跳至

首頁

尾頁

複式洋房

rose-mag 發表於 18-1-14 02:14
你唔到埗申請唔到學校,到你親身去加id 同地址証明,女要有針紙打齊針至開到學,所以都係到埗至報學校,不 ...

我都煩緊呢個報稅問題,可以如何処理呢?
我的 Elyse BB於11月16日出世

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

idayk 發表於 18-6-10 09:20
我都煩緊呢個報稅問題,可以如何処理呢?

揾熟美國税制嘅會計師幫手,美國全球徵税,一定要報,就算唔駛交都要報,我家人以前喺香港做嘢係自己上網download form再寄番美國報税,但補報以前嘅我就唔清楚點搞,你試上IRS個網睇下有冇資料先。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

cpmummy 發表於 18-6-7 18:10
我想問下你,你話"大仔及細仔可以入,我被扣留綠咭等排期取回",係米移民局照樣比你入境但就扣起了你的 ...

係,我要明年一月先可以取回綠咭,但我可以有福利,可以考車牌,也可以返工及出入境,今天剛帶小朋友回來放暑假八月先再回去

複式洋房

cpmummy 發表於 18-6-7 22:24
海外都要?報香港的收入?可唔可以補報?會否有罰款?如報了會否取消我綠卡和我仔的移民申請,因為我現時 ...

就係我老公家人有替老公報,冇替我報,攪到我回去時被人扣起綠咭,所以可以就最好報會比較好,你仔移民申請係兩回事,我被扣綠咭咪一樣照申請細仔

複式洋房

cpmummy 發表於 18-6-8 01:00
我找了親友做sponsor,他有交報稅表,我沒有,上年收到追補文件信後曾問親友要掂處理,但他就只答我"封信 ...

你咁講我唔係好明,你未移民正常係唔會有報美國稅?你看清楚佢地想要咩文件,你地申請時細仔未出世,會不會細仔文件未齊?

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

JavinBB 發表於 18-6-14 19:42
你咁講我唔係好明,你未移民正常係唔會有報美國稅?你看清楚佢地想要咩文件,你地申請時細仔未出世,會不 ...

其實我們好耐之前已移民,所以有綠卡,以前亦有定期回去,但因為細仔在港出世,在申請移民當中,又拿不到旅行簽證,近年便沒有回去,因不放心留低細仔在港⋯
佢地係要我的稅單,睇來要查下掂樣申請番。
請問你移民生活習慣嗎?
我一直好擔心能否適應美國的生活,又唔知能否找到工作,找到亦末必能做回本行和類似職位,因我並沒有專業,只是行內經驗而已,又不懂美國的醫療制度,又或簡單如申請個家用電話都不懂,老公又不懂英文(在香港出世和長大的極端例子,讀極都唔識),感覺照顧一家的重擔就只在我身上

複式洋房

cpmummy 發表於 18-6-14 22:14
其實我們好耐之前已移民,所以有綠卡,以前亦有定期回去,但因為細仔在港出世,在申請移民當中,又拿不到 ...

原來美國有條例,好多人都唔知,只要綠咭媽媽在外地生的子女未滿三歳可以跟隨媽媽回去,只要入境提供出世紙不用申請任何野,但媽媽不可以離開美國境超過一年,如果你有keep住回去其實係可以,我當初不停問領事館問左成年,令我錯過晒時間,加上家人又沒替我報稅

別墅

cpmummy 發表於 18-6-14 22:14
其實我們好耐之前已移民,所以有綠卡,以前亦有定期回去,但因為細仔在港出世,在申請移民當中,又拿不到 ...

我住咗美国12年。係大城市,我相信揾工唔太難。係度好多人英文唔好都有工作。同埋打311可直接要求广東話和國語人員幫助。電力公司,上網公司都可用中文资訊。考車牌都可用中文。唔洗担心。

複式洋房

回覆 suilangmui 的帖子

想請問你有移民公司contact幫呢啲麻煩case?在美國或是香港?謝謝🙏🏼

大宅

JavinBB 發表於 18-1-19 07:16
呢個問題我2016年遇過,大仔我及先生都有綠咭,之後一直香港生活,細仔香港出生,我就做直接回來,因為當 ...

請問你2016回美事情發生前, 幾耐無回美國?

首頁

尾頁

跳至