自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今日同個仔係公園玩,係水池邊睇魚同龜,見到個女人拎左隻巴西龜嚟,放左落水,我見好天以為佢帶隻龜嚟曬下太陽玩下水啦(因為隻龜一隻係梯級邊唔走去水深個d地方,我以為佢知道係玩唔可以走遠),然後個女人開始倒龜糧,我又以為佢餵隻龜食野啦,點知越倒越多,最後成罐龜糧倒曬,然後走左去,我都反應唔切佢就走啦,可憐只龜係甘浮出水面搵主人。d人點可以甘,養左龜又要遺棄佢,俾龜糧就當補償啊?佢未食到已經俾其他動物蝦死啦,同殺左佢有咩分別?巴西龜雖然平都係條生命啊,做乜甘折磨佢wor,真係好心痛

wcpcelia    發表於 18-1-13 20:58
GKB    發表於 18-1-12 17:07
sonet    發表於 18-1-12 14:55

寶石宮

2023年兔年勳章

怪獸青BB 發表於 18-1-12 14:06
今日同個仔係公園玩,係水池邊睇魚同龜,見到個女人拎左隻巴西龜嚟,放左落水,我見好天以為佢帶隻龜嚟曬下 ...

真係要諗清楚 天氣又凍好慘

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

同意, 放生等如送牠去死。
各位父母唔好因為小孩子話好得意就去養,諗清楚先自己會不會照顧先。

子爵府

大把這樣的人,還有一些自以為好愛動物的人,一樣黑人憎。

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

非常同意, 其實好多人養任何嘢之前都唔會諗清楚,只係三分鐘熱度.... 搞到衍生好多問題出現

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

仲有貓狗,買很容易,照顧要花十年以上,好像照顧小朋友咁,又要教大小便,又要預左佢破壞屋企的東西,想清楚係咪做到先好養,我見太多動物老了才被遺棄,各種自私的原因,呢D主人一定有報應。

juniormiu    發表於 18-1-12 15:49

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

怪獸青BB 發表於 18-1-12 14:06
今日同個仔係公園玩,係水池邊睇魚同龜,見到個女人拎左隻巴西龜嚟,放左落水,我見好天以為佢帶隻龜嚟曬下 ...
呢的都重係佔地方細,我有13隻猫

sonet    發表於 18-1-12 14:56

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

真係無陰公,佢緊係未見過烏龜打交
曾經有jm話放龜,隻龜未游遠已經見佢俾其他大龜追住黎咬,佢好後悔喊住叫烏龜返黎。好彩烏龜又似乎識聽咁游返過去。個jm話即刻帶佢返屋企以後都唔放佢走

大宅

回覆樓主:

可憐啊,咁凍先掉佢出街。點解唔上網試吓搵人領養先呀?
希望龜龜努力生存啊。

good_pig    發表於 18-1-12 16:01

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-1-12 14:38
真係無陰公,佢緊係未見過烏龜打交
曾經有jm話放龜,隻龜未游遠已經見佢俾其他大龜追住黎咬,佢好後 ...

龜龜好有靈性㗎。好彩佢識游返去主人度

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

已刪除用户

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

moyan 發表於 18-1-12 14:22
同意, 放生等如送牠去死。
各位父母唔好因為小孩子話好得意就去養,諗清楚先自己會不會照顧先。
...

Agree

侯爵府

回覆樓主:

我屋企附近有個水池,裡面好多唔同種類既魚,有好多都係响金魚街有得買果d, 相信都係d人放生,老公成日叫我去捉幾條番來養,唔駛買

伯爵府

回覆樓主

動物有靈性架,我隻貓貓17歲,幾個月前有腎病,去到獸醫到話佢年紀大,無得救,話唔想佢辛苦就打針送佢走,我同老公唔肯,話就算走都要帶佢返屋企先,於是獸醫俾左d針,鹽水我,教我自己返去同佢每日吊鹽水,盡量減輕佢痛楚,當時我同貓貓講,如果辛苦,就走,雖然媽媽唔捨得佢,但唔想見到佢咁就辛苦,點知直到依家,已經幾個月,貓貓捱過左,依家行得走得瞓得,鹽水都唔駛吊,佢唔係我寵物,係我家人黎架

juniormiu    發表於 18-1-12 15:51

侯爵府

sweet__heart 發表於 18-1-12 15:10
動物有靈性架,我隻貓貓17歲,幾個月前有腎病,去到獸醫到話佢年紀大,無得救,話唔想佢辛苦就打針送佢走, ...

貓貓知你們愛佢,所以用意志捱過了。
祝你們善心有好報,貓貓長命又健康!

珍珠宮

龜仔好慘......

記得2016暑假果陣,有人掉龜落海,獲救嘅去曬spca,我家幾隻龜就係果陣領養返黎,佢地咁可愛都比人咁對待,啲人又衰又無常識

伯爵府

vlnz 發表於 18-1-12 15:34
貓貓知你們愛佢,所以用意志捱過了。
祝你們善心有好報,貓貓長命又健康!
...

多謝你呀,承你貴言

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至