義工

湊B百科 今日: 13|主題: 2938

跳至
帶bb去日本

大宅

國民生產總值:1602

bb一歲半,黎緊帶佢去旅行,有咩要準備呢?
水又可以點呢??自己帶去再煲定兩溝??
仲有咩特別要帶同預備啊??

王國熱話
赤柱國際龍舟錦標賽2018
BB 就快2歲了
天空之城 「日」(emoji)
星加坡

珍珠宮

國民生產總值:34436

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

去幾日先?一歲半?要帶平安藥

大宅

我要做媽媽 發表於 18-1-13 23:30
去幾日先?一歲半?要帶平安藥

7日6夜。
其實有啲擔心呀~

別墅

國民生產總值:526

回覆樓主

人奶定奶粉?奶粉嘅話要帶奶樽個d , 仲要記得帶微波爐嘅消毒袋 !人奶嘅話,要帶定個方便座熱番D人奶嘅壼加熱水!

帶多几件衫替換呀!

別墅

回覆樓主

唔好意思 睇錯左以為係半歲! 1 歲半應該方便好多!平安藥+1 同埋D止血貼呀,消毒泡泡個D咁!

大宅

ssyung 發表於 18-1-14 16:38
唔好意思 睇錯左以為係半歲! 1 歲半應該方便好多!平安藥+1 同埋D止血貼呀,消毒泡泡個D咁!
...

消毒泡泡邊到有 同埋係for消毒奶樽嗎??
同埋水方面係自己帶去定點好??

別墅

回覆樓主

消毒泡泡係俾BB萬一整親 有傷口 可以即刻消毒
微波爐消毒袋係俾奶樽消毒
Facebook 有賣 可以pm 你

別墅

回覆樓主

水方面我會帶几支大水去溝個邊D水
最好自己帶個熱水壺拉

大宅

國民生產總值:1237

回覆樓主:

剛帶19個月大女女去完沖繩7日6夜
我無帶水煲(懶),喺香港入左樽水放喼去到溝嚟煲俾佢飲,無水肚不服
日本嬰兒用品齊全,我只預備左上機用零食,過到去先買即食粥(女女跟開我地食大人飯,買定,不過最後無食到),餅餅,果汁同水果,女女食得好開心
大部份餐廳已經有bb椅同餐具提供,大型商場亦有bb車可借
帶定平安藥同bb平日玩開的少量玩具/圖書/公仔
bb坐飛機時可能會有哭鬧,帶定零食/玩具分散佢注意力,會無扭得咁犀利
同airline訂定嬰兒/兒童餐,上機食完野玩陣就落機啦
祝旅途愉快

大宅

國民生產總值:1095

2018復活節勳章 2018勳章

你去日本邊度?
我上星期同19個月囡囡去左11日東京+大阪,我比上面嘅媽媽更懶,只係帶左攬枕,飲水杯+水壺,平安藥,幾套衫,用開嘅餐具+飯衣,半包尿片,少量消磨時間用嘅玩具, 零食及圖書。
水其實好多媽媽都話要帶,不過睇小朋友啦,我今次帶漏左不過一落地就買bb純水比佢,飲左兩日都無野就全比當地水佢飲。
我囡食野跟我哋食,(我連甜野都照比,因為佢肯夜晚擦牙)
你唔想就可以帶定d bb餸去送飯。

日本係一個超級baby friendly嘅地方,又買野方便,唔駛太擔心的。
如1,2月去記得注意保暖就真。

大宅

ssyung 發表於 18-1-14 17:24
水方面我會帶几支大水去溝個邊D水
最好自己帶個熱水壺拉

我都會帶個迷你水煲去呀^^

大宅

hontari 發表於 18-1-15 05:31
我無帶水煲(懶),喺香港入左樽水放喼去到溝嚟煲俾佢飲,無水肚不服
日本 ...

原來可以訂兒童餐架~我又試下打去問先 ^^
我都會帶幾樽水去 最怕係水肚不服炸~

大宅

hontari 發表於 18-1-15 05:31
日本 ...

原來可以訂兒童餐架~我又試下打去問先 ^^
我都會帶幾樽水去 最怕係水肚不服炸~
唔該晒呀

大宅

mikis 發表於 18-1-15 11:22
你去日本邊度?
我上星期同19個月囡囡去左11日東京+大阪,我比上面嘅媽媽更懶,只係帶左攬枕,飲水杯+水壺 ...

我去大阪呀~
一落機有得買bb水嗎??唔知普通便利店有冇呢~
但諗起可以帶佢去玩好興奮

大宅

國民生產總值:1093

2018父親節勳章 狗年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我女近9個月大。 考慮在新年去日本。 但有點擔心天氣太冷了。 仍然在想。

大宅

國民生產總值:1095

2018復活節勳章 2018勳章

回覆 cheungyeeta2016 的帖子

關西機場應該無架,不過如果你可以7點前到本町站Akachan或心齋橋都會有藥妝舖有BB野賣,你可以趁收舖前盡量入d貨。
大阪可能我自己熟路,我一打一都覺得好輕鬆。

Enjoy Your Trip!

大宅

國民生產總值:2928

2018勳章 想生BB熱投

回覆 cheungyeeta2016 的帖子

我之前帶左一歲兩個月囝去日本,今次已經無帶水,用完自己朝早出發煲定的水就用當地水煲.
因為之前囝7個月去個次,我就係日本當地的BB用品店買水,但唔知係咪味唔同,佢個次飲奶次次都似剩幾安.
帶平安藥,退熱貼,探熱計
其實一歲多反而唔驚餓,有咩可以比香蕉水果,麵包佢頂住肚
最驚係旅行中途病,所以要好好保暖
同埋我帶左佢瞓開個枕頭(好薄先帶到),少少玩具,被仔驚佢瞓覺認地方

奶樽消毒,我用消毒藥片(有專for BB奶樽)
但係浸完都有d次漂白水味
我見我個fd帶B之前去旅行用完都無野
我都係再用煲滾的滾水再碌一碌就用
so far無事

珍珠宮

國民生產總值:31434

回覆樓主

1歲半其實都好湊好多了,食飯可以跟大人食,當然,生冷嘢要戒。驚水土不服,就帶定 D水過去兩溝,帶定平安藥。

別墅

國民生產總值:753

要帶定D水兩溝, 日本水同香港好似唔一樣, 硬水軟水問題

複式洋房

國民生產總值:395

回覆樓主:

嚟緊3月我都會帶9個月大BB去東京玩,我都諗住帶蒸餾水去,因都怕水肚不服,但唔知帶幾多好(去5日4夜)。
我想問下各位媽媽,其實帶咁細個BB去日本,你哋怕唔怕輻射架?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.