想生BB

跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

常綠葉 發表於 18-1-21 05:55
多謝你祝福~我都祝你早日中大獎!

我想再問清楚 係黑枸杞 定黑杞子?我唔係好識...

大宅

Ahbi112 發表於 18-1-22 11:52
我想再問清楚 係黑枸杞 定黑杞子?我唔係好識...

只係叫法唔同,其實同一樣野來。如果你想睇實物,你去我買黑枸杞既網站睇下d相同片。

大宅

doraicy 發表於 18-1-22 11:04
我都係睇左JM介紹黑杞子, 然後去我相熟買開煲湯淮山杞子果D鋪頭, 買左半斤黑杞子(約$450/斤), 唔係有機但 ...

記住唔用太多粒冲呀⋯⋯中醫話野生有機用10粒八粒就足夠,因為要每日飲用,怕太多會燥熱。記得叫埋老公一齊飲!祝你中大獎

大宅

常綠葉 發表於 18-1-22 13:48

記住唔用太多粒冲呀⋯⋯中醫話野生有機用10粒八粒就足夠,因 ...
下....死伙, 我每日都廿幾三十粒, 普通藥材店買, 唔知係唔係野生, 但應該唔係有機喇

大宅

doraicy 發表於 18-1-22 14:01
下....死伙, 我每日都廿幾三十粒, 普通藥材店買, 唔知係唔係野生, 但應該唔係有機喇 ...

咁如果發覺有出暗瘡或喉嚨痛,有燥熱感覺就停一停或隔兩日一次?我問我大陸d同事,佢話野生好貴,人仔約3/4千一斤。

我記得我買黑枸杞間網店話花青素係水溶性,亦忌熱水。所以要用60度水冲,正常冲幾次水先將花青素完全釋放。但我有時冲4-5冲都重有色,頂唔順都會放棄食埋d黑枸杞就算。

大宅

felixsky 發表於 18-1-12 14:51
你個邊既醫療真係你有無食返d野補返d血呀?飲唔飲得落紅棗水?或者食車厘子。補返下血呀要....

...

想問下你幾時照BB結構呀?係咪都係20週照呢?

男爵府

常綠葉 發表於 18-2-1 17:22
想問下你幾時照BB結構呀?係咪都係20週照呢?

我唔係呀,我個醫生好多人book, 我要21w4先照,不過佢話20-22w照就ok

大宅

felixsky 發表於 18-2-1 17:24
我唔係呀,我個醫生好多人book, 我要21w4先照,不過佢話20-22w照就ok

只要照得好,遲一星期唔怕啦⋯⋯我呢幾次去照,BB好唔合作,只比個背脊我地睇。又郁身郁細,醫生要計佢心跳都好困難。我怕20週照結構都未必順利,唔比照正面。

大宅

felixsky 發表於 18-2-1 17:24

我再上問下呢,你停左黃體藥未呀?醫生叫我塞到37週。

男爵府

常綠葉 發表於 18-2-2 09:17
我再上問下呢,你停左黃體藥未呀?醫生叫我塞到37週。

我12w3停左塞黃體啦⋯⋯醫生話塞到12w就完成了,可能我又流啡/血,所以唔駛繼續塞瓜,會唔會係你成日都流啡所以先要塞甘耐?好小聽人要塞到30幾周哦⋯⋯

大宅

felixsky 發表於 18-2-2 10:27
我12w3停左塞黃體啦⋯⋯醫生話塞到12w就完成了,可能我又流啡/血,所以唔駛繼續塞瓜,會唔會係你成日都流 ...

可能係因為我經常出血啦~唔怕啦⋯⋯晚上塞一粒姐,唔影響日常生活既。最重要BB健康平安出世。

醫生重話我輕左15磅,順手減肥

男爵府

常綠葉 發表於 18-2-2 11:12
可能係因為我經常出血啦~唔怕啦⋯⋯晚上塞一粒姐,唔影響日常生活既。最重要BB健康平安出世。 ...

輕左15磅宜家你17w啦喎⋯⋯輕左甘多我重左5磅

大宅

felixsky 發表於 18-2-2 11:14
輕左15磅宜家你17w啦喎⋯⋯輕左甘多我重左5磅

我食唔到野嘛,又嘔,當減肥幾好。你重得好小呀~ 重有好多quote食

男爵府

常綠葉 發表於 18-2-2 11:36
我食唔到野嘛,又嘔,當減肥幾好。你重得好小呀~ 重有好多quote食
...

我先14w6喳...仲有排肥你宜家仲嘔緊呀?有無胃口好返小小呀?甘呢排你食得落d咩呀?我胃口已經好好啦,好大食,又鐘意食mcdonald其實有2磅係今個星期增長架我諗我好快變隻豬

大宅

felixsky 發表於 18-2-2 11:51
我先14w6喳...仲有排肥你宜家仲嘔緊呀?有無胃口好返小小呀?甘呢排你食得落d咩呀?我胃口已經好好 ...

我覺得5磅唔多喎⋯⋯增磅係好正常,你又會係一下肥好多。我無胃口,容易飽,食得唔多。我而家都重有經常作嘔,食左止嘔藥都會幾日嘔一次。又去唔到廁所... keep住每個月瘦幾磅幾好,肥曬係個B度,突然覺得BB好生性。

男爵府

常綠葉 發表於 18-2-2 12:01
我覺得5磅唔多喎⋯⋯增磅係好正常,你又會係一下肥好多。我無胃口,容易飽,食得唔多。我而家都重有經常作 ...

不過你要嘔都好辛苦呀,做媽媽真係唔容易呀!你見肚未呀?我都仲未係好見肚。仲有呀,你開始食鈣片未呀?我諗緊食幾多mg 好...因為我平時小飲奶又小食芝士,好驚呀b吸哂我既鈣呀

大宅

felixsky 發表於 18-2-2 13:06
不過你要嘔都好辛苦呀,做媽媽真係唔容易呀!你見肚未呀?我都仲未係好見肚。仲有呀,你開始食鈣片 ...

作嘔難頂過真嘔!但佢要嘔都無法,食左止嘔藥後起碼食到維他命同飲到水。但我11月底開始每2-3星期病一次又出血,剛剛呢個星期又感冒。真係想有胃口都難....好在塞完黃體幾好瞓

我見肚啦⋯⋯去唐人餐廳d姐姐比滾水我,拖地又叫我小心d行,去醫院時d男仕又讓座,著外套已經拉唔到鏈。唔知過完second trimester 會去到幾大呢⋯⋯

我已經食鈣片啦,而家要1000mg。我分開幾次食,唔好同iron 一齊食,會影響吸收。我又係唔飲奶,所以另外儘量每日有飲一杯Almond milk,但都係麻麻地好飲。會同加鈣豆奶交換飲,我怕生完甩牙甩頭髪。

男爵府

回覆樓主

你好,樓主,想請教普通黑杞子同野生,飲用功效同嗎

大宅

jarjarjar 發表於 18-2-23 00:11
你好,樓主,想請教普通黑杞子同野生,飲用功效同嗎

我只買過d假貨黑枸杞,冲出來d水會啡色。但中醫話野生功效顯注d,因為普通黑枸杞一次好多粒,怕飲完上火。而家飲有機黑枸杞,只用8-10粒冲水,可以冲好幾次都重有色。

大宅

請問樓主,如果搵唔到你果隻蛋白粉,用其他品牌代替可以嗎?因為唔想起外國訂返黎,..因為我聽日去見醫生想盡早比老公使用。
另外想問下 4%..>>>11% 花左幾內時間改善嗎?
謝謝回答

首頁
12345...14

尾頁

跳至