪...
鐘意設計,但唔鐘意OT的freelancer

子爵府

WaLeiMaMa 發表於 18-1-13 03:15
我剛全爆完,廚房做咗趟門,房做咗地枱,可以pm俾相你睇下

如果廳唔大,加上樓底唔高的話唔建議做地枱,因 ...

可否pm 資料俾我呢?謝謝!

伯爵府

Teletrend 發表於 18-1-12 12:09
你間屋幾大?換窗嗎?而家吓吓要60至80萬,我仍在考慮是否装修,今年唔做,出年又加價……唉!
...

宜家裝修真係好好貴,一年比一年貴

伯爵府

KamMui 發表於 18-1-13 01:38
我4個月前裝修完,呢d係我上網找的

請問有無d睡房可看看,我間房好細想研究下點整

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

IloveJJ 發表於 18-1-21 14:19
我用木紋磚,我覺得好。唔好用木,費時倒瀉水啲木濕過之後有手尾。

我試過新裝修完搬屋,唔小心倒瀉可樂唔知,叫人來換過2-3塊木,16年前$1500.之後親戚小孩來瞓打瀉水我唔知又漲起d板.

禁止訪問

侯爵府

啱啱裝修完,用木紋磚,因驚爆水喉木板漲。
開放式廚房,睡房地台,大陸做廚房傢俬,几好呀。
行到水窮處 坐看雲起時

禁止訪問

伯爵府

rubycourt 發表於 18-1-21 14:05
請問有無d睡房可看看,我間房好細想研究下點整

我個窗台大,我自己間房床尾位置放左上窗台少少,床頭整左個一尺左右既櫃放下野,因為窗台床,所以加左個地台仔

伯爵府

KamMui 發表於 18-1-21 18:51
我個窗台大,我自己間房床尾位置放左上窗台少少,床頭整左個一尺左右既櫃放下野,因為窗台床,所以加左個 ...

仲有

大宅

IloveJJ 發表於 18-1-21 14:17
新裝修,又無工人,我十分贊成買洗碗機、乾衣機和蒸焗爐。洗碗機買夠位放埋抽油煙機網的,咁就唔駛自己洗 ...

謝分享

大宅

52565854 發表於 18-1-21 18:12
有小朋友既話用磚i啲,我屋企之前裝修用左隻磚唔"扇",隻色少少灰,但係成間屋望落唔暗,污糟又唔太覺。鋁窗 ...

請問可否影下磚既色黎參考下,謝謝。

首頁
23456...11

尾頁

跳至